Vodič za brucoše

Ne naslanjajte se na stol kad učite: Svi znaju za teniski, ali jeste li čuli za 'studentski lakat'?

MojFaks | Nakon predavanja, 28.05.2021., Autor: MojfaksI vi učite u ovom položaju? Pripazite na laktove!
Foto: WAYHOME studio via Shutterstock

Kad pomislite na studenta, koja vam prizor prvi pada napamet? Sigurno onaj mlade osobe nalakćene na stol, koncentrirane na knjigu nad kojom se nadvija.

Upravo ovaj repetitivni pokret i položaj koji stvara konstantan pritisak na vršak lakta mogu stvoriti zdravstveni problem zvan burzitis lakta ili "studentski lakat".


Burzitis je upala burza, malih vrećica ispunjenih sluzavom tekućinom u našim zglobovima, koje su odgovorne za cirkulaciju sinovijalne tekućine. Riječ je o akutnoj ili kroničnoj upali burze. U našem tijelu postoji oko 150 prirođenih burzi, a neke nastaju kasnije, uslijed mehaničkih podražaja. One su poput jastučića koji ublažavaju i olakšavaju kretanje tetiva, mišića i kosti time što smanjuju trenje.


Prilikom burzitisa ili upale burze dolazi do povećanja količine tekućine unutar burze, čime nastaje pritisak na okolne strukture i dolazi do razvoja specifičnih simptoma: boli, osjetljivosti, upale, otekline i smanjenja opsega pokreta.


Burzitis se najčešće javlja u ramenima, laktovima i kukovima, no može se pojaviti u koljenima i petama. Često se događa u onim zglobovima koji se puno gibaju. Upala je najčešće posljedica velikih naprezanja mišića, ozljeda, ponavljajućih pokreta, dugotrajnog ili nepravilnog držanja ili položaja tijela, ali uzrok upali može biti i infekcija, upala zgloba i gihta. Ponekad kalcifikati (ovapnjenja) u tetivama mišića zbog trenja ili ozljede izazivaju burzitis.


Naslanjanje na stol može uzrokovati burzitis


Burzitis lakta ili burzitis olekranona je upala burze lakta. Radi se o upali burze na samom laktu ispod kože, a iznad koštanog vrha – upravo tamo gdje lakat dodiruje podlogu kada se naslonite na stol. Uzrok burzitisa lakta je konstantno podraživanje vrška lakta.


Burzitis lakta učestala je pojava kod studenata ili osoba koje su većinu vremena oslonjene na laktove. Prije mnogo godina, kada je ovaj naziv ušao u upotrebu, studenti su učili naslonjeni laktovima na tvrdi stol. Danas se češće služe računalima pa je ovo oboljenje češće u nekim drugim profesijama.


Kod dugotrajnog naslanjanja na laktove (prilikom učenja za stolom ili drugih sličnih aktivnosti) dolazi do pritiska na sluznu vreću (burzu) koja reagira upalom. Upala dovodi do bubrenja burze u kojoj se nakuplja tekućina, a sve je to popraćeno stvaranjem "jastuka" na laktu, uz prisutnu bol. Drugi način upale i otoka je jak udarac pa se tada ona napuni krvlju i dođe do otekline. Ova je ozljeda vrlo česta u sportovima poput nogometa, rukometa, odbojke i košarke, u kojima su padovi česti, a ne nose se zaštite.


Burzitis lakta prepoznat ćete po jajolikom otoku koji je bolan na dodir, ali nema ograničenosti pokreta. Uglavnom se liječi ubrizgavanjem anestetika u sluznu vrećicu, ali ga je moguće liječiti i kirurški u slučaju čestog ponavljanja upale.


Čuvajte svoje laktove i pripazite da tijekom učenja mijenjate položaj ruke i lakta kako zbog pritiska ne biste zaradili "studentski lakat".


burzitisstudentski lakatupala burzeučenjepritisaktvrdi stol

Prati nas na Instagramu!