Vodič za brucoše

Studenti sve žešće protiv SC-a! Bojkot plaćanja i otvoreno pismo Vladi: 'SC je maćeha studentima, KONTROLIRAJTE kako rade'

MojFaks | Nakon predavanja, 30.04.2020.Studenti sve žešće protiv SC-a! Bojkot plaćanja i otvoreno pismo Vladi: 'SC je maćeha studentima, KONTROLIRAJTE kako rade'

Polemike i prepiske između Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu i Studentskog centra Zagreb ne jenjavaju već više od mjesec dana...

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu na Facebooku je objavio poziv na bojkot plaćanja stanarine svim studentima koji trenutno ne borave u studentskim domovima ili su iz njih iseljeni. Na bojkot su pozvali sve dok ne dođe do ispunjenja mjera koje u ime svih studenata zahtijevaju od Studentskog centra, a za koje drže, kako pišu, da su apsolutni minimum razumijevanja koje bi "Studentski" centar trebao pokazati prema studentima koji su svrha njegova postojanja u ovim teškim ekonomskim, društvenim i zdravstvenim okolnostima u našoj zemlji.


Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i Studentski centar u Zagrebu 14. travnja održali su online sastanak. Studentski zbor ustrajao je na usvajanju 5 zahtjeva, no usvojena su 4. S obzirom na to da 4. zahtjev nije prihvaćen, nego je samo dogovorena daljnja rasprava po pitanju istog, poziv na bojkot plaćanja studentskih domova ostaje na snazi dok njihov zahtjev ne bude usvojen ili dok se ne pronađe alternativno rješenje problema.

Podsjećamo, Studentski zbor SUZ-a od Studentskoga centra traži sljedeće:

1.    Zahtjev za oslobađanjem plaćanja svim studentima SD "Cvjetno naselje".
2.    Zahtjev za smanjenjem cijene stanarine (50%) za sve student SD "Stjepan Radić" kojima su se doselili student iz       drugih studentskih domova.
3.    Prihvaćanje odgovornosti za gubitak imovine i nastalu štetu na imovini studenata.
4.    Ukidanje naknade za obradu natječaja u iznosu od 100,00 HRK.
5.    Potpuno čišćenje i dezinfekcija soba prije useljenja studenata.

Od SC-a su kasnije dobili objašnjenje na što se troši novac prikupljen obradom natječaja, no njihovim odgovorom Zbor nije zadovoljan. Iz Zbora poručuju da će biti na strani studenata te da neće dopustiti da zbog bojkota plaćanja dođu u probleme.
U međuvremenu, Studentski odbor Sava šalje upit SC-u vezano uz probleme koji im predstoje u narednom razdoblju, a tiču se povratka studenata u dom nakon popuštanja mjera, plaćanje stanarina i smještaj studenata koji su sa Cvjetnog i Lašćine preseljeni na Savu.


Neplaćanje vodi do sankcija i disciplinskih kazni?


Budući da je dio studenata trenutno u bojkotu plaćanja stanarine, domski odbor SD-a Stjepan Radić upitao je Upravitelja koje ih sankcije čekaju. Bošnjak je na to odgovorio člankom iz Pravilnika o domskom redu i uvjetima boravka studenata u studentskim domovima Studentskog centra u Zagrebu.

U Članku 17. tog Pravilnika piše: "Stanar doma dužan je platiti stanarinu do 10. dana mjeseca za koji plaća, uz obvezu čuvanja dokaza o uplati. Student će dobiti račun svakoga prvog radnog dana u mjesecu. Ne plati li stanar studentskog doma stanarinu sukladno odredbi prethodnoga stavka, smatrat će se da se dragovoljno odrekao prava na daljnji smještaj u studentskom domu. Upravitelj studentskog doma izdat će rješenje o iseljenju studenta i razdužiti studenta u roku od deset (10) dana od posljednjega dana određenoga za plaćanje stanarine. Upravitelj doma može iz objektivnih razloga odobriti studentu naknadno plaćanje stanarine."

Također, predložio je studentima da prekinu s bojkotom plaćanja stanarine jer nepodmirivanje financijskih obaveza prema SC-u može predstavljati podlogu za disciplinski prekršaj sukladno Pravilniku, prema kojemu se studentima kojima je izrečena mjera opomene pred gubitak prava na subvencionirano stanovanje, što je također dio odgovora SC-a. Prema tome Pravilniku, sukladno općim aktima studentskoga centra, oduzima se 200 bodova od ukupnoga broja bodova, odnosno gube izravno pravo na smještaj u studentskome domu kod iduće prijave na natječaj.


"Ne nasjedajte na bijedne pokušaje zastrašivanja..."


Nakon što je sanacijski upravitelj Bošnjak za Domski odbor SD-a Stjepan Radić komentirao bojkot i povratak studenata u studentske domove, Studentski zbor se oglasio na svojoj Facebook stranici i pozvao studente da "ne nasjedaju na provokacije Studentskog centra te da nastave s bojkotom" jer oni neće dozvoliti da itko snosi sankcije zbog borbe za vlastita prava i imovinu.

"Pozivamo Vas da ne nasjedate na provokacije i bijedne pokušaje zastrašivanja od strane 'Studentskog' centra i da nastavite bojkot, nećemo dopustiti da se ijednog studenta sankcionira zbog borbe za vlastita prava i imovinu. Također Vas želimo obavijestiti da smo svu korespondenciju sa 'Studentskim' centrom proslijedili Rektoru, Senatu Sveučilišta i dekanima svih fakulteta kako bismo ih informirali o maćehinskom odnosu 'Studentskog' centra prema onima koji su svrha njegovog postojanja", stoji u objavi Zbora.

Također, podsjećaju i navode razloge zbog kojih je došlo do bojkota.

"Da budemo jasni, iako je pomalo suludo plaćati 100kn mjesečno za 'adekvatno' zbrinute stvari, odluke Ministarstva i nadležnih tijela se moraju poštivati. No, ipak smo pozvali na bojkot. Zašto? Zbog problema Studentskog centra, zbog toga što Studentski centar nije namijenjen studentima ili barem nije namijenjen onoliko koliko bi trebao biti. Između ostaloga, naplaćivanje naknade od 100kn studentima za prijavu na natječaj za studentski dom, kako bi SC zaposlio jedan cijeli odjel tijekom cijele godine uz dodatno zapošljavanje putem Student servisa dok traju prijave za studentski dom (je li itko ikad možda vidio oglas za taj posao?!), smatramo neprimjerenim. Što rade čitavu godinu zaposlenici kojima posao traje samo 60 dana u toj istoj godini, koliko natječaj traje, a koji je ujedno trom, zamarajuć i neadekvatan za 21. stoljeće?! Isto kao što nam je sporan dio da se iz tih naknada plaća softverski sustav cijelog Studentskog centra, kao i nepotreban trošak materijala koji bi nestao ukoliko bi se sustav u potpunosti digitalizirao (ovako nam naplaćuju papir i duplaju posao)", ističe Studentski zbor.

Pismo Plenkoviću i Divjak


Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu uputio je u srijedu otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću i ministrici znanosti Blaženki Divjak, u kojem ih upozoravaju na probleme u radu Studentskog centra te ponašanje Uprave prema studentskoj populaciji.

Zbor poručuje kako se sadašnja Uprava Studentskoga centra prema studentima odnosi "maćehinski" već dugi niz godina.

Podsjećaju kako nikada do kraja nisu razjašnjene okolnosti požara u Studentskom naselju "Cvjetno naselje", a navode i netransparentno baratanje novcem namijenjenim unapređenju studentskog standarda, sve lošiju kvalitetu prehrane u menzama kojima upravlja Studentski centar, povećanje stanarina bez vidljivih poboljšanja kvalitete smještaja, pa čak ni održavanja razine kvalitete propisane ugovorom o obnovi studentskih domova koje financira EU.

Smatraju kako je sve to okrunjeno odbijanjem provođenja digitalizacije sustava poslovanja Studentskog centra kako bi se studentima olakšalo podizanje ugovora o radu i prijava na Natječaj za ostvarivanje prava na smještaj.

Tvrde da se studentskim predstavnicima nastoji manipulirati pa im se iznose laži. Studentski zbor ističe kako nijedan student nema prigovora što su u njihove sobe u "Cvjetnom naselju" smještene osobe pogođene potresom, ali im smeta "zapanjujuće neprofesionalan, neiskren i bahat odnos" Uprave Studentskog centra prema studentima.

"Takav odnos nije stao samo na izbacivanju imovine studenata iz njihovih soba i skladištenja u neadekvatnim uvjetima pri čemu je jedan dio imovine oštećen ili je nestao", navodi Zbor i dodaje kako se takav odnos nastavio i u neadekvatnim, netočnim i neistinitim odgovorima na dopise u kojima su pokušali od Studentskog centra dobiti odgovore na pitanja koja su postavili studenti i njihovi predstavnici.

Odgovori uprave SC-a nejasni i kontradiktorni


Odgovori Uprave Studentskog centra, smatra Zbor, su uglavnom nejasni, kontradiktorni izjavama za medije i nažalost neiskreni. "Smatramo da su odgovori i uvijene prijetnje studentima koji su se priključili bojkotu plaćanja stanarine bijedni pokušaji Uprave da ušutka i primiri studentsku populaciju", ističe Zbor.

Zato su na izvanrednoj sjednici Skupštine Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu doneseni zaključci da Studentski centar, kao ustanova namijenjena isključivo skrbi za studente, mora imati isključivo studente i studentska pitanja u fokusu djelovanja.

"Studentski centar sve svoje probleme mora rješavati tako da ih studenti ne osjete; frakcijske borbe unutar Radničkog vijeća i među različitim interesnim skupinama ne bi smjele ni postojati, a kamo li se lomiti preko leđa studenata. Studentski centar mora jasno i transparentno prikazivati gdje i kako troši novac namijenjen unaprjeđenju studentskog standarda, konkretno naknade za obradu troškova natječaja za smještaj u studentski dom, kao i 12 posto prihoda od posredništva studentskog rada koje je definirano Zakonom o obavljanju studentskih poslova", pišu.

Također, smatraju, Studentski centar nužno mora pristupiti digitalizaciji vlastitog poslovanja, kako bi se studentima olakšale svakodnevne aktivnosti.

Na tragu tih zaključaka, Zbor smatra da Vlada i Ministarstvo znanosti nužno moraju hitno provesti kontrolu rada Studentskog centra, provjeriti jesu li se dogodile nepravilnosti i propusti te ako jesu, da odgovorni snose posljedice.

V.S.
foto: MojFaks


Studentski centar ZagrebStudentski zbor Sveučilišta u Zagrebustudentski domovibojkotpaušalplaćanje stanarinekritika SC-aVlada RHMZO


Prati nas na Instagramu!