Vodič za brucoše

Padanje na ispitima je također – učenje!

MojFaks | Nakon predavanja, 09.08.2021., Autor: MojfaksI pad na ispitu zapravo je učenje.
Foto: thomas koch via Shutterstock

Zamislite da vam na prvom satu predavanja profesor podijeli testove, poželi sreću i izađe iz prostorije. Sigurno biste se preznojili, pali k’o kruške i zapitali se što vam je sve to trebalo. No, najnovija istraživanja kažu da je svaki izlazak na ispit dobar – čak i onaj koji završi epskim padom.

Čak je i jednostavan izlazak na ispit – predtestiranje, kako ga stručnjaci zovu – učinkovitija metoda učenja od primjerice bilješki i kartica s ključnim riječima. "Odlazak na ispit mogao bi biti ključ učenja, a ne obrnuto. Kako se pokazalo, ispit nije samo metoda kojom se mjeri nečije znanje. To je način za obogaćivanje i mijenjanje pamćenja", kazao je Benedict Carey.

Ne trebaš biti znanstvenik da shvatiš da štrebanje večer prije ispita neće rezultirati dugotrajnim znanjem kojem se profesori nadaju. Teško da će tako naučeni podaci ostati godinama u tvome mozgu. No, pomagala prilikom učenja poput naglašavanja ključnih riječi markerima, pamćenje vokabulara pomoću kartica s ključnim riječima i pametne mnemo-tehnike, stvaraju ono što znanstvenici nazivaju iluzijom shvaćanja/fluentnosti. To u stvari znači da misliš da nešto zbilja razumiješ, ali se toga nećeš sjećati do početka idućeg semestra.

Odlazak na ispit prije nego uopće krenete učiti gradivo nudi ti uvid u imena i koncepte tako da ćeš ih znati prepoznati i onda bolje naučiti jednom kad se uhvatiš u koštac s ispitnim materijalima. Kao da ti netko maše crvenom krpicom ispred očiju i viče: "Hej, sjećaš li me se s onog ispita koji si pao?"


Ključ učenja – onog pravog, dugotrajnog – jest da promijeniš pamćenje. Zvuči komplicirano, zar ne? Kad jednu stvar učiš uvijek iznova, ali u različitim kontekstima, ona se polagano zauvijek ugradi u tvoje pamćenje i informacije se počnu slaati poput slagalice.

Stoga, prije nego počneš izlaziti na ispite samo da provjeriš što će u njima biti, bolje bi bilo da učiš na taj način – puno ponavljanja u različitim kontekstima.

izvor: Teen Vogue


ponavljanjeučenjepad ispitapredtestiranjedugotrajno znanjememorija


Prati nas na Instagramu!