Vodič za brucoše

Preko tisuću prijatelja, a sami: Mladi koji koriste društvene mreže sve su usamljeniji

MojFaks | Nakon predavanja, 07.03.2017.Preko tisuću prijatelja, a sami: Mladi koji koriste društvene mreže sve su usamljeniji

Ironično je bilo društvene mreže nazvati upravo tim imenom jer novo istraživanje pokazalo je da smo uz njih sve manje društveni, pogotovo mlađi dio populacije.

Premda nam se čini da nam društvene mreže omogućavaju lakšu komunikaciju s drugima, osobito tijekom studija ako smo preselili u drugi grad, zapravo bivamo sve usamljeniji, prenosi portal Independent.

Istraživanje o tome je provelo Sveučilište Pittsburgh, a rezultati pokazuju da su osobe koje provode preko dva sata dnevno na društvenim mrežama više tjeskobne, usamljene te se osjećaju izoliranije od drugih.

Znanstvenici su istraživanje proveli na 1787 odraslih osoba u dobi od 19 do 32 godine. Ispitanici su morali odgovoriti na pitanja o korištenju najpopularnijih društvenih mreža i stranica - Facebooka, Twittera, YouTubea, Instagrama, Snapchata, Reddita, Tumblra, Pinteresta, Vinea, Google Plusa i LinkedIn-a.Izvor: Shutterstock

Rezultati su pokazali da su mlade osobe koje koriste društvene mreže više od 58 puta tjedno usamljenije od onih koji društvene mreže posjećuju manje od devet puta tjedno. Još prije se ukazivalo na to da društvene mreže izazivaju "FOMO", odnosno sindrom straha od propuštanja, ali ovo istraživanje pokazuje da je problem puno dublji. Naime, nameće se pitanje jesu li društvene mreže uzrok usamljenosti ili je riječ o tome da usamljene osobe provode više vremena na njima.

...Istraživanje pokazalo – studenti usamljeniji od penzionera...


Kako ne bi sve ostalo na stranom istraživanju, mi smo pitali naše studente i mlade osjećaju li se usamljenije otkada koriste društvene mreže. Prema njihovim odgovorima možemo zaključiti da im samoću ne izazivaju društvene mreže, nego je situacija drugačija.


Izvor: Pixabay

"Imam profile na različitim društvenim mrežama, od Facebooka, preko Twittera do Instagrama, LinkedIn-a pa čak i Pinteresta. Ne bih rekao da se osjećam usamljenije otkad visim na društvenim mrežama, zapravo se osjećam bliže ljudima i obitelji koje ne vidim toliko često uživo jer studiram u Zagrebu. Mislim da ljudima samo fali više kulture jer kada odem na kavu vidim u kafiću da gotovo svi imaju pogled dolje prema ekranu i zato mislim da svaki kafić treba imati neki sef u koji bi gosti pri ulasku odložili svoje mobitele i pokupili ih prilikom polaska", kaže Branimir s Grafičkog dizajna.

...Što objavljujete na Facebooku? Poslodavci gledaju vaše profile...


"Svakodnevno koristim Facebook i Instagram, a osim toga imam profile i na LinkedInu i Twitteru. Budući da radim takav posao, svakodnevno provedem barem 8 sati na Facebooku, a na Instagram bacim oko svaki put kad uhvatim vremena na poslu. Ne osjećam se usamljeno jer znam da imam prijatelje s kojima ću otići na kavu i voditi kvalitetan razgovor. Društvene mreže doživljavam kao mjesto poslovne komunikacije ili nešto čime ću popuniti vrijeme dok čekam tramvaj ili sjedim na wc-u"
, kaže nedavno diplomirana novinarka Ines.

Premda su rezultati sa Sveučilišta Pittsburgh zabrinjavajući, čini se da u Hrvatskoj nemamo toliko razloga za brigu jer mladi i dalje cijene "live" druženje.

Ivana Petrić
foto: Shutterstock


društvene mrežeistraživanjerezultatiusamljenost


Prati nas na Instagramu!