Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Luk i strijela kao način života: Ovi studenti u bitkama pobjeđuju Turke

MojFaks | Nakon predavanja, 03.03.2017.Luk i strijela kao način života: Ovi studenti u bitkama pobjeđuju Turke

Hrvatska povijest bogata je slavnim bitkama, a vjerovali ili ne, vješti 'ratnici' se skrivaju svuda oko nas pa čak i na fakultetima. Rekonstrukcije bitki nisu ništa novo, iz godine u godinu bivaju sve uzbudljivije, a studenti koji u njima sudjeluju kažu da uživaju u svakoj minuti.

Oni su hrabri, preferiraju "medieval lifestyle" te sudjeluju u slavnim bitkama u Hrvatskoj, a k tome i studiraju. Riječ je o studentima koji su skroz zaljubljeni u vitezove, mačevanje, streličarstvo i borbe te su dio udruge Red Čuvara grada Zagreba.

Matea Grgurić je na trećoj godini Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a Josip Strnad je student Tehničkog Veleučilišta Zagreb. Veže ih zajednički hobi – rekonstrukcije povijesnih bitki. Matea kaže da ju je oduvijek zanimalo tradicionalno streličarstvo pa je prije četiri godine ušla u Udrugu sa željom da o tome nauči više, ali je kasnije uslijedila i ljubav prema kaligrafiji, plesovima i hrani. S druge strane, Josip je oduvijek obožavatelj vitezova i mačeva, ali za Red Čuvara grada Zagreba je čuo 2014. na Reboot InfoGameru na predstavljanju videoigre Witcher 3. Premda ih je oboje prvotno privukla borba, kasnije su zavoljeli i druge stvari koje sa sobom donosi "borbeni" način života.

Odjeću za izrađuju sami, a prva bitka im je donijela pravi adrenalin


Matea kupuje sama materijal za odjeću, a uglavnom se radi o lanu i vuni koje nosi na šivanje jer je njena mašina pokvarena. Budući da nose originalnu povijesnu odjeću koja se radi upravo od spomenutog materijala, potrebna je spretnost i znanje za izradu kako bi nakraju sve izgledalo dobro i autentično.

...Dečko koji je ukrotio vatru: opasan hobi pretvorio u unosan studentski posao...


"U mojem slučaju dao sam podkapu, košulju, gaće i nogavice krojačici na šivanje. Vunene čarape mi je napravila majka kolege iz Udruge, a pleteni remen kolega koji može napravit praktički sve od špage. Ono što je mojih ruku djelo jesu čizme i torbica, takozvani bubreg. Zbog prilično ekspertnog vodstva kolega koji već rade godinama s kožom, nije bilo puno problema, ali ima posla. Za torbicu mi je trebao cijeli dan,a za čizme oko tri dana. Čim uhvatim vremena ću sašiti kapu, a kad nabavim još vune na redu je kapuljača", kaže Josip.


Matea i Kelti u Sisku... foto: Neda BudasOvako izgleda kada je ekipa spremna za bitku... foto: Neda Budas

Studentica je u prvoj bitki sudjelovala na Klisu 2014., a budući da nije imala štit, morala je biti u zadnjim redovima. No, to ne naziva svojom prvom bitkom jer kako kaže, dok je došla na glavni event već su svi Turci bili "mrtvi".

"Prva prava bitka bila je na Seljačkoj buni u Donjoj Stubici 2015. godine kada sam na strani seljaka kopljem jurišala na plemiće i časno poginula u bitci za pravicu. U svakom slučaju svidjelo mi se sudjelovati u bitci i rado bih ponovila to iskustvo. Posebno mi je draga bitka na turniru Franje Tahyja, 2014. godine u Podsusedu, kada sam prvi puta u javnosti nastupila kao streličar. Osim što sam zakasnila na ispucavanje salve strijela, tako da je moja letila jedno 2-3 sekunde nakon ostalih, ciljala sam onako filmski, pod kutem tako da je moja jadna strijela završila negdje u grmlju daleko iza napadačke vojske i nikada nije nađena. Danas mi je to urnebesno smiješno no onda sam se zacrvenila i dala sve od sebe da nađem tu strijelu. Naravno da nisam uspjela", prepričava Matea.


...Danju studira, a navečer se penje na pozornice: Studentica otkriva sve tajne hrvatskih go-go plesačica...


Josip je prvu bitku imao prošle godine u Stubici i bio na strani seljačke vojske, oklopljen košuljom te naoružan štapom. Tako je pokazao i svoju hrabrost jer su nasuprot njemu stajali vitezovi s oklopima i raznim naoružanjem. Kaže da je to bila prekretnica za njega jer ga je bitka zadržala u oživljenoj povijesti, a srce mu nikada nije jače lupalo. No, najdražu bitku je doživio prošle godine u Senju.


Josip u akciji s lukom i strijelom... foto: Marko Abramović

"Najdraža bitka bila je u Senju kada sam bio na strani vitezova. Po scenariju vitezovi brane i gube, no ne pogibaju nego se povlače. Treba imati na umu da se borba odvija na molu, gdje se Turci iskrcavaju sa broda i napadaju grad. Naša uloga je bila složiti zid od štitova (shieldwall) te držati Turke neko vrijeme. Turci su se pokušavali probiti, no njih oko 40 je stalo kao ukopani kad su došli do nas petnaestak. Koliko god su se oni bacali na nas, lupali nas i pokušavali razbiti formaciju, nisu nas uspjeli natjerati da napravimo ni korak nazad dok nismo dobili naredbu za to. Nakon toga, izveli smo jako lijepe manevre da izbjegnemo prepreke poput klupica, kočija i ljudi", kaže Josip.

Udruga je sudjelovala u kampanji s Prijateljima životinja, a u travnju na Ribnjaku pripremaju ZmaJurjevo


Ovi zagrebački borci ne sudjeluju samo u bitkama nego se bore i za prava životinja. Surađivali su s Prijateljima životinja i skloništem za nezbrinute životinje Dumovec. Naslov kampanje bio je "Prijatelji kroz stoljeća", a misao vodilja glasila je "Obvezujem se štititi slabe i bespomoćne". U sklopu kampanje volontirali su u Dumovcu pa je tako nastao i promo video.
Matea se obvezala štititi slabe i bespomoćne... foto: Gordana Popović

Udruga uskoro sprema vrlo važan projekt, točnije 22. i 23. travnja na Ribnjaku, održat će se ZmaJurjevo na kojem će se predstaviti sve njihove sekcije. Što se točno sprema jest iznenađenje, ali Matea kaže da će biti za svakoga po nešto.

...Jaja kakva još niste vidjeli: profitabilan hobi zagrebačkog studenta...


"Posjetitelji moći vidjeti kako je izgledao srednjovjekovni kamp s poljskom bolnicom u kojoj će moći čuti od naših članova kako se u srednjem vijeku liječilo od raznih boljki i ozljeda. Moći će se isprobati pucanje iz luka i strijele, te će se organizirati i turnir za posjetitelje, a kada ogladne, moći će se najesti u srednjovjekovnoj taberni. Oni malo mlađi će se okušati u potrazi za zmajevim jajima koja će ih čekati puna nagrada, moći će se okušati u srednjovjekovnim igrama i vidjeti i čuti mnoge divne sadržaje. Kruna cijelog događanja bit će predstava, vatreni spektakl, u izvedbi članova udruge Reda Čuvara grada Zagreba, glumački prikaz srednjovjekovne poeme 'Pisan svetago Jurja'. Već se sad radi na uvježbavanju uloga i efekata. Sigurno sam zaboravila još puno toga što će se tamo moći vidjeti i iskusiti, no neke stvari ipak moraju ostati iznenađenje"
, otkriva studentica.

U nedjelju će se održati Bitka kod Samobora, a na nju nažalost Matea neće jurišati dok će Josip biti ondje. Ako ste osjetili duh borbi čitajući ovaj test, a usput volite i povijest, možete se javiti udruzi Red Čuvara grada Zagreba te postati vjerni član.

Ivana Petrić
foto: Gordana Popović/Neda Budas


bitkeborbeRed Čuvara grada Zagrebavitezovi