Vodič za brucoše

Profesorica koja je predavala na temu odraslosti otkrila: 'Studenti smatraju da su odrasli tek kad imaju vlastitu djecu'

MojFaks | Nakon predavanja, 09.01.2019.Profesorica koja je predavala na temu odraslosti otkrila: 'Studenti smatraju da su odrasli tek kad imaju vlastitu djecu'

Što je to odraslost? Jesmo li odrasli ako samostalno živimo, zarađujemo vlastite novce, kuhamo svaki dan? Očito svatko ima drugu definiciju odraslosti, a američka profesorica koja je vodila predavanja na fakultetu na temu odraslosti, saznala je kada studenti i mladi općenito sami sebe smatraju odraslim osobama.

Studenti su pred zakonom odrasli ljudi, ali očito ne i ne pred ogledalom. Iako su već odavno punoljetni, studenti sami sebe uopće ne smatraju odraslima. Realno, to niti ne čudi jer su praktički tek krenuli u samostalni život. No, zanimljivo je čuti kada oni smatraju da će biti odrasli.

Sve o toj temi zna američka profesorica engleskog jezika Rebekah Fitzsimmons koja predaje na Georgia Institute of Technology. Ona ondje predaje kolegij o odraslosti naziva 'Adulting: Coming of Age in 21st Century America' pa je kroz istraživanje i razgovor sa studentima došla do zanimljivih činjenica. Studenti su imali zadatak na kolegiju da opišu, koristeći digitalne medije, što za njih znači odraslost i biti odrastao. Dok je čitala njihove uratke, profesorica Fitzsimmons uvidjela je da studenti sami sebe uopće ne smatraju odraslim osobama. Zašto? Jer smatraju da danas odraslost dolazi kasnije za nove generacije nego što je to bilo nekada u prošlosti.

Izvor: FreePik@freepic.diller

U svojim esejima većina studenata napisala je da će se osjećati odraslo tek kada budu imali vlastitu djecu. Profesoricu je to jako iznenadilo jer je očekivala da će studenti napisati da će se osjećati odraslima kada diplomiraju, dobiju prvi posao u struci ili kada sami budu plaćali stanarinu, ali ne...oni će biti odrasli tek kada uđu u uloge mame i tate.


Premda se možda čini neobično, takvo razmišljanje zapravo ne čudi jer danas mladi u cijelom svijetu (ne samo u Hrvatskoj) stupaju u brak kasnije nego su to činili njihovi roditelji. Štoviše, najnovija istraživanja su pokazala da danas parovi, prije nego se vjenčaju, u prosjeku u vezama provedu jako kratko vrijeme ili pet godina. Profesorica misli da je stvar u tome što dosta mladih u današnje vrijeme ima želju za školovanjem i studiranjem pa onda po strane ostavljaju brak, vlastiti stan i djecu.

Izvor: FreePik@prostooleh

A vi, osjećate li se odraslo?Ivana Petrić
foto: FreePik@peoplecreations


odraslostkada smo odraslistudentiprofesoricaprofesorica otkrilaadulting


Prati nas na Instagramu!