Vodič za brucoše

Pereš li ruke prije ručka u menzi? Zbog odvratnih fotki šnita kruha odsad ćeš ih ribati četkom FOTO

MojFaks | Nakon predavanja, 19.12.2019.Pereš li ruke prije ručka u menzi? Zbog odvratnih fotki šnita kruha odsad ćeš ih ribati četkom FOTO

Ako vam savjet 'perite ruke prije jela' zvuči kao bapska priča u rangu one 'osuši kosu prije nego što izađeš iz kuće', pogledajte kako izgledaju ove šnitice nakon što su ih dirale neoprane ručice... Činjenica je da prljave ruke služe kao prijenosnih brojnih klica, ali mogu uzrokovati i trovanja hranom i druge zdravstvene poteškoće.

Teško je vizualizirati si nešto prostim okom nevidljivo, a ono što ne vidimo, ne dira nas toliko, zar ne? Nakon fotografija koje su nastale kao rezultat malenog, školskog eksperimenta mislit ćete potpuno drugačije.

Uslijed sezone gripe, bihevioristica Jaralee Annice Metcalf odlučila je svojim učenicima očitati važnu lekciju o zdravlju i higijeni. Učenici su narezali pet šnita kruha od kojih je svaka poslužila kao poligon za širenje bakterija koje se razvijaju u različitim situacijama.

Pet šnita za pet podloga za bakterije


Svi su učenici dotaknuli prvu šnitu kruha nakon što su ruke oprali vodom i sapunom, a drugu nakon dezinficiranja ruku sredstvom za "suho pranje". Jednu šnitu nisu doticali rukama, a četvrtu su "izgnjavili" neopranim rukama. Petu šnitu su trljali po svojim školskim laptopima.

foto: Facebook@Jaralee Annice Metcalf

Sve su šnite zatim stavljene u plastične vrećice uz odgovarajuće oznake kako bi znali koja je koja. Zbog prezervativa u kruhu, rezultati su se vidjeli tek nakon 3 do 4 tjedna. I to kako!

Dvije skroz solidne, ali ostale...


Netaknuta šnita, kao i ona koju su učenici doticali rukama opranima vodom i sapunom i dalje su izgledale prihvatljivo, no ove koje su tretiranje manje higijenskim rješenjima postale su gnjusne. "Dezinfekcijska" šnita mogla je tako ravno u smeće, a onda doticana prljavim rukama razvila je cijeli ekosustav bakterija na svojoj površini. Titulu najgore odnijela je svakako ona koja je imala doticaja s laptopima.

Najgora šnita...foto: Facebook@Jaralee Annice Metcalf

Ove fotografije Metcalf je podijelila na svom Facebooku uz apel roditeljima da podsjećaju svoju djecu da peru ruke te da sredstva za dezinfekciju ruku nisu zamjena za konvencionalno pranje vodom i sapunom. Fotke su podijeljene više od 18 tisuća puta.

Šnita koju su učenici dirali neopranim rukama...foto: Facebook@Jaralee Annice Metcalf

Kako kaže, ni djeca ni odrasli nisu očekivali ovako drastične rezultate eksperimenta koji pokazuje koliko je važno prati ruke prije i poslije jela. Osim toga, važno je prati ruke prije, tijekom i nakon pripreme obroka, nakon korištenja wc-a, brisanja nosa, diranja životinja i svaki put kad vam se učine prljavima.

Kombinacija trljanja i sapuna uz ispiranje pod vodom u tome su najdjelotvornija metoda koja uklanja najviše bakterija, no ukoliko sam voda i sapun nisu dostupni, nemojte škrtariti na sredstvu za dezinfekciju ruku.

L.B./foto: Unsplash/Daria Nepriakhina


dezinfekcijasapun i vodapranje rukubakteriješkolski eksperiment


Prati nas na Instagramu!