Vodič za brucoše

'Ne želim namještaj stariji od mojih roditelja': Saznajemo koliko su studenti spremni izdvojiti za najam stana i što očekuju za te novce

MojFaks | Nakon predavanja, 27.08.2018.'Ne želim namještaj stariji od mojih roditelja': Saznajemo koliko su studenti spremni izdvojiti za najam stana i što očekuju za te novce

Sretni su oni koji imaju vlastiti stan ili su pronašli idealan stan koji godinama unajmljuju. Također, sretnici su i studenti koji su dobili mjesto u domu pa ne moraju kretati u stresnu potragu za stanom. Iz godine u godinu, cijene najma samo rastu pa nas je zanimalo koliko su studenti spremni izdvojiti love uopće za stan te što očekuju za te pare.

Omjer cijene najma, režija te opremljenosti stana bitni su svima pa tako i studentima. Premda mnogi najmodavci misle da će studenti biti sretni u stanu "metar s metar" jer je jeftin, mišljenje studenata ipak nije tako. Iz godine u godinu, studenti traže stan u kojem će provesti cijelu akademsku godinu ili barem semestar te im je važno u kakvom prostoru borave.

Izvor: Freeimages

Cijene najma (ali i režija, što nema veze s najmodavcima, no igra bitnu ulogu) iz godine u godinu rastu, a ono što se studentima unutar stana nudi ostaje isto – stari namještaj te još stariji kućanski aparati, ventilator umjesto klime, problemi s internetom itd. Zbog svega navedenog, htjeli smo istražiti koliko su studenti koji studiraju u različitim gradovima, spremni izdvojiti za rentu stana (s cimerima ili bez njih) te što očekuju da će dobiti sve za svoje novce.

Ovo su neki od odgovora sadašnjih studenata i onih koji su nedavno diplomirali:

"Ako živim solo, 2 000 kn s režijama mi je plafon. Očekujem stan koji je funkcionalan za život (ne dobijem ga, uvijek je nešto od prije Krista i krepa vrlo brzo), da namještaj nije stariji od mojih roditelja i da mi vlasnici ne dolaze u inspekciju" studentica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

"Kad sam živjela s cimerima, gledala sam da najam bude maksimalno 150 eura po osobi plus režije, jer se za te pare dalo tada naći na dobrim lokacijama stan. Pod dobrim mislim one na blizinu faksa i grada. Vrbik je uglavnom uvijek bio u pitanju. A za te pare očekujem svoju sobu, to mi je uvijek bio prioritet. Dakle, odvojena soba s nekakvim zajedničkim prostorom, ne mora nužno biti dnevni boravak, ali ono, kuhinja s nekim stolom, da se može i tamo sjest. A kada sam sama išla na stan, maksimalna cijena mi je bila 2 000 kn plus režije. Tada mi je opet bilo bitno da imam odvojenu barem kuhinju od sobe u kojoj boravim/spavam. I nekako mi je želja bila imati nekakav balkončić. A imala sam tu sreću da sam našla stan s ogromnim balkonom, odvojenom kuhinjom za 1 800 kn plus režije što je win win, s obzirom na to da sam bila sama, ništa više mi nije ni trebalo" bivša studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu.


"Studirao sam u Zadru do prije par godina i stanovao sam u 'lošijim', ali čistim stanovima za cca 15 00 kn plus režije. Sada je cijena viša, otprilike oko 2 000 kn plus režije, ali stanovi bolje uređeni zbog turista. Također, studenti sada često moraju izaći iz stana prije kraja ispitnih rokova zbog turista). Srećom, tada još nije svaka baba garažu izdavala turistima pa se moglo naći stanova baš za studente, stari namještaj, ali uredno i normalni gazde. Danas je ipak malo teže" bivši student Filozofskog fakulteta u Zadru.

Ilustracija... izvor: Njuškalo

"Neka razumljiva cijena za najam stana u Zagrebu za studente ne bi nikako trebala prelaziti 2 000 kn po osobi, pogotovo ako se radi o nekim standardnim studentskim stanovima, bez super modernog namještaja, čudnovate tehnologije u kuhinji i slično (što studentima ionako ne treba). Kada sam tražila stan prije pet godina, to mi je bio neki gornji limit, jer kada se u to još uračunaju režije, cifra se podigne za 500-600 kn samo tako, ali sam imala sreće pa sam našla stan duplo jeftiniji od toga. Ono što bi svaki studentski stan trebao imati obavezno su dvije funkcionalne spavaće sobe, ipak svi većinom žive s cimerom, kao i neki normalan namještaj - jer 2 000 kn po osobi ipak nije malo i očekuje se da stan i bude u skladu s tim" studentica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

"Kao studentu u redu mi je plaćati 1 500 kuna plus režije za stan i uvijek mi je važno da je u blizini faksa"
student Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

"Moj tata je baš neki dan s dečkima koji su došli igrati za NK Osijek tražio stan i imali su u ponudi dva stana - jedan za 200 eura i jedan za 300 eura, s tim da, kaže tata da je razlika u kvadratima i opremljenosti neznatna. Jako je sada teško naći stan u Osijeku za najam jer je sve zauzeto, a cijene idu prema gore. Ja se sjećam da moji s faksa koji su unajmljivali stan, nisu za stan plaćali više od 1 600 kn (s cimerima, što je po osobi maksimalno 800 kn), dok moja sestra u Zagrebu za 1 200 (režije uključene) iznajmljuje sobu. Najbolja prijateljica s faksa je imala trosoban stan u strogom centru Osijeka (doslovno joj stan gleda na faks), ona i dvije cimerice i svaka je plaćala 500 kn plus režije...dakle u strogom centru grada" bivša studentica Filozofskog fakulteta u Osijeku."Za solo život u stanu sve preko 2 000 kn je previše. Toliko ne mogu ni sad izdvojiti pa cimerujem, ali 'ajmo reći da sam u mogućnosti, to bi mi bio neki maksimum. Očekujem stan s namještajem koji nije iz NDH, da se gazde ne petljaju previše (da ih vidim i čujem samo radi plaćanja stanarine), da se pobrinu za eventualne kvarove i popravke u stanu i to je više manje to. Trenutno sam u stanu s dvije cimerice, plaćam fiksno 1 000 kn za sobu. Naravno, obavezno je da imam Internet u stanu i ne grijanje na struju!" studentica Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

Ilustracija... izvor: Njuškalo

"Pristajem na stanove do 2 000 kn i to pod uvjetom da stan tada s nekim i dijelim. Nažalost, sam ne mogu živjeti u stanu, ali ovo što pojedini gazde rade s tim dizanjem cijena nije normalno. Također, nije normalno da žele iznajmiti stan po visokoj cijeni, a da u njemu nema klime ili 'normalnog' grijanja. Sramota je što ljudi sve iznajmljuju!" student Ekonomskog fakulteta u Splitu.

"Ako nas je dvoje u stanu, tada 300 eura i režije. Da je stan relativno moderno uređen, sve funkcionalno, NE grijanje na struju, internet, gazda koji će pomoći ako bude neki kvar, tramvajska zona"
studentica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

"Unajmljujem već petu godinu stan za 500 eura plus režije (što se dijeli na moju cimericu i mene po pola), stan je u novoj zgradi, oko 70-ak kvadrata, ima perilicu za rublje, perilicu za suđe, klimu, centralno grijanje, parkirno mjesto u podzemnoj garaži, Bnet TV i internet, protuprovalna vrata, novo je uređen i namješten. Mislim da je to super za tu cijenu i ispod te opremljenosti definitivno ne bih išla, jer radije uštedim na nekim drugim stavkama i uložim u komforan stan, nego da budem u starom stanu" studentica Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.


"Diplomirat ću u rujnu, u listopadu počinjem raditi. Tražim stan u Zagrebu već mjesec dana. Razumna cijena za stan bi trebala biti 2 000 kn s režijama. Međutim, to je skoro pa nemoguća misija. Ono što očekujem je uredan stan s pristojnim ležajem i sanitarnim čvorom" studentica Hrvatski studija.

Ilustracija... izvor: Njuškalo

Prema odgovorima studenata vidi se da im je prihvatljiva cijena najma stana do 2 000 kn, što znači malo ispod 300 eura. Ono što studenti očekuju za novce koje plaćaju jest noviji namještaj, čistoća, ispravni kućanski aparati (od klime pa do perilice rublja), grijanje u koje ne spada grijanje "na struju", internet i gazde koji neće stalno dolaziti u provjeru. Vjerovali ili ne, studenti ne traže puno, a i ovo malo što traže teško pronalaze.

Nažalost, potraga za idealnim stanom sve više nalikuje traženju igle u plastu stijena. I to u vrlo razrušenom plastu sa starim namještajem.

Ivana Petrić
foto: Ilustracija/Njuškalo


stanrežijeplaćanje stanastanarinanajam stanastudenti

Prati nas na Instagramu!