Vodič za brucoše

Ovaj fakultet najesen uvodi novi studijski program: Pogledajte koji

MojFaks | Nakon predavanja, 15.07.2019.Ovaj fakultet najesen uvodi novi studijski program: Pogledajte koji

Hrvatski studiji najavili su uvođenje novog integriranog dvopredmetnog studija – 'Demografija i hrvatsko iseljenišvo', kojeg će upisati 25 hrvatskih i 10 inozmenih studenata, a oni studenti s viših godina moći će se i prebaciti na ovaj odsjek, uz polaganje razlike ispita.

Prije nešto više od godine dana Hrvatski studiji krenuli su s izradbom ovog studija, čiji je predstojnik profesor Stjepan Šterc, a koji će svjetlo dana ugledati sljedeće akademske godine 2019./2020.

Studenti će moći studirati na ovom odsjeku zajedno s kombinacijom studija - Filozofije i kulture, Latinskog jezika, Komunikologije, Kroatologije povijesti ili Sociologije. Osim ukupno 50 obaveznih predmeta, studenti će tijekom ovih pet godina imati i pravo na odabir sedam od 19 ponuđenih izbornih predmeta.


Maturantima koji će htjeti upisati ovaj studij prosjek ocjena u srednjoj školi donosit će 40 posto ukupnih bodova, Hrvatski jezik na višoj razini 10 posto, Matematika na nižoj 15 posto te Engleski jezik na višoj razini 10 posto. Maturantu će se gledati i 10 posto bilo kojeg napisanog izbornog predmeta, kao što će se bodovati i uspjeh na državnom natjecanju ili završen dvostruki četverogodišnji studijski program.


"Polazeći od spoznaje kako je ljudska populacija najvažniji čimbenik svih djelatnosti u prostoru i društvu, kako su djeca i mladi nositelji hrvatske razvojne budućnosti, kako je hrvatsko iseljeništvo veliko hrvatsko bogatstvo i kako prihvaćanje dekadencije nije povijesna civilizacijska stečevina, ustrojavanje ovakvoga studija u Hrvatskoj velika je akademska, društvena, gospodarska, narodna i nacionalna potreba, osobito nakon što su svi demografski pokazatelji i trendovi u Hrvatskoj postali negativni, a silina recentnoga iseljavanja počela ugrožavati temeljne sustave na kojima počiva svaka, pa i hrvatska država", stoji na službenoj stranici Odsjeka.P.H.

Foto: Facebook@Hrvatski studiji


Hrvatski studijiDemografija i hrvatsko iseljeništvostudentiStjepan Šterc


Prati nas na Instagramu!