Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Higijenski uvjeti na fakultetima loši: Bez papira, tople vode i sapuna – čak 68% studentica izostane s predavanja zbog menstruacije

MojFaks | Nakon predavanja, jučer, Autor: Anja Z.Trećina Hrvatica prisiljena je štedjeti na ulošcima jer su im preskupi/ilustracija
Foto: By Kunlanan Yarist / Shutterstock

Prvo istraživanje o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj, na površinu je iznijelo zabrinjavajuće podatke.

Trećina Hrvatica prisiljena je štedjeti na ulošcima jer su im preskupi, pokazali su rezultati istraživanja o menstrualnom siromaštvu, koje je provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter krajem 2020. godine putem online upitnika.

Ovo istraživanje jedno je od rijetkih u Europi, a o relevantnosti teme govori podatak kako je upitnik ispunilo čak 6084 osobe koje su imale menstruaciju u posljednjih godinu dana, neovisno o rodnom opredjeljenju. Istraživanje je osmišljeno s dipl. psihologinjom Majom Močibob, a za cilj je bio prikupiti informacije o korištenju, potrošnji i dostupnosti menstrualnih potrepština, uvjetima održavanja menstrualne higijene i sramu koji se vezuje uz menstruaciju.


...Koristile su toalet papir za 'one' dane: Studentica potrošila svoj novac na higijenske uloške za siromašne djevojke...

 
Od ukupno 6084 osobe koje su sudjelovale u istraživanju, studentica je 1031, odnosno 16.9%. Prosječna dob sudionica je 30.96 godina, a zastupljene su iz svih županija Republike Hrvatske, pri čemu Grada Zagreba (22%), a najmanje iz Ličko-Senjske županije (0.7%). Prema stupnju obrazovanja, 46% ima završenu srednju školu, a 44% višu školu ili fakultet. Što su rezultati istraživanja pokazali?

Prema istraživanju Udruge PaRiter, više od trećine ispitanica (36.4%) navelo je da im se događa da moraju kupiti manje kvalitetne menstrualne potrepštine zbog njihove cijene, pri čemu 8.3% navodi da je to često, a 28.1% ponekad.


foto: Shutterstock by By Alexmalexra/36.4% ispitanica navelo je da im se događa da moraju kupiti manje kvalitetne menstrualne potrepštine zbog njihove cijene/ilustracija


Više od 10% ispitanica je navelo da im se događa da nemaju dovoljno menstrualnih potrepština da ih mogu promijeniti kad god žele (11.9%), kao i da si ne mogu priuštiti menstrualne potrepštine (11.9%). Njih 10% bilo je u situaciji da si ne može priuštiti lijekove za smanjenje boli tijekom menstruacije, a 8.8% je navelo da im se događa situacija da uložak/tampon ne promijene duže od 6-8 sati jer si ne mogu priuštiti više menstrualnih potrepština. Manji udio ispitanica je bio u situaciji da su morale posuditi menstrualne potrepštine od prijateljice ili nekog drugog jer si ih nisu mogle priuštiti (4.7 %).


...Dosta je bacanja iskorištenih uložaka: Studentice Sara i Mia osmislile 'Period' – proizvod koji će djevojkama olakšati 'one' dane...


Uz samu dostupnost menstrualnih potrepština i lijekova za ublažavanje boli, istraživanje je ispitalo i menstrualnu higijenu, uvjete kod kuće, na poslu, u srednjim školama i fakultetima koji (ne)omogućavaju održavanje menstrualne higijene te stigmu i sram povezan sa samom menstruacijom.

Uvjeti na fakultetima


U dijelu istraživanja koji se odnosi na održavanje menstrualne higijene i uvjete na fakultetu sudjelovalo je 1031 studentica. Dio studentica smatra da na fakultetu nemaju zadovoljene osnovne uvjete potrebne za održavanje higijene tijekom menstruacije. Pa tako, toplu tekuću vodu nema 22.5% ispitanih studentica, a 31.2% je ima samo djelomično/ponekad. Sapun nema 12.8% ispitanih studentica, a 46.9% ga ima samo djelomično/ponekad. Toaletni papir nema 7.9%, a 51.3% ga ima samo djelomično/ ponekad. Toalet gdje u privatnosti mogu zamijeniti menstrualne potrepštine nema 1.4%, a 16.6% ga ima samo djelomično/ponekad. Mjesto za odlaganje korištenih menstrualnih potrepština nema 2.2%, a 19.3% ga ima samo djelomično/ponekad. Tekuću vodu nema 0.8% ispitanih studentica, a 3.3% je ima samo djelomično/ponekad. Pristup toaletu nije prilagođen osobama s invaliditetom, smatra 26.3% studentica.

Izostanci sa fakulteta


Kako se u istraživanju dalje navodi, zbog menstruacije je s fakulteta, barem jednom, izostalo 68.1% ispitanih studentica. 31.9% ispitanih studentica nikad nije izostalo s fakulteta zbog menstruacije, 44.7% u prosjeku izostaje rjeđe od jednog dana mjesečno, 15.6% jedan dan mjesečno, 6.4% dva dana mjesečno, 1.0% tri dana mjesečno, 0.2% četiri dana mjesečno, a 0.2% pet ili više dana mjesečno.


...Djevojke ih trebaju, a skupi su: Sveučilište osiguralo besplatne tampone i uloške za svoje studentice...


Unutar skupine ispitanih studentica koje izostaju s fakulteta zbog menstruacije (N=703), njih 98.8% navodi da je to zbog menstrualnih bolova (65.8% često, a 33.0% ponekad). Nemogućnost odlaska na pauzu kako bi zamijenile menstrualne potrepštine kao razlog izostanka navodi 20.1% (4.7% često, a 15.4% ponekad), neadekvatne higijenske uvjete navodi 17.0% (2.6% često, a 14.4% ponekad), a izostanak s fakulteta zbog nedostatka menstrualnih potrepština navodi 5.7% ispitanih studentica koje izostaju (0.3% često, a 5.4% ponekad).

Kao dodatne razloge izostanka s fakulteta zbog menstruacije studentice su navele razne tjelesne simptome (mučnina, slabost, vrtoglavica, probavni problemi, proljev, gubitak svijesti), obilno krvarenje, psihološke razloge (loše raspoloženje, bezvoljnost, promjene raspoloženja, anksioznost, depresivnost), potrebu za presvlačenjem zbog menstruacije koja je procurila, dugo putovanje do fakulteta na kojem nemaju mogućnost odlaska u toalet i izbjegavanje vježbanja na tjelesnom zbog krvarenja. Studentice koje su navele da izostaju s fakulteta zbog menstruacije najčešće ne opravdavaju izostanak (71.1%). Manji udio studentica je naveo da izostanak zbog menstruacije opravdava ispričnicom roditelja (17.9%) ili ispričnicom liječnika (10.1%), a ostale (0.9%) opravdavaju same.

Na kraju, rezultati istraživanja su nadopunjeni i preporukama doc. dr. sc. Ana Marije Sikirić Simčić s Ekonomskog fakulteta u Rijeci, a sve kako bi se problemi na koje ukazuju rezultati adekvatno adresirali s aspekta obrazovanja, osiguranja uvjeta za održavanje menstrualne higijene, osiguravanje menstrualnih potrepština, izmjene poreznih politika te ekologije. Preporuke je moguće pročitati ovdje.

Izuzev interesa na koji način se u Hrvatskoj tretira menstruacija kroz zakonodavne i financijske, te zdravstvene i društvene okvire, PaRiter je posebnu pažnju posvetio i dijelu publikacije u sklopu koje su objavljeni rezultati, a koji sadrži umjetničke radove u različitim tehnikama koji propituju razinu stigme vezane uz menstruacije u društvenom kontekstu. Čitavu publikaciju možete pronaći ovdje.


menstrualno siromaštvoPaRiterdjevojkeženestudenticemenstrualna higijenaulošcifakulteti