Vodič za brucoše

[FOTO] Na Savi se u OGROMNOM broju pojavili novi leteći 'sustanari': Pazite kako ih se rješavate, neki su načini opasni

MojFaks | Nakon predavanja, 05.07.2021., Autor: Vanessa K.Ima ih posvuda...
Foto: screenshot via Facebook@"Studentski dom Stjepan Radić - Sava"

Ose, bumbari, stršljeni, 'smrdljivi martini' i komarci, samo su neki 'ljetni stanari' koje s dolaskom toplijeg vremena i sezone otvaranja prozora možemo češće pronaći u prostorijama studentskih domova.

Opće je poznato kako se broj stanara u studentskim domovima, unatoč odlasku brojnih studenata kućama, ipak poveća preko ljeta. Osim što se studenti bore s velikim vrućanama, najezda kukaca je vrlo česta pojava prije početka ljetnih praznika.


Nedavno je na Facebook grupi studentskog doma Stjepan Radić - Sava osvanula objava s fotografijom novih stanara s kojima se studenti bore – mali leteći kukci koji se nakupljaju u rojevima po stropovima, prozorima, kutovima svih prostora.


Foto: screenshot via Facebook@Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava"


>>>[FOTO] Zagrizla 'martina' u blitvi iz menze: 'Osjetila sam gorčinu i smrad...'<<<


Radi se o sitnim mušicama koje privlači svjetlo i dolaze u velikom broju. Studenti su ubrzo krenuli u komentare pisati svoje savjete kako se oni nose s ovim nametnicima, a neki su čak i opasni!


"Samo trebate gasiti svjetlo za sobom navečer. Privlači ih svjetlost. Ja recimo u umivaoni kad perem zube navečer ne palim svjetlo jer je dovoljna svjetlost s hodnika i vanjske rasvjete i onda gotovo uvijek dođe netko i misli da sam luda jer sam u mraku i upali svjetlo. Nakon toga ga ne ugasi i tako dođu prijatelji insekti do jutra. Bile bi nam i sobe takve da ne ugasimo svjetlo prije spavanja. Tako da eto, nadam se da sam pomogla. Nuždu navečer treba obavljat brzinski jer to baš ne ide u mraku i odmah ugasiti svjetlo na odlasku", komentirala je jedna studentica.


Možda je ipak bolje ne mahati upaljačima po domskim sobama? / Foto: screenshot via Facebook@Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava"


Ako su van otvoreni prozori, pokušajte imati ugašena svjetla u prostorima koje koristite. / Foto: screenshot via Facebook@"Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava"


"Našpricaš po njima, ali prvo zatvori prozore (staviš masku da ne udišeš), izađi na 15 minuta pa dobro provjetri kad se vratiš u sobu", komentirala je druga stanarka ovog doma.


Razgovarali smo i s apsolventicom s Filozofskog fakulteta M.V. koja savjetuje uporabu spreja koji je i ona koristila jer, kako kaže, pomogne na par dana. Iako nije stanarka doma, davala je savjete kolegama jer je i ona u istom problemu - u ratu protiv mušica.


>>>Bube napale studentski dom! Studentica tvrdi: 'Vraćale se svaka 3-4 dana, iza kreveta bilo je leglo…'<<<


"To su sitne mušice, ne znam kako se zovu", govori studentica koja se uhvatila u koštac s ovim letećim sustanarima. "Da, meni neki dan čitav strop u kuhinji bio pun tih mušica. I zatvorili smo sve, maska na lice, direkt po njima posprejali i za 15 minuta se vratimo u kuhinju, a one sve popadale mrtve po stolu, onda smo izračili kuhinju i ugasili svjetlo da ih ne privlači", kaže za MojFaks.


Lakovi za kosu, dezići, šlape... Koja oružja studenti koriste protiv mušica? / Foto: screenshot via Facebook@"Studentski dom Stjepan Radić - Sava"


Paljenje nikako nije preporučljiva metoda! / Foto: screenshot via Facebook@"Studentski dom Stjepan Radić - Sava"


Naša ugovornica tvrdi da djeluje i sprej protiv smeđih žohara. "Mi smo kupili taj sprej jer imamo problema sa žoharima i palo nam na pamet taj sprej iskoristiti i protiv njih i uspjelo je. Da, mušica nema par dana i opet kad upalimo svjetlo dugo u kuhinji, uđu kroz prozor i sve ponovno", savjetuje. S obzirom na to da je sprej odličan u borbi protiv raznih kukaca, ova apsolventica posebno naglašava kako je bitno prozračiti prostor nakon špricanja.


>>>Studenti na Cvjetnom već mjesec dana spavaju s Raidom ispod jastuka - 'Ubila sam ih 10 u sat vremena!'<<<


"Samo paziti da se ne ugušite u smradu jer baš smrdi taj sprej, ali pomaže protiv svih kukaca na koje smo naišli, čak i na komarce", kaže. Od ostalih komentara, studenti su dijelili svakojake poteze, od kojih su neki bili duhoviti, a drugi pak potencijalno opasni.


Studenti se bore na sve načine / Foto: screenshot via Facebook@Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava"


Studentica poziva na velik oprez pri korištenju insekticida! / Foto: screenshot via Facebook@Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava"

Kako bismo provjerili koliko su korisni i sigurni savjeti koje studenti dijele među sobom, nazvali smo lokalnu zagrebačku poljoapoteku kako bi nam dali stručni savjet vezan uz rješavanje roja mušica. U razgovoru doznajemo da je zaposlenica poljoapoteke upoznata s problemom ovih mušica te nam govori da postoji nekoliko proizvoda koji štite prostor čak i nakon prve uporabe. Kako nam savjetuje, postoje dva proizvoda koji štite prostor i do mjesec dana: Neopitroid i Biotoll. Oba su insekticidi koji, nakon što unište insekte, štite prostor do mjesec dana od ponovnog povratka istih, a Biotoll je sigurniji za ljudsku upotrebu.


Bez obzira na odabranu metodu uklanjanja mušica, savjetujemo dodatan oprez pri korištenju bilo kakvih kemijskih proizvoda, bilo spomenutih proizvoda, bilo improviziranih sredstava poput lakova za kosu ili dezodoransa. Najsigurnija je opcija gasiti svjetlo u prostorijama što je češće moguće jer ćete na taj način izbjeći skupljanje mušica u njima.


mušiceljetni sustanaristudentski dom Stjepan Radić Savakukcinajezda kukacapoljoapotekasprejinsekticidi


Prati nas na Instagramu!