Vodič za brucoše

NOVE mjere uskoro na snazi: Planiraš kući za blagdane ili novogodišnji parti s ekipom? Samo pod ODREĐENIM UVJETIMA!

MojFaks | Nakon predavanja, 17.12.2020., Autor: Anja Z.Foto: V.S. / Mojfaks

Kao što se posljednjih dana dalo naslutiti, u Hrvatskoj će na nakon 21.prosinca biti na snazi nove mjere, strože od sadašnjih.

Kako piše Index, izrađen je nacrt novih mjera prema kojem bi se sve sadašnje mjere trebale produžiti, uz nekoliko novih restriktivnih mjera. Posljednji detalji oko mjera bruse se u Stožeru i vladi, a službeno objavljivanje očekuje se sutra.

Putovanja i okupljanja ograničena

 
U nacrtu novih mjera koje bi vrijedile od utorka, ponovno se vraćaju propusnice, odnosno uvodi se zabrana napuštanja prebivališta, odnosno  mjesta stalnog boravka. 


...Zatražila sam propusnicu za 'povratak u mjesto studiranja': Evo kako je to izgledalo i što se dogodilo FOTO...


Još jedna restriktivna mjera koja se, kako Index doznaje, nalazi u nacrtu novih mjera jest zabrana okupljanja osoba iz više od dva kućanstva. Ova će odredba posve sigurno ostati u konačnoj odluci o mjerama, samo još nije potpuno sigurno u kojoj formi. Naime, postoje i prijedlozi da se okupljanja ograniče na jedno kućanstvo, no zasad je ipak izglednija opcija s dva kućanstva.

Studenti nisu sigurni što činiti


Kako se približava Božić i semestar kraju, studenti bi tradicionalno napuštali mjesta studiranja i odlazili obiteljskim kućama. No s obzirom na najavljene mjere, sada nisu sigurni što činiti.

I dok jedni ističu kako nije u redu da Božić provedu sami u studentskoj sobi, te da im moraju "dati" propusnice, drugi pak ističu da se propusnice uvode upravo da se smanji kretanje stanovništvo naročito u ovo blagdansko vrijeme.  


...Ministar Božinović odgovorio: Imaju li studenti OPRAVDANI RAZLOG za dobivanje PROPUSNICE kad fakulteti ne rade...


"Što se tiče samog uvođenja propusnica - trebali su na to ranije misliti, preciznije, kad je završila sezona i dok su brojke bile troznamenkaste. Trebali su tada uvest privremeno propusnice, samo dok se situacija ne smiri, a ne sada kad ljudi žele svojim obiteljima za Božić. Što bi trebao, skupljati prašinu sam za Božić u Zagrebu?", napisao je jedan studentu u grupi Studentski dom Stjepan Radić 'Sava' na Facebooku.

"Polazak doma za blagdane je točno i jedini razlog zašto uopće i uvode propusnice i zabranu kretanja. Puštati će u mjesto prebivališta samo ako je neka hitnost, tako bar piše", komentirala je studentica. 


...Dobre vijesti za one koji rade preko SC-a: Odsad možete dobiti propusnicu za odlazak na posao...


Osvrnuli su se studenti i na mjeru ograničenja okupljanja više od dva kućanstva, te pišu:"Sutra će se službeno znat hoće li ih uopće biti (propusnica op.a.) a ako budu, odmah se zapisujem za ilegalno slavlje Nove godine ako može tko da me primi. Fala!", poručuje jedna stanarka doma.

Drugi, dosjetljivo dodaju:"Je l' se cijeli dom računa kao domaćinstvo?". Mislimo da će to netko morati pitati na presici Božinovića.  


izvor:Index.hr


studentinove mjerepropusniceblagdaniodlazak doma


Prati nas na Instagramu!