Vodič za brucoše

'Može dvojka? Hvala!': Studenti nam ispričali jesu li im ocjene bitne ili ih baš briga za ono što piše u indeksu

MojFaks | Nakon predavanja, 07.11.2018.  'Može dvojka? Hvala!': Studenti nam ispričali jesu li im ocjene bitne ili ih baš briga za ono što piše u indeksu

Premda nam čitav život govore da 'ocjene nisu mjerilo znanja', gotovo smo cijelu osnovnu i srednju školu bili u 'ganjanju' prosjeka. Zašto? Zato što bi nakon osnovne škole valjalo upisati željenu srednju pa nakon mature fakultet prema vlastitim preferencijama. Bez dobrih ocjena nije bilo niti željenog upisa, ali tijekom studija ipak se neke stvari mijenjaju i na ocjene ne gledamo isto kao prije.

Nepisano je pravilo da se studenta nikada ne pita kako mu je na fakultetu i što mu piše u indeksu pa baš zbog toga neke studente baš briga za ocjene. Premda neki žele "samo proći" kolegije i samim time ih položiti s dvojkom, drugi ipak vole testirati vlastite granice pa primjerice učiti za petice.

Foto: Darko Ba/MojFaks

Poslodavcima uglavnom nisu bitne kakve je mladi zaposlenik imao ocjene nekada na fakultetu pa se postavlja pitanje, zašto bi studentima ocjene uopće bile važne ako kasnije ne planiraju na doktorat? Je li to zbog vlastitog zadovoljstva, dokazivanja roditeljima ili nečeg trećeg? Baš smo na tu temu pričali sa sadašnjim i bivšim studentima s različitih fakulteta u Hrvatskoj.

Pitali smo ih jesu li im ocjene na faksu važne, a ovo su neki od njihovih odgovora:

"Ocjene su mi relativno važne, tu i tamo bih neku ocjenu išao dizati preko ispita, uglavnom zbog toga što je prosjek jedini uvjet za izbor smjera na mom faksu" student Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

"Nisu mi bile važne ocjene. Nije mi trebalo za dom ni stipendiju, a i znala sam da poslodavce kasnije nije briga kod zapošljavanja koji mi je prosjek pa sam se usredotočila da što više skupljam iskustvo van faksa, a na faksu isključivo da prođem" bivša studentica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

"Bilo mi je bitno imati prosječno dobar prosjek, nikad mi nije bilo bitno imati najbolji i najveći, ali mi je isto tako bilo bitno ne padati stalno i ne skupljati samo dvojke i trojke" studentica Odjela za biotehnologiju i istraživanje lijekova Sveučilišta u Rijeci.


"U početku sam bio nadobudan i htio sam imati dobre ocjene, bar iz onog što mi dobro ide. Onda sam doživio hladan tuš pa mi je od onda bilo bitno sam da uđe ocjena u indeks. Je li to bila dvojka ili petica – baš me boljela briga!"
, bivši student Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Zagrebu.

"Ja sam htjela ocjene jer sam razmišljala o doktoratu, nisam bila sigurna hoću/neću pa je bilo bolje zadržati ocjene za slučaj da ipak hoću" bivša studentica Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Foto: Darko Ba/arhiva MojFaks

"Nope, uvijek držao neke trojke i četvorke bez truda, a petice samo kad bi me zanimao kolegij. No, nisam ciljao na ocjene. A kad vidim da neki oglas za posao traži od kandidata prijepis ocjena, zaobiđem ga jer znam da tamo ne želim raditi. Mislim, nećemo se lagati, bilo je tu i hrpa dvojki i prolaženja ispita na sljedećoj godini, ali uvijek sam s ostalim kolegijima držao tu neku ravnotežu i ocjene od 3 do 4" bivši student Odjela za kulturologiju u Osijeku.

"Na preddiplomskom sam ganjala neki pristojan prosjek da budem sigurna da ću upisati diplomski i baš sam učila predmete koji su mi bili zanimljivi i bitni. Kad sam skužila da ne želim doktorat sam došla na 'Daj dvojku, hvala'. Čak me jedan profesor molio da dođem pisati opet da ne upiše dvojku" studentica Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Zagrebu.


"Zavisi od kolegija. Ako je u pitanju kolegij koji je usko povezan sa strukom te za koji sam zainteresiran, draže mi je vidjeti visoku ocjenu. Ako je u pitanju 'ne toliko bitan' kolegij, onda mi je svejedno bila koja ocjena, samo da je pozitivna" student Medicinskog fakulteta u Osijeku.

"Ispočetka su mi ocjene bile bitne. Kasnije, kada sam shvatio da budući poslodavci neće obraćati pažnju na ocjene te da kod nekog profesora kada znaš za 2 je više nego kada kod nekog znaš za 5, prestao sam se obazirati" student Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu.

"Da. Ali samo za dobiti posao na sudu. Za druge poslove uopće ne (osim posredno kao ekvivalent usvojenog znanja). Pretpostavljam da su za znanstveno-predavačku karijeru uvijek bitne ali ta ekipa se međusobno brzo skuži pa im ocjene nisu problem" bivši student Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Foto: Darko Ba/MojFaks

"Prve godine su mi ocjene bile bitne. Onda je sve krenulo nizbrdo pa je bilo dovoljno ako je prolaz, ali sam išao pisati neki seminar da bude 4.0 prosjek diplomskog studija na kraju" student Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Zagrebu.

"Meni su bile bitne dobre ocjene iz stručnih kolegija i kliničkih vježbi, a ono što mi se nije dalo učiti bih otišla vidjeti pitanja i koncept i bila sretna trojkom na drugom izlasku na ispit"
bivša studentica Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu.

"Ocjene mi nisu bile važne. Bilo mi je bitno imati 5 iz projektiranja. Nebitni predmeti su bili... nebitni"
bivši student Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu.

"Ocjene na faksu mi nisu ekstremno bitne, ali ne mogu reći niti da mi nisu uopće bitne. Kako studiram u drugom gradu, bitno mi je ostvariti pravo na korištenje stud doma, a tu upravo ocjene igraju ključnu ulogu. A i sad sam na faksu, želim dobro naučiti stvari koje slušam, pa bi nekako bilo logično da imam i dobre ocjene, ali svi znamo da to nažalost nije uvijek slučaj..." studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Foto: Darko Ba/MojFaks

"Nikad nisam ganjala ocjene, bilo mi je bitno samo da prođem. Dobro, na trećoj godini sam počela malo gledati i na ocjene pa sam popravila prosjek, malo sam bila starija pa sam počela misliti i o tome, ali svejedno se nisam previše grizla oko toga" bivša studentica Veleučilišta u Šibeniku."Kao bivši student mogu ti reći da nikad nisu bili ocjene najbitnija stavka. Nisam npr. bio zadovoljan s ocjenom 2, dok je sve ostalo bilo više manje ok (ovisno o kolegiju). Razlog: zato što sam već i kao brucoš bio svjestan realnosti Lijepe naše. Ocjene i znanje nisu bitne za zaposlenje - već politička ili neka druga pripadnost" bivši student Ekonomskog fakulteta u Splitu."Nisu mi nikada bile važne ocjene na faksu, bilo mi je samo bitno da prođem kolegij, a to hoću li imati iz njega 2 ili 4, u potpunosti nebitno. Nisam ih nikada smatrala previše bitnima jer sumnjam da će me na bilo kojem razgovoru za posao poslodavac tražiti da mu pokažem koliko sam imala iz Uvoda u novinarstvo ili Statistike. Osim toga, mislim da su nebitne pogotovo zato što je na većini kolegija literaturu za ispite trebalo naštrebati bez razumijevanja, tako da ocjene nisu ni ogledalo znanja, već samo broj u indeksu. Jedina situacija u kojoj su se pokazale bitnijima za sada je bio upis na diplomski" studentica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Jesu li vama bitne ocjene u indeksu?


Ivana Petrić
foto: Darko Ba/MojFaks


ocjene u indeksuocjenejesu li važnestudentistudenti otkrili


Prati nas na Instagramu!