Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Mali kućni wellness: eterična ulja protiv stresa, nervoze i nesanice

MojFaks | Nakon predavanja, 24.02.2016.Mali kućni wellness: eterična ulja protiv stresa, nervoze i nesanice

Koliko bi nam život bio lakši kada bi nas netko izmasirao finim i ljekovitim uljem dan prije ispita, da se izgubimo i odlutamo u mirisnim notama i barem na tren zaboravimo na stotine skripti koje se množe po radnim stolovima.

Ne mogu vam ponuditi masažu (budući da ju i sama trebam), ali ću vam pomoći da se pomoću eteričnih ulja opustite i barem na nekoliko sati zaboravite na sve fakultetske obaveze koje ćete nakon ovih tretmana malo lakše i opuštenije izvršavati.

Za savjet smo upitali moju majku, apsolutni autoritet čiji sam pokusni kunić vrlo uspješno i sa zadovoljstvom bila cijelo vrijeme studiranja. Jasna Volarević-Ibrić je dugogodišnja ljubiteljica eteričnih ulja koja je u praksi isprobala sve moguće kombinacije i detaljno proučila njihova djelovanja.

Moji studentski dani nisu mogli proći bez njenih savjeta kako da se što uspješnije opustim tijekom učenja za ispite, ali i mentalno pripremim za svaki odlazak na faks – baš uz pomoć ugodnih mirisnih aroma ovih dragocjenih ulja.
Kad si pod stresom – posegni za eteričnim uljima

Kao što se stres na ljude odražava u različitim oblicima, tako i eterična ulja imaju raznoliku paletu namjene ovisno o tome žellite li se riješiti bolova, revitalizirati kožu ili se samo opustiti. Eterična ulja su smjese hlapljivih kemijskih spojeva, a crpe se iz bilja kojemu daju prepoznatljivi miris.

Budući da su vrlo intenzivna i ne smiju dolaziti u direktan dodir s kožom, razrjeđuju se s baznim uljima poput suncokretovog, bademovog i maslinovog. Sve što vam je potrebno za seansu opuštanja je malena posudica za lučicu (aroma lampa), malo vode i nekoliko kapi omiljenog mirisa.Citrusi za bolje raspoloženje!

Osim što imaju snažno antiseptično i sedativno djelovanje, bergamot i limun su za svježinu kao stvoreni. Iz iste porodice citrusa, ulje naranče prekida nesanicu, a mandarina je slatko oružje u borbi protiv uzrujanosti. Grejp ima djelovanje svih navedenih citrusa, uz još jedan plus, najučinkovitije detoksicira tijelo.

S druge strane, jasmin će najbolje opustiti vaše mišiće i ublažiti grčeve te potaknuti doro raspoloženje.

Unatoč jakim mirisima koji osvježe prostoriju u svega nekoliko minuta, kraljica eteričnih ulja, lavanda, primjenjiva je kao lijek za različite upale, infekcije, opekline i ožiljke.Ružmarin u borbi protiv glavobolje

Ako ga volite na pizzi, vrlo je lako moguće da će vam se origano svidjeti i kao aromatizator prostora. Naravno, u vrlo malim količinama, baš kao i ružmarin koji regulira krvni tlak te smanjuje i ublažava glavobolju.

Za nervozne tu je matičnjak!

Reski mirisi mente i bora stvoreni su za njegu dišnih organa, dok je spas onih najuzrujanijih u matičnjaku koji se tradicionalno koristi u borbi protiv nervoze (a obožavat će ga i vaša mačka). Pušači mogu svoje zadmiljene zavjese ponekad osvježiti čajevcem i borom te jakim citrusnim mirisima.

Kožu najbolje njeguje smilje i ružina vodica, a u kombinaciji sa smirujućom vanilijom, zvuči kao idealan recept za lagan san i opušteno tijelo.*

Savjet:

Pažljivo birajte svoju idealnu opuštajuću kombinaciju jer postoji mogućnost da vam mješavine ili mirisi nekih od ovih ulja ne odgovaraju. Kao što je ljepota u oku promatrača – tako i ugodnost mirisa ovisi o svakom pojedinom nosu.

Većina ovih eteričnih ulja ima vrlo slične namjene, no treba imati na umu da je najbolje koristiti ulja biljaka koje rastu u vašem  podneblju. Isto tako, ne nasjedajte na visoke cijene proizvoda (jer nisu uvijek garancija kvalitete) i vodite se pravilom da će vam najugodniji biti poznati i provjereni mirisi uz koje ste odrastali.

Lovorka Ibrić
foto: Pixabay


eterična uljaantistrescitrusiaroma-lampaliječenjeopuštanje