Vodič za brucoše

I o tome se razmišlja! Nema kući za Božić: Zbog korone studenti možda neće smjeti posjetiti roditelje za blagdane

MojFaks | Nakon predavanja, 15.10.2020.I o tome se razmišlja! Nema kući za Božić: Zbog korone studenti možda neće smjeti posjetiti roditelje za blagdane

Ako se situacija s koronavirusom ne poboljša, ove zime neki studenti mogli bi blagdane provesti u domovima - mimo svoje volje.

S povratkom studenata na kampuse, već su zabilježena nova žarišta koronavirusa. Tako je otprilike 600 studenata sa Sveučilišta u Glasgowu izolirano u dva paviljona, nakon što je koronavirus potvrđen kod 124 studenta. OSim Glasgowa, nova žarišta zaraze zabilježena su i na sveučilištima u gradovima Aberdeen, Liverpool i Dundeeju. Trenutno, Velika Britanije bilježi više od 9 tisuća slučajeva zaraze među studentima.

Zbog rizika od zaraze članova obitelji, starijih i ranjivijih skupina, od studenata će se možda tražiti da ovogodišnje zimske blagdane provedu u sveučilišnim kampusima, a ne kod kuće.

Odgovarajući na pitanja hoće li studenti moći provesti Božić sa svojim obiteljima, ministar zdravstva Matt Hancock rekao je u četvrtak: "Ne želim imati takvu situaciju (da se studenti za Božić ne mogu vratiti kući zbog rizika od zaraze članova obitelji) i uvijek se nadam da ćemo to moći izbjeći", u emisiji Radio 4.  

Ministar zdravstva u više je navrata naglasio da je vladin cilj suzbijanje virusa uz zaštitu gospodarstva i obrazovnog sustava, te da ne može isključivati određene stvari. Dodao je i da vladin cilj nije da studenti ostanu u kampusu tijekom prazničnog razdoblja.


"Naučio sam da stvari ne isključujem - jedan od izazova je osigurati da ljudi budu što sigurniji, a to uključuje i zaustavljanje širenja virusa među generacijama", te dodao da ipak već u ovoj fazi moraju raditi na svim nepredviđenim i potencijalnim ishodima.

Komentari ministra zdravstva stigli su nakon što su znanstveni stručnjaci iz Znanstvene savjetodavne skupine za hitne slučajeve (Sage) savjetovali da studente tijekom blagdanskog razdoblja ostanu u izolaciji na kampusima.

A.Z.
izvor: Independent
foto: Shutterstock By Michael715


studentikampusblagdaniizolacijaodlasci doma


Prati nas na Instagramu!