Vodič za brucoše

Nije samo diploma u ruci: evo što još 'dobijemo' nakon 5 godina studiranja

MojFaks | Nakon predavanja, 27.12.2016.Nije samo diploma u ruci: evo što još 'dobijemo' nakon 5 godina studiranja

Čini se da studenti nakon dodjele diploma, uz tuljac s dragocjenim papirom, kući nose još nešto.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Nutrition Education and Behavior pokazuje da studenti tijekom studija 'naberu' otprilike 5 kilograma više u odnosu na 'pred-studijsku' kilažu, a s time i određene rizike za zdravlje.

"Mit o 'brucoških 7 kilograma' naširoko je pobijen", kaže Lizzy Pope, autorica studije i voditeljica istraživanja sa Sveučilišta u Vermontu. "Ali naša studija pokazuje da se studenti ipak udebljaju tijekom studija."

Tijekom istraživaja mjerili su težinu i indeks tjelesne mase na početku i kraju prvog i drugog semestra, a onda su sve ponovili na kraju apsolventske godine. Početkom studiranja težina prosječna masa studenata bila je otprilike 66 kilograma, a na kraju studija čak 71 kilogram.


Ovi nagomilani kilogrami znače i rizik od nekih zdravstvenih tegoba, primjerice dijabetesa, visokog tlaka ili policističnih jajnika.

Iako studenti u pravilu trećinu kilograma dobiju tijekom prve godine faksa, kilogrami se gomilaju i tijekom ostatka studiranja, što je bitno u stvaranju programa vježbe i prehrane kojima bi se gomilanje kilograma kod studenata, pogotovo onih pretilih, trebalo umanjiti ili spriječiti.

"Ovi rezultati pokazuju da liječnici mjere i savjetovanja ne bi trebali ograničiti samo na studente prve godine nego ih primjenjivati na studentima svih godina", kaže Pope.

Iako istraživanje nije otkrilo direktnu poveznicu između debljanja i određenog životnog stila, podaci pokazuju da se samo 15% ispitanih studenata bavilo tjelovježbom (30 minuta dnevno, pet dana u tjednu), a osim toga – među većinom ispitanika unos voća i povrća u prehrani bio je također manji od preporučenog.

L.B./izvor: University of Vermont
foto: Shutterstock


Sveučilište u Vermontudebljanjestudiranjezdravstvene tegobe


Prati nas na Instagramu!