Vodič za brucoše

Student razočaran prosvjedom za klimu: 'Svi su na Rujanfestu, nikoga nije briga'

MojFaks | Nakon predavanja, 23.09.2019.Student razočaran prosvjedom za klimu: 'Svi su na Rujanfestu, nikoga nije briga'

Prošloga se petka u Hrvatskoj i svijetu ponovo održao prosvjed za klimu. Tisuće mladih izašlo je na ulice, a pomoć su ovoga puta dobili i od organizacija Greenpeace i Prijatelji životinja. Među školarcima našao se i student Domagoj koji se kasnije osvrnuo na razočaranje koje je doživio jer, kako kaže, nikoga nije briga.

Prema procjenama Jutarnjeg lista, na prosvjedu u Zagrebu sudjelovalo je oko 800 ljudi koji su marširali od Europskoga do Markovog trga, a njihov glavni cilj je probuditi vlast iz sna kako bi mogli početi djelovati po pitanju klimatskih promjena.

"Sve vremenske katastrofe koje su se događale u protekloj godini nisu se dogodile slučajno, već su većinom rezultat našeg razornog djelovanja na prirodu", poručila je Inicijativa mladih "Fridays for Future", koja je ujedno i organizator prosvjeda.Domagojev plakat/foto: screenshot@YouTube/Jutarnji list

'Neke političare nije briga za okoliš, ali MI GLASAMO', stajalo je pak Domagojevom natpisu koji je marširao centrom Zagreba. Sam je priznao da je to po njemu nepopularno mišljenje, ali smatra kako je na svim ljudima da se ujedine i počnu djelovati, a ne samo na vladajućima.


Svi na Rujanfestu


"No nigdje političara, nigdje biskupa, poneka baka i djed uz mlade i mlade roditelje – a i mladih više na Rujanfestu", komentirao je odaziv građana na svom Facebook profilu Domagoj. "Nije nas briga kako će nam biti kad ćemo imati 60? Život čovjeka je vrijedan samo dok se ne rodi? Kako nam stvari stoje, bolje je i da se ne rađamo više, jer će nas pogoditi neke jako teške stvari", kaže.


Poražavajuće od Vlade bilo je i to što im je Inicijativa mladih još u travnju dostavila klimatske zahtjeve koji su, govori za Jutarnji jedna od organizatorica, Leonarda Šmigmator, redom bili odbijeni.
"Smatramo da nas nisu dovoljno ozbiljno shvatili", govori Leonarda, ali nadodaje kako će ovoga ponedjeljka ponovno dostaviti nove zahtjeve, dorađenu verziju koju možete, zajedno sa svim događanjima i informacijama, pratiti i na Facebooku.


Paula Hađur

izvor: Jutarnji list

foto: screenshot@YouTube/Jutarnji list


štrajk za klimuprosvjedisrednjoškolciInicijativa mladihStrike 4 Climate change


Prati nas na Instagramu!