Vodič za brucoše

Nijedna diploma nije toga vrijedna: Studenti uče do smrti

MojFaks | Nakon predavanja, 25.09.2015., Autor: Lidija B.Cjelonoćno učenje ostavlja posljedice na tvom zdravlju.
Foto: Aleksei Potov via Shutterstock

Stres, nesigurnost, užurbani tempo, financijski pritisak... Sve su to razlozi koji neke od studenata gurnu preko ruba.

Samoubojstvo je drugi najveći uzrok smrti među studentima, odmah nakon nesreća. Stopa samoubojstava među mladima od 15-24 godine utrostručila se u zadnjih 60 godina, izvještava Odyssey.

U prosjeku se na američkim sveučilištima dogodi oko 1100 samoubojstava godišnje, ali fakulteti pokušavaju ovakve slučajeve držati u tajnosti jer se boje da bi se ova brojka samo povećala kad bi se o tome više govorilo u medijima. Što je fakultet bolje rangiran na ljestvici najboljih svjetskih sveučilišta – samoubojstava je više! Primjerice MIT i Harvard imaju stope samouojstava studenata koje su među najvišima u zemlji (10,2 i 11,8%). Američki je prosjek 6,5 i 7,5 samoubojstava na tisuću studenata.

Zašto je tome tako? Zašto si čak 6% dodiplomaca odluči oduzeti život? Postoji nekoliko faktora koji su uglavnom povezani sa stresom.


Cijena studiranja, potreba za dokazivanjem i natjecanjem s kolegama, upisne kvote na fakultetima i pritisak postizanja što boljeg prosjeka samo su neki faktori koji doprinose stopi samoubojstva. Bitni su i pritisak odabiranja popularnog i traženog zanimanja, kao i stopa kriminala na svakom pojedinom sveučilištu.

Emocionalno zdravlje studenata palo je na najniže grane u zadnjih 25 godina!


Kako možemo smanjiti ovu stopu samoubijstava i pomoći kolegama? Prvo je potrebno biti svjestan ljudi oko sebe, ali i nas samih. Prije samog čina uvijek postoje mnogi znakovi upozorenja koje možeš potražiti u kolegama:

- problemi sa spavanjem ili apetitom
- gubitak interesa, zapušten izgled, higijena i sl.
- gubitak interesa za studiranjem, poslom, hobijima
- sve češće spominjanje smrti ili samoubojstva


Uvijek možeš pomoći i sebi! Gotovo na svakom fakultetu postoje centri za savjetovanje studenata, a postoje i slične institucije nevezane uz tvoj matični fakultet. Razgovor s liječnikom ili bilo kojom osobom od povjerenja također može biti prvi korak.

Prepoznavanje znakova upozorenja jako je važno i može pomoći spasiti nečiji život. Stručna pomoć je također jako važna. Polovina studenata koji su o tome razmišljali, nikada nisu zatražili pomoć. Iskoristite besplatne usluge centara za savjetovanje studenata jer sve je lakše uz čašicu razgovora.

izvor: The Odyssey Online


samoubojstvoučenjediplomapritisakrang-ljestvica fakulteta


Prati nas na Instagramu!