Vodič za brucoše

Javilo se premalo studenata? Provjerili smo kako to da je u predivnom, novom domu ostalo mjesta i za one koji nisu prošli na natječaju – po cijeni od 1050 kuna mjesečno

MojFaks | Nakon predavanja, 11.09.2020.Javilo se premalo studenata? Provjerili smo kako to da je u predivnom, novom domu ostalo mjesta i za one koji nisu prošli na natječaju – po cijeni od 1050 kuna mjesečno

Studentski centar Dubrovnik definirao je konačne rang-liste Natječaja za subvencionirani smještaj u Studentskom domu Dubrovnik.

Prije četiri dana, SC Dubrovnik je objavio konačne rang-liste Natječaja za subvencionirani smještaj u Studentskom domu Dubrovnik, dostupne na njihovoj službenoj stranici.


S obzirom na to da je još u tijeku ishođenje uporabne dozvole studentskog doma, kao i menze, još nisu poznati točni datumi kad će studenti moći useliti kao ni točna procedura useljenja. Ti će se podaci objaviti naknadno na službenim stranicama dubrovačkog SC-a.


Ono što, međutim, jasno jest da će u dom moći useliti i studenti koji nisu ostvarili pravo na subvencionirani smještaj i to po nesubvencioniranoj mjesečnoj "tarifi" od 1050 kuna po ležaju. Ova je vijest objavljena putem njihovih službenih kanala, a samo Odluku donio je ravnatelj ovog SC-a. S obzirom da se studentski dom u Dubrovniku čekao s velikim nestrpljenjem, a problem preskupog privatnog smještaja već je poznat i široj javnosti kad su studenti koji studiraju na Jadranu u pitanju, zanimalo nas je kako je moguće da sva subvencionirana mjesta nisu popunjena.

Je li moguće da se prijavio premali broj studenata?


Kontaktirali smo Studentski centar da provjerimo zbog čega je nakon natječaja ostalo mjesta i za studente koji nisu dobili subvenciju, s obzirom na to da je se godinama ističe problem nedostatka smještaja za studente koji studiraju u ovome gradu.

Marko Asić, referent za studentski standard za naš portal govori da je nakon provedenog natječaja za subvencionirani smještaj studenata ostalo slobodnih mjesta.

Nije ni planirano maksimalno korištenje kapaciteta?


"Odlučili smo ponuditi mogućnost smještaja u studentskom domu i ostalim redovitim studentima, koji studiraju na visokim učilištima u Dubrovnika, a imajući u vidu upravo probleme koje spominjete i s kojima su se studenti susretali posljednjih godina. S obzirom da je ovo prva akademska godina kad će dom primiti studente, dio studenata je zakasnio s prijavom pa se još i danas javljaju za mogućnost smještaja, a s obzirom na geografski položaj Dubrovnika imamo i priličan broj studenata iz susjednih zemalja na visokim učilištima u Dubrovniku, a koji zbog uvjeta iz Pravilnika Ministarstva znanosti i obrazovanja nisu ni mogli sudjelovati na natječaju", kaže Asić.


Dodaje i da će tijekom akademske godine u studentskom domu biti smješteno četrdesetak studenata na ERASMUS međunarodnoj razmjeni, naravno ako ne dođe do pogoršanja epidemiološkog stanja. "Studentski dom u Dubrovniku izgrađen je većim dijelom sredstvima Europske Unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, s ciljem stvaranja povoljnijih uvjeta studiranja u gradu Dubrovniku, te povećanja broja studenata u gradu, pa nije ni planirano maksimalno iskorištenje kapaciteta već u prvoj akademskoj godini, posebno ako uzmemo u obzir okolnosti oko epidemije Covida-19 te neizvjesnost oko modela izvođenja nastave na visokim učilištima", kazao nam je Asić.


Mnogi studenti u Dubrovniku jedva su dočekači završetak radova na izgradnji novog studentskog doma i objavljivanje rezultata Natječaja. Novoizgrađeni dom raspolaže s ukupno 503 ležaja, od čega 498 u dvokrevetnim sobama te pet u jednokrevetnim sobama prilagođenim osobama s invaliditetom. Svaka soba opremljena je vlastitom kupaonicom, klimatizacijom s mogućnošću podešavanja zasebno za svaku sobu, internetom te mini-hladnjakom.

Prilika za život u odlično uređenom domu pružit će se više stotina studenata, no oni koji nisu na rang-listi ipak će morati izdvojiti pozamašnu svotu novca, točnije 1050 kuna mjesečno.


studentismještajStudentski centar Dubrovnikrang-liste

Prati nas na Instagramu!