Vodič za brucoše

'Deru nas gdje stignu!' Studentici PBF-a pokušali naplatili liječnički za dom iako ima čak i dopunsko

MojFaks | Nakon predavanja, 27.08.2021., Autor: Vanessa K.Ništa bez potvrde liječnika...
Foto: privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu

Prvo su rekli da nije imala dopunsko, a onda ni zdravstveno. Djevojka je redovna studentica Sveučilišta u Zagrebu i time ostvaruje pravo na zdravstveno osiguranje.

Kako bi studenti mogli useliti u domove, jedna od stvari koje su obavezni napraviti jest i liječnički pregled kod specijalista školske medicine koji su studentima raspodijeljeni ovisno o fakultetu na kojemu studiraju. Dosad je ovaj pregled bio besplatan, no čini se da se u doređenim slučajevima ipak naplaćuje i to čak 90 kuna.


Studenti koji trenutno useljavaju u dom moraju obavezno obaviti liječnički pregled kod liječnika, specijalista školske medicine, nadležnog za njihov fakultet. Neki pak tvrde da im je za useljenje bila dovoljna i potvrda liječnika opće prakse kod kojega se inače liječe, no u tom slučaju potvrda vrijedi privremeno - dok ne obave propisani pregled kod propisanog liječnika.


Nedavno je na studentskog grupi "Stjepan Radić" – "Sava" studentica potražila odgovor na pitnje koje ju je mučilo. "Jeste li plaćali liječnički pregled kod liječnika sveučilišne medicine? Frendicu oderali za 90kn. I jel' netko možda prolu godinu proveo u domu isključivo na temelju potvrde liječnika opće prakse?", pitala je studentica i izazvala gomilu komentara.


>>>Čemu točno služe specijalisti sveučilišne medicine ako im se studenti najrjeđe obraćaju?<<<


U komentarima su im kolege napisali da su dosad "liječnički" obavljali u potpunosti besplatno ili da su koristili potvrde svojih liječnika opće prakse. Upitali smo studente o čemu se radi i kako to da su im naplatili.


90 kuna za 5 minuta vremena i 3 reda teksta


U razgovoru sa studenticama, saznajemo da su obje stanarke zagrebačkih studentskih domova već nekoliko godina. Kako tvrde, dosad im obavljanje ovog pregleda nije predstavljalo financijski trošak, stoga su ove godine ostale iznenađene. Obje, govore nam, studiraju na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu.

"Što se mene tiče, treba ih tužiti za 'deranje' studenata gdje god stignu, dakle dosad se to nije naplaćivalo i odjednom 90 kuna za 5 minuta i potvrda od 3 reda, očajno", komentirala je sugovornica za MojFaks.


Kako dalje nastavlja, misli da je jedina studentica kojoj se dogodio ovakav slučaj, no, naknadno saznajemo da je bilo još nekoliko studenata. "Nije mi stavio na uplatnicu ni pečat ni ništa. Bila sam malo šokirana, pa se nisam snašla ništa pitati", kaže nam.


"Inače nikad nemam gotovine sa sobom, a kartice ne primaju..."


Napominje da joj je drago što je izbjegla potencijalno neugodnu situaciju jer je kod sebe taman imala gotovine. "Sva sreća, inače gotovine nikad nemam", kaže kroz smijeh i nadodaje da kartice tamo ne primaju.


Kako je mislila da mora imati tu potvrdu uz sebe, mislila je samo da mora šutjeti i platiti. "Ne znaju gdje bi nam više uzeli, pa hajdemo na glupostima", komentira i nadodaje da ne vidi razlog naplaćivanja s obzirom na to da pregledi traju samo nekoliko minuta, studenti ispune upitnik i to je to.


Naša sugovornica odlučila je detaljnije provjeriti o čemu se radi, stoga je potražila više informacija, ne bi li našla neku obavijest o naplaćivanju. "Nigdje nema obavijesti, nit' mi je sestra rekla kada sam se naručivala", napominje. "Cura je prije mene isto platila, no ja to nisam odmah shvatila da je to za istu stvar jer sam znala da do sada nisam plaćala baš ništa", kaže nam iskreno.   


>>>Istražili smo: Hrvatski studenti moraju paziti gdje će se razboljeti<<<


Studentici ni to nije bilo dovoljno, stoga je odlučila nazvati dotičnog liječnika. "Zvala sam ga jer se javila i cura koja nije plaćala. U glavnom, rekli su mi da je greška. Sestra se htjela napraviti grbava i uzet mi novce, a nije trebala", kaže nam.


"Razgovarala sam s liječnikom i kako mi je zvučao, nije mu baš bilo nešto žao zbog ovakve greške i ja sam samo pitala kada da dođem po novce. Htjeli su me opelješiti", tvrdi studentica koja je ubrzo nakon što se razotkrila greška, odlučila i otići natrag kod spornog liječnika. "Sva sreća, pa mi je blizu", kaže i komentira kako je liječnik izbjegavao odgovor nakon što ga je pitala za povrat novaca.


"Ja to ne planiram plaćati..."


>>>Za vječne studente: Evo s kojim se pravima možete oprostiti ako ste na faksu, a imate više od 26 godina<<<


Njena prijateljica, također s istog fakulteta, taman je trebala krenuti na liječnički kako bi mogla useliti u dom. "Ja ga ne namjeravam plaćati", kaže kroz smijeh za MojFaks. "Moramo upozoriti ostale ako se to nekome opet pokuša napraviti", kaže studentica.


Upitali smo ju kao to misli izbjeći, pa nam je rekla da će pokušati izbjeći tog liječnika. "Jednostavno neću otići kod njega. Do sada sam se stvarno držala toga, ali kad oni nama mogu bez ikakva upozorenja krenut naplaćivati pregled od 5 minuta, mogu i ja jednostavno doći u dom s potvrdom od liječnika opće prakse i pravit' se glupa ostatak godine", komentira.


Cijelo jutro naplaćivali onima bez dopunskog?


Nakon što je studentica otišla kod liječnika kako bi dobila povrat novaca, kaže nam kako su se opravdali da su naplaćivali cijelo jutro klijentima koji su dolazili, a sve pod izgovorom da nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje. "Moja greška što ih nisam pitala ranije, ali nisam se snašla. Dosta je da sam dobila povrat novaca. Imam osiguranje, svaki student ima. Sve u svemu, ja sam novce dobila, iako medicinska sestra u niti jednom trenu mene nije pitala za dopunsko osiguranje. Primjerice, sestra mi je rekla da dečko koji je ušao upisuje mirovanje godine i da se to mora plaćati", kazala je za MojFaks.


>>>Ušli bez najave i potvrde liječnika: Unatoč strogim mjerama iz SC-a, neki studenti u dom se vratili bez potrebnih dokaza da su zdravi<<<


Uprava "Štampara": Naplaćuje se ako "nemate sređeno zdravstveno"


Nakon što nam je sugovornica ispričala kako je sve bilo, odlučili smo kontaktirati odgovornog liječnika kako bismo saznali potpunu i točnu informaciju vezano uz potencijalnu naplatu liječničkih pregleda. Na telefon nam se javila medicinska sestra koju smo uputili u situaciju na što nam je odgovorila da se pregled naplaćuje onima koji nemaju zdravstveno osiguranje.


No, napomenuli smo joj kako svi redovni studenti imaju zakonom osigurano zdravstveno osiguranje, na što nam je ljubazna gospođa kazala da je po pitanju naplaćivanja došlo do greške te da je usluga liječničkog pregleda besplatna bez obzira na vrstu osiguranja koju studenti imaju.


Slijedom događaja, poslali smo upit i upravi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. Iz uprave nam je ubrzo stigao odgovor koji doduše zahtijeva dodatna podpitanja.


"Pregled za smještaj u studentski dom obuhvaćen je Planom i programom preventivnih i specifičnih mjera zdravstvene zaštite školske djece i studenata i besplatan je za studente. Prema Cjeniku NZJZ 'Dr. Andrija Štampar' pregled za smještaj u studentski dom naplaćuje se 90,00 kn studentima koji nemaju regulirano obvezno zdravstveno osiguranje", odgovorila nam je Jelena Jonke Badić, voditeljica Odjela za nastavu, publicistiku i informiranje.


S obzirom na to da svi redovni studenti imaju regulirano zdravstveno osiguranje (čak i studenti privatnih veleučilišta i sveučilišta), a posebice oni koji apliciraju za natječaj za smještaj u domovima, upitali smo za dodatno pojašnjenje odgovora, no do trenutka objave ovog teksta, nismo ga dobili.


Iz zagrebačkog SC-a javljaju da nisu mjerodavni komentirati


Kontaktirali smo i Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu s pitanjem jesu li upoznati s pokušajem naplaćivanja liječničkih pregleda za smještaj u domu na što su nam javili da nisu mjerodavni komentirati ove informacije. "Informacije o nadležnim liječnicima dobivamo od strane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar'", pišu nam iz ureda sanacijskog upravitelja Mirka Bošnjaka u svom odgovoru uz napomenu da je liječnički pregled obavezan te da oni studenti koji pregled obave kod svog liječnika opće prakse, dobivaju privremeno "zeleno svjetlo" za boravak u domu, no bez obzira na to i dalje će morati kod liječnika, specijalista školske medicine, člana medicinskoga tima Službe za školsku i adolescentnu medicinu.


S obzirom na sve navedeno, studentima je mudro pripaziti hoće li im na kraju liječničkog pregleda za smještaj u studentskome domu ispostaviti račun, iako imaju osnovno i dopunsko zdravstveno osiguranje, u kojem je slučaju račun izdan greškom.


Ukoliko se i vama dogodilo isto tijekom obavljanja obaveznog liječničkog pregleda za useljenje u studentski dom, javite nam se na redakcijski mail mojfaks@novatv.hr.


Nastavni zavod za javno zdravstvo Andrija Štamparzdravstveno soiguranje studenatanaplatadoplunsko osiguranje studenataplaćanjeliječnički pregledstudentski domPrehrambeno – tehnološkom fakultetu.


Prati nas na Instagramu!