Vodič za brucoše

Skloni se Bear Grylls: Uz ove savjete preživjet ćete cijeli dan na faksu bez po' muke

MojFaks | Nakon predavanja, 13.03.2019.Skloni se Bear Grylls: Uz ove savjete preživjet ćete cijeli dan na faksu bez po' muke

Nekima je ljetni semestar počeo prije dva tjedna, drugima prije tri. U svakom slučaju, do sad smo svi saznali kakav će nas raspored pratiti (ili bolje rečeno mi njega) sljedećih par mjeseci.

Kakav god da ste si raspored uspjeli naštimati (ili vas je zapao), sigurno imate barem jedan dan kad ste cijeli dan faksu. Kad su ti dani u pitanju, naravno uvijek je bolje kad imate kakvu pauzu  između predavanja, ali često su te pauze nedovoljno duge da biste stigli otići doma pa se vratiti na faks, a i realno, kakve su šanse da biste se vratili na faks...?

Izvor: Shutterstock

U svakom slučaju, na te dane u tjednu, treba se doći posebno pripremljeni. Što psihički, ali i fizički. Sigurna sam da svi imate neke svoje sisteme kako preživjeti takve dane, inače ih ne biste uspjeli izgurati. U slučaju da još nemate svoj sistem, nastavite čitati i otkrijte onaj savršen za vas, a u slučaju da imate... Nastavite čitati zato što donosimo još nekoliko 'tips & tricks' koji bi vam mogli olakšati najteže dane u tjednu!

ŠtreberŠtreberi dođu na faks i uopće nemaju problema s time da moraju cijeli dan provesti na faksu. Oni ne gledaju na to kao na "kvalitetno vrijeme provedeno na kavama", već su zaista tu kako bi nešto naučili i dopustili profesorima da im prenesu znanje. Za razliku od srednje, štreberi na faksu su netko tko želimo biti. Realno, svi bismo voljeli imati takav kapacitet slušanja dosadnih profesora, ali nemamo...

KulerOsoba koja se pojavi na prvom predavanju, potpiše, i samo produži na kavu. Ili još bolje, uopće se ne pojavi na predavanju, već odmah ode na kavu. Na predavanja obavezno dolazi bez ikakvog pribora, ili eventualno s jednom bilježnicom u koju zapisuje bilješke iz svih predmeta. Bilješke su mu takve da sadrže stvari kao što su križić - kružić s kolegom, eventualno naslovne tadašnje lekcije i ostatak su razni crteži za koje je inspiraciju dobio tijekom predavanja. Kuleri su one osobe koje dolaze na faks, ali ne zato da bi nešto naučili već eto, iz fore. Vrlo često se zapitamo što uopće rade na faksu.

Prosječan studentVećina studenata ipak nije niti jedan od dva navedena ekstrema. Većina studenata se pojavi na predavanju iako bi radije bili doma u krevetu i 'binge-watchali' serije. Pojave se na predavanju, trude sve pratiti, no nakon tri sata slušanja, izgube totalno koncentraciju i pod pauzama hitno traže automat s kavom i slatkišima kako bi izbjegli sramotu od spavanja u prvoj klupi pred profesorom. Kad su osuđeni na cijeli dan na faksu, ponesu bocu vode koju neprestano nadopunjavaju i dogovore se za ručak u obližnjoj menzi. Obavezno posjete najbližu pekaru barem dva puta tijekom dana.

Za sam kraj, donosimo nekoliko stvari koje morate imati u svojem "faks survival kit-u":

1. Boca vodeBez boce vode ćete teško preživjeti. Okej, istina je da ćete morati češće na wc, ali taman će vam dobro doći da se prošećete i odmorite mozak od slušanja predavanja. Voda će vam pomoći da ostanete koliko - toliko prisebni i nakon pet sati predavanja, pa je poželjno da ju pijete. Također čuvajmo okoliš i nabavite si staklenu bočicu koju ćete svugdje nositi.

2. BananeMožda nisu najspretnije voće za konzumirati u javnosti, ali svakako su najzdravije. Pune su kalija i vrlo su zasitne, pa su upravo zato puno zdravija opcija nego odlazak u obližnju pekaru, a garantiramo da nećete više osjećati glad. Osim toga, banane su zaista i fine!

3. Slatkiši i grickaliceAko ipak niste tip za banane i zdravu prehranu, svejedno si ponesite nešto za jesti. Tako ćete unaprijed kontrolirati koliko ćete toga pojesti i što, inače biste mogli završiti u pekari na svakoj pauzi i potrošiti puno više od predviđenoga, a svi studenti znaju da odlazak u pekaru nekad zna biti pravi luksuz...Izbjegnite te situacije.

4. Dobro društvoDobro društvo ne mora nužno značiti da ste si najbolji prijatelji, već da se radi o ekipi koja vas neće ometati tijekom predavanja (ne želite da vas profesor izbaci, zar ne?), ali ćete moći popričati tijekom pauza i imate s kime sjediti. Ustvari vam je najbitnije da niste s nekom ludom ekipom koja radi nered cijelo vrijeme zato što u tom slučaju, mogli ste komotno ostati doma i izbjeći dan proveden na faksu...

5. Povremena pauza"Izostanci postoje zato da bi se trošili" - rekla je jednom jedna mudra osoba (autorica članka). Ne govorimo da morate sve izostanke ispucati na početku semestra (velika pogreška ako već jeste), već da si strateški podijelite izostanke. Ako neki dan osjetite da zaista niste produktivni i uništit će vas odlazak na predavanja, uzmite si dan za sebe i odmorite. Nemojte se forsirati, već prepoznajte vlastite limite!


Ana Šoda
foto: Darko Ba/MojFaks


dan na faksupreživjeti dan na faksupreživljavanje