Vodič za brucoše

Od Dine Merlina do hip-hopa: Što studenti vole slušati dok 'griju stolicu'

MojFaks | Nakon predavanja, 30.01.2017.Od Dine Merlina do hip-hopa: Što studenti vole slušati dok 'griju stolicu'

Istraživanje je pokazalo da glazba dobro utječe na naše moždane stanice tijekom učenja, a studenti kao da to odavno znaju jer mnogi svoje znanje stječu upravo uz njima milozvučne note.

Postoje dvije vrste studenata: oni koji uče uz mjuzu i oni koji su u apsolutnoj tišini. Osobno sam dio ove druge grupe jer mi je glazba bila ometač tijekom učenja, ali priznajem da sam ponekad slušala ambijentalnu "ziku" kada bih ponavljala gradivo.

Na prvoj i drugoj godini faksa sam uglavnom slušala metal i to melodic death što bi značilo da bih svaki put zapjevala kada bih pokušala učiti uz glazbu, a to je bio problem. Pred kraj fakulteta sam postajala sve "mekša" što se tiče mjuze, ali opet, nisam mogla tako učiti. Nekako bih uvijek zavidjela kolegama koji su govorili kako bez glazbe ne mogu niti čitati knjigu pa sam potajno u sebi mislila da sam kompletni "freak".No, dosta studenata i dalje sluša glazbu čitajući skriptu pa sam odlučila istražiti što točno slušaju i zašto, a odgovori su raznoliki i vrlo zanimljivi. Tako primjerice Antonio koji studira psihologiju voli poslušati "moderni sevdah" dok lista knjige.

"Dok učim volim si upaliti Dinu Merlina jer mi svira fino u pozadini, sve riječi znam napamet pa ne moram obraćati pozornost na tekst. U biti nisam ni svjestan glazbe dok se ne zateknem kako pjevam dok učim", kaže student.

...Opuštanje prije ispita: video čiji sadržaj smiruje...


Mirna je apsolventica na ekonomiji i kaže kako voli slušati mjuzu koju toliko neće zamijetiti tijekom učenja jer bi ju to totalno ometalo.

"Dok učim često slušam Jack Johnsona jer mi je baš trebala neka muzika 'koju ne čujem', a opet da je smirujuća jer sam uglavnom učila u zadnji čas pa je stres bio neizbježan", otkriva Mirna.

Dario iz Pule kaže da mu je nezamislivo ne slušati glazbu tijekom učenja, a i ima vrlo zanimljivu playlistu koja ga prati tijekom listanja knjige.

"Budući da slušam glazbu kada god je to moguće onda mi je potpuno nezamislivo i učenje bez glazbe. Što se izbora tiče, najčešće je to potpuna suprotnost od glazbe koju volim slušati u klubovima i svodi se na trip hop, blues i sličnu chill mjuzu, preko Massive Attacka, Morcheebe i probranih stvari od Gramatika do Jasona Isbella, Chris Stapletona i Townes van Zandta. Nenametljivo, a ugodno", rekao je Dario.


Izvor: Pixabay

Matea iz Splita kaže da joj je često odgovarao surf rock dok je grijala stolicu, ali našlo se tu i drugih zanimljivih glazbenih izbora.

"Uglavnom učeći slušam glazbu bez teksta pošto bi me glas zbunjivao dok čitam. Najviše sam uz učenje slušala Gotan Project, Kaya Project, a i surf rock mi je jako odgovarao, kao i 'svemirska' mjuza J.M. Jarrea i slično. Najmanje bih zapravo zapamtila kad sam slušala svoje omiljene stvari jer su me dekoncentrirale", kaže studentica Matea.

...7 znanstveno dokazanih trikova za bolji rezultat na ispitima...


Daniel iz Osijeka kaže da je uz učenje znao slušati sve i svašta – od jazza pa do instrumentalnog hip-hopa što mu je svakako pomagalo.

"Istraživao sam što je najbolja glazba za učenje, jako puno ljudi je preporučilo od Briana Ena 'Music for Airports', mojoj djevojci je bilo genijalno, ali ja nisam baš doživio to onoliko koliko sam htio pa sam samo nastavio slušati instrumentalni hip hop tipa RJD2, Emancipator, Nujabes, DJ Shadow, Clutchy Hopkins. Jedno vrijeme sam slušao jazz pijanista Keitha Jarretta, otkrio sam ga u tom periodu života i bio mi je idealna glazba za učenje. Važno samo da nije preagresivno i da nema riječi koje će me odvlačiti od učenja. Ako ne mogu odlučiti što slušati, uključim neki noise generator pa onda slušam white noise kako bih ipak ostao izoliran od vanjskog svijeta i distrakcija. Pomaže", savjetuje Daniel.


Izvor: Pixabay

Petar s medicine kaže da je probao slušati sve i svašta tijekom učenja, ali onda je shvatio koja točno mjuza kod njega pali i kako kaže, usrećio se.

"Ujednačen ritam i nenapadne melodije su savršen suborac za učenje, nakon nekog vremena naprosto zaboravite da se nalazite u toj sobi i radite to što radite, ritam vas ponese i čitanje materijala postaje radnja koja ne opterećuje mozak nego nešto stvarno zanimljivo. Zadnji žanr koji bih volio spomenuti je glazba iz filmova. Nadam se da vam je na pamet prvo pao neki veličanstveni soundtrack poput onog iz 'Inceptiona'. Apsolutno savršena pozadinska buka te pojačivač pamćenja. Glazba poput te savršeno izolira svaki vanjski utjecaj koji bi se usudio remetiti mir učenja te donosi unutarnji mir i nadu da ćete ipak uspjeti položiti taj jedan ispit koji vam visi nad glavom od '95", poručuje Petar.

Nakon ovih odgovora možda i pokušate učiti uz glazbu ako do sada niste, a ako trebate savjete – samo se vratite na ono što su studenti napisali.

Ivana Petrić
foto: Shutterstock


glazbaglazba za učenjemjuza


Prati nas na Instagramu!