Vodič za brucoše

Očekujte gužvu u ovim kafićima! U ponedjeljak se otvaraju terase: Evo u koje će zagrebačke birceve studenti prvo pohrliti

MojFaks | Nakon predavanja, 26.02.2021., Autor: Anja Z.Terase kafića otvaraju se u ponedjeljak, a Krivi put odabir je mnogih studenata za prvu kavu.
Foto: Facebook @Krivi put / Davor Ratković / Screenshot

Nakon tri mjeseca 'pod ključem', u ponedjeljak se terase kafića ponovno otvaraju.

Ugostiteljski objekti zatvoreni su u studenome prošle godine, a 1. ožujka popušta dio mjera Stožera koje su na snazi tri mjeseca. Tako će se u ponedjeljak papirnate čašice kave za van moći zamijeniti dobrim starim keramičkima, uz luksuz ispijanja na terasi omiljenog kafića.

I dok su posljednja tri tjedna mladi diljem Hrvatske pronalazili lokacije na otvorenom na kojima mogu uživati u druženju, sada će opet imati i opciju odlaska na "cugu" na terasu kafića. Ispitni rokovi su gotovi, ljetni semestar je stigao. Iako će predavanja uglavnom započeti na daljinu, uz rijetke fakultete koji su odlučili studente odmah vratiti u klupe, ovim popuštanjem mjera barem će se prividno neke prilike vratiti u 'normalu'. Odluku Stožera o otvaranju terasa kafića, studenti su dočekali s oduševljenjem te su nam nabrojali u koje će birceve prvo pohrliti.


...Na tronu već godinama ista lokacija! Mali vodič birceva u kojima ćete NAJJEFTINIJE proslaviti rođendan (ili bilo što drugo)...


Tako su među odabirima studenata našli Kavkaz, Millenium, Zags, Hendrix pub, Oaza, Urban, Green, Linea i drugi. Dobro poznat i popularan Krivi put odabir je mnogih studenata, a gužve koje su ljetos i jesenas bile prilikom ulaska u baštu zasigurno će se ponoviti u narednim danima. S obzirom na to da terase kafića nisu radile mjesecima, ali i nužni razmak između stolova, očekivano je da će u ponedjeljak u kafićima biti gužva, pogotovo ako vrijeme bude proljetno. Tako pojedini govore da će sjesti u prvi birc u kojem pronađu prazno mjesto, a drugi nam kažu da su spremni i čekati da se mjesto oslobodi. Iako je semestar tek na početku, ovo otvaranje terasa moglo bi utjecati i na studiranje.


...THE BIRTIJE oko zagrebačkih fakulteta: Ovo su mjesta na kojima ćete sjediti ČEŠĆE nego na PREDAVANJIMA...


"Ništa faks, ide se u Caffe bar Music, blizu doma je", napisali su, a drugi nadodaju:"Drugi semestar bi se mogao studirati 2 godine".


Koliko su studenti ovu odluku Stožera jedva dočekali, ukazuje i činjenica da su već virtualno započeli s dogovaranjem termina i lokacija susreta: "Utorak u 17h u Zagsu!", napisala je jedna studentica označivši soju kolegicu. Očekivano je da će neke promocije biti u opticaju, pa nas informiraju da na Cvjetnom trgu u Banovoj ima pelin za 5 kuna. Ponuda koja se teško odbija. Drugima je plan ići na toplu čokoladu "na najjače".

I dok smo prošle godine bašte birceva doživljavali kao nešto najobičnije na svijetu, sada pojedinim studentima vijest o mogućnosti ispijanje kave na terasi omiljenog birca mami suze na lice. "Taman sidim u Bosni na terasi od kafića i kontam kako ću za koji dan tako u Sedmici pit kavu", napisala je jedna studentica. 


...'Više od pola faksa proveo u kafani, a neki dan je i diplomirao': Kafići postaju sve popularnija mjesta za učenje među hrvatskim studentima?...


Koja pravila vrijede za terase?


Terase se otvaraju, ali naravno propisana su stroga pravila. Tako kao što je bio slučaj i prije, stolovi moraju biti udaljeni tri metra kako bi se osigurao razmak među gostima za različitim stolovima od minimalno metar i pol. Dopušteno radno vrijeme je od 6 do 22 sata. Alkohol je dopušteno točiti, ali zabranjeno je puštanje glazbe kako gosti ne bi glasno pričali te na taj način širili aerosol i povećavali mogućnost zaraze. Najveći dopušteni broj ljudi na terasi treba istaknuti na ulazu kao i osigurati dezinfekcijska sredstva. U zatvorenom treba nositi maske, a unutra se ide samo na toalet.


Znamo da odlasci u birceve nisu isti ako nema onog osjećaja grižnje savjesti jer smo zbog kave propustili predavanje, a s popuštanjem mjera i ova će studentska navika ponovo zaživjeti.


studentibirceviotvaranje terasaStožermjerefaks


Prati nas na Instagramu!