Vodič za brucoše

Samo za one 'kratkog fitilja': Situacije u kojima svaki student mora zadržati 'hladnu glavu'

MojFaks | Nakon predavanja, 31.10.2016.Samo za one 'kratkog fitilja': Situacije u kojima svaki student mora zadržati 'hladnu glavu'

Kad vam se zadnji put dogodilo da vam je žila na čelu vidno pulsirala, a tlak skočio do vrijednosti koje su opasne po život? Ako se ne sjećate, mi ćemo vam reći: zadnji put kad ste skroz 'pukli'.

Ovdje govorimo o "pucanju" kad skroz poludimo i naljutimo se, a tijekom studiranja to nam se često događa. Istina je, oni flegmatični koji stalno govore "opušteno, čovječe" će se sigurno rjeđe susresti s ovim situacijama, ali mi ostali nismo te sreće.

Ispiti, profesori, drugi kolege, razni "smarači" i ostali su uvijek tu da nas skroz iznerviraju, a nakon "žute minute" je kasno za isprike.

Premda naša prvotna reakcija je zapravo ono što želimo učiniti (a to je izderati se, biti bezobrazni ili nešto treće), trebamo sačekati i oduprijeti se urođenom instinktu.


Ako ste primjerice još uvijek brucoš i niste još stigli doći do te neugodne "točke pucanja", sad ćete saznati u kojim situacijama ne biste trebali burno reagirati nego duboko udahnuti i pričekati da prvotno ludilo prođe.

• Nečija reakcija će biti samo crvenjenje dok će drugi stiskati šaku i škrgutati zubima, a govorimo o tome kada nas profesor prozove pred cijelom grupom.

Ne govorimo o tome kada nas prozove kako bi tražio odgovor na neko pitanje nego kada nas omalovažava i ponižava pred cijelom grupom. Oh, niste ni znali za takve situacije? Baš ste srećkovići, ali ako vam se ovo dogodi zapamtite: umjesto da profesoru kažete da je totalni debil bilo bi bolje da tri puta duboko udahnete i zaboravite na to.

• Vi i kolega ste došli u kabinet na usmeni ispit s tim da se on prije toga na sva zvona hvalio "kak' je baš super uspio prepisati sve na pismenom".

Profesor uzima njegov ispit i gotovo ga proglašava genijem dok vaš ispit smatra totalno osrednjim. Na odgovaranju kolega zna naravno manje od vas, ali profesor uopće ne propituje njegovo znanje. Nakon toga vi odlazite s trojkom, a on s peticom te biste u tom trenutku najradije sve rekli profesoru, ali – nemojte. Ne radi se o tome da "nije lijepo biti cinker" nego o tome da ste tu nešto isto naučili, a to je da ne želite biti taj kolega i ne želite svoje neznanje lukavim načinima prezentirati kao znanje. Točka, karma će vratiti ostalo.

• Kada vas profesor namjerno zakine za bod ili ocjenu najradije biste skočili na njega poput vampira, ali nemojte to učiniti jer ćete pod broj jedan završiti u ćuzi, a broj dva – zamjerit ćete se profesoru kako god reagirali.

Oni čim osjete i samo primjese "burnoga" u reakciji počnu paliti detektore tako da znaju koga neće podnositi do kraja školovanja.


foto: Pixabay

Tetama u referadi u opisu posla kao da piše da moraju biti ekstremno bezobrazne i često u neznanju, ali ni pred njima ne valja puknuti jer iskreno njih boli briga.

Vi ćete se naživcirati, a one će vas još iza leđa ogovarati i uopće im (kao) do kraja neće biti jasno zašto se uzrujavate, a dizanjem tona nažalost ništa nećete postići jer one ne reagiraju na glasnoću

• Neki kolege uvijek nešto žicaju, bilo kemijsku, bilo papir, bilo bilješke, knjigu i još puno toga.

Normalno je da netko nešto zaboravi, ali kada to isto uvijek zaboravlja ista osoba i stalno nas to isto žica dođe nam da se skroz izderemo na nju i očitamo joj bukvicu. No, to ne bi trebalo napraviti nego samo jasno dati do znanja da je ipak dosta posuđivanja i da bi svatko trebao uključiti mozak prije odlaska na predavanje

• Na menzu otpadne gotovo pola studentskog života što znači da se ni ondje ne bi trebali nervirati, odnosno pucati.

Svjedoci smo da drugi kolege sve češće pronalaze dlake, kukce i druge odvratne stvari u jelu, a to bi svakako trebalo pokazati kuharima, ali bez previše dreke. Zar zaista želite da vas znaju kao onog "ludog iz menze"?

Ivana Petrić
foto: Shutterstock


nerviranjenervozastudentski život


Prati nas na Instagramu!