Vodič za brucoše

Želite ući u dom? Pripremite iksicu i ključ sobe! Provjerili smo zašto zaštitari kontroliraju studente i do kad će to trajati

MojFaks | Nakon predavanja, 20.10.2020.Želite ući u dom? Pripremite iksicu i ključ sobe! Provjerili smo zašto zaštitari kontroliraju studente i do kad će to trajati

Život u studentskim domovima u vrijeme pandemije koronavirusa odvija se po novim pravilima.

Ovogodišnjim useljenjem u studentske domove, studenti su dobili set pravila kojih se trebaju pridržavati, a sve s ciljem suzbijanja širenja zaraze koronavirusom. Tako su maske u zatvorenom prostoru obavezne, nema mijenjanja i okupljanja u sobama, a ni dovođenja ljudi koji nisu stanari. 

Posljednjih tjedana broj oboljelih od koronavirusa raste, a nove mjere se uvode iz dana u dan. Zagrebački Stožer civilne zaštite prošli tjedan, donio je odluku i o obaveznom korištenju maski za lice ili medicinskih maski i na otvorenim prostorima gdje nije moguće održavanje fizičke distance od minimalno dva metra. Najavljeno je i pojačavanje mjera nadzora na neformalnim okupljanjima u Zagrebu, ispred ugostiteljskih objekata (pogotovo u centru grada u dane vikenda) i u studentskim naseljima.

Pri ulasku u dom - kontrola zaštitaraStudentska okupljanja dospjela su u žižu interesa javnosti nakon što je održana "Brucošijada Save" u jednom od zagrebačkih klubova nakon koje je stotinu mladih nastavilo druženje ispred ŠRC-a "Mladost", bez pridržavanja epidemioloških preporuka. Vikend nakon brucošijade, studenti koji su se u večernjim satima vraćali u svoje sobe, u Studentskom domu "Stjepan  Radić", morali su proći kontrolu zaštitara.

Kako je za naš portal ispričao stanar doma na Savi, on i cimer u petak prije ponoći, s gitarom u rukama, vraćali su se u dom. Na ulazu ih je dočekao zaštitar. "Tražio nas je iksicu i ključeve sobe, zatim s centralom valjda provjeravao jesmo li u domu i na kraju nas pustio. Iz razgovora po domu, nismo jedini koji su takve provjere prolazili tu večer", govori naš sugovornik te dodaje kako ne zna jesu li kontrole bile i ostale samo u dane vikenda. "Razumijem i njih s obzirom na cjelokupni razvoj događaja zadnjih nekoliko mjeseci, ali mi je bilo urnebesno", govori naš sugovornik.

Kontrole će se provoditi dokle god se studenti ne budu pridržavali mjeraKako bismo provjerili o kakvim točno kontrolama je riječ, tko ih je propisao i koliko će dugo trajati, kontaktirali smo Studentski centar u Zagrebu. Sanacijski upravitelj, Mirko Bošnjak, govori nam da se kontrole provode u skladu s protuepidemijskim mjerama.

"Naglašavamo kako je u pitanju bila kontrola ulaska radi provedbe protuepidemijskih mjera koje propisuju državni organi, organi Sveučilišta i organi Studentskog centra u Zagrebu. Mjere zaštite donesene su u skladu s preporučenim protuepidemijskim mjerama i propisala ih je uprava Studentskog centra u Zagrebu sukladno važećem Domskom redu radi zaštite zdravlja studenata, a temeljem sigurnosne procjene ugroze sigurnosti zdravlja i života stanara studentskog doma. Duljina, tijek i opseg trajanja mjera ovisi o pridržavanju propisanih svih protuepidemijskih uputa stanara doma. Koristimo i ovu priliku pozvati sve studente na odgovorno ponašanje kao zajednički doprinos suzbijanju bolesti COVID-19", poručili su iz Studentskog centra.

A.Z.
foto: MojFaks


studentikontrole u domovimastudentski centarokupljanja


Prati nas na Instagramu!