Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

U ovom ministarstvu sjede studenti s metlama u rukama: Doznajte kako im se pridružiti

MojFaks | Nakon predavanja, 28.03.2017.U ovom ministarstvu sjede studenti s metlama u rukama: Doznajte kako im se pridružiti

Obožavatelji Malog čarobnjaka pa čak i oni koji nisu fanovi svijeta magije znaju što je metloboj. Ovaj vrlo cijenjen sport u bezjačkom svijetu popularan je i u Hrvatskoj, a treninge organizira najbolje ministarstvo u zemlji – Ministarstvo Magije.

Ministarstvo Magije Hrvatskoj donosi samo dobre stvari pa je tako za 1. travnja organiziran metlobojski trening na zagrebačkom jezeru Bundek, a u ministarskim foteljama sjede uglavnom studenti. Već je u samom početku jasno da se radi o velikim obožavateljima knjiga i filmova o Harryju Potteru, a jedan od osnivača Ministarstva je Martin Gašparić, student PMF-a.

Budući da se radi o treningu na kojem se očekuje puno igrača, popričali smo s Martinom i iz prve ruke saznali što je sve potrebno za metloboj kako bi se zainteresirani studenti mogli što bolje pripremiti. Student kaže da trening metloboja izgleda točno kao u filmu i knjigama o Harryju i po istim pravilima, ali nažalost uz jednu iznimku – igrači ne lete.

Možete igrati na poziciji lovca, udarača ili vratara, a vlastita metla nije potrebna za trening


Premda su tijekom igre moguće stalne izmjene pa tako i pozicija na kojoj igrači igraju, postoje tri pozicije koje možete izabrati po tome kakav ste tip osobe.


U Ministarstvu Magije ministri su uglavnom studenti... foto: privatna arhiva

"Na kojoj poziciji je najbolje igrati ovisi o tome kakav ste tip osobe. Ako se volite dobro istrčati onda je pozicija lovca ili udarača za vas, a ako ste malo 'tromiji' možete biti vratar. Ako pak s druge strane imate previše energije i želite trčati i skakati naokolo, pozicija zlatne zvrčke je prava pozicija za vas. Zlatna zvrčka, je u čarobnjačkom svijetu mala, brza i nepredvidiva loptica koju je najteže uloviti, a u ovoj nečarobnjačkoj verziji tu lopticu 'glumi' jedna osoba. Ta osoba ima lopticu privezanu za leđa i trči naokolo te se treba obraniti od tragača koji pokušavaju uzeti lopticu. Ona u ovoj verziji ima najviše slobode i može raditi neke prekršaje, poput uzimanja metle od igrača koji ju hvata, što drugi igrači ne smiju", objašnjava Martin.

...Za ili protiv Harryja Pottera: zadarski studenti organiziraju tjedan posvećen omiljenom čarobnjaku...


...Luk i strijela kao način života: Ovi studenti u bitkama pobjeđuju Turke...


Za trening vam nije potrebna vlastita metla, osim ako se, kako Martin kaže, "želite slikati s njom". Kako tvrde u ovom čarobnom Ministarstvu, bili bi sretni kada bi prvi put okupili dva tima po 7 igrača kako bi odigrali jednu utakmicu. Inače, u svijetu postoji dosta metlobojskih klubova, a najviše ih je u Americi, čak 144. Hrvatskoj su najbliži oni u Austriji, Sloveniji i Njemačkoj.

Metloboj je sličan rugbyju koji "koketira" s graničarom


Pravila metloboja ista su kao i u knjizi o Malom čarobnjaku, ali s malim preinakama i prilagodbama. Važno je da je metla stalno između nogu, a ukoliko igrač spusti metlu smatra se da je "pao s metle". U sedamdesetoj minuti utakmice u igru ulazi zvrčka koju hvataju tragači, a kada ju uhvate igra je gotova.


Metlobojski trening u Ljubljani... foto: privatna arhivaHvatanje zvrčke... foto: privatna arhiva

"Cilj bezjačkog metloboja je da lovci ubace balun kroz obruč. U tome ih pokušavaju spriječiti udarači tako da ih gađaju. Ako (slično kao graničar) i kada je igrač pogođen 'pada s metle'. Pogođeni igrač mora otrčati do svojih obruča, dotaknuti ih i tek se onda vratiti u igru. Kod obruča se nalazi vratar koji također brani gol, a svaki gol nosi 10 bodova. Metla treba cijelo vrijeme biti između nogu. Ukoliko igrač ispusti metlu također 'pada s metle' i mora dotaknuti obruče prije povratka u igru. U sedamdesetoj minuti u igru ulazi zvrčka. Nju hvataju tragači i kada ju uspiju uhvatiti igra je gotova. Lovljenje zvrčke nosi 30 bodova, ne 150 kao u čarobnjačkoj verziji. Kada bi trebali objasniti nekom bezjaku na koji bezjački sport najviše liči metloboj, odgovor bi bio rugbyju s metlama i s primjesama graničara"
, otkriva Martin.

Vjerovali ili ne, postoji i svjetsko prvenstvo u metloboju no, i manja prvenstva poput europskog i američkog. U Ministarstvu Magije nadaju se da će jednog dana sudjelovati na tim prvenstvima te braniti hrvatske boje, a do tada metle u ruke i glasno recite Wingardium Leviosa!

Više o bezjačkom metloboju možete pronaći ovdje.

Ivana Petrić
foto: privatna arhiva


metlobojMinistarstvo MagijeHarry Potter