Vodič za brucoše

Skandal se nastavlja: Prvo studente nazvala 'kerovima', a onda se otkrilo da im je predavala dok je bila na bolovanju

MojFaks | Nakon predavanja, 21.01.2021., Autor: Anja Z.Online predavanje
Foto: Rido/Shutterstock

Nakon objavljene snimke na kojima docentica Trumić studente naziva kerovima, uslijedio je raskid suradnje. No, priča je dobila interesantan epilog.

Incident koji se odvio na Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu uzburkao je širu javnost. Docentica Edisa Trumić dospjela je u medije kako nakon što su studenti na Facebook profilu objavili snimku s online predavanja tijekom kojega ih je ona, misleći da je isključila mikrofon, nazvala kerovima. Snimka je ubrzo završila i u medijima. Priča je nakon nekoliko dana dobila interesantan epilog.


...Slučajno načuli kako ih je 'počastila': Studenti bojkotiraju profu koja ih je nazvala NEVJEROJATNIM izrazom...


Naime, Uprava Farmaceutskog fakulteta donijela je odluku o raskidu ugovora s doc. dr. Edisom Trumić po pitanju izvođenja nastave na fakultetu, objavljeno je s Farmaceutskog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu. Na objavljenoj snimci čuje se glas dotične profesorice o studentima govori na neprimjeren način uz šokantan rječnik. Prema riječima studenata, profesorica je zaboravila isključiti mikrofon u pauzi od predavanja. Cijeli snimak predavanja, uključujući i sporni dio nastao na pauzi, snimljen je na Google Meet platformi.


Državna institucija


Redakciji Oslobođenja obratili su se i roditelji studenata koji su kazali kako su ogorčeni na riječi jedne docentice. Međutim, ono što je ponovo sve zaintrigiralo jest informacija da je Edisa Trumić ustvari zaposlenica u Federalnom ministarstvu zdravstva te da je u trenutku kad je održavala predavanje zapravo - na bolovanju. Postavlja se pitanje kako docentica koja je u jednoj državnoj instituciji na bolovanju, sasvim uredno radi na drugim mjestima. Redakcija Oslobođenja kontaktirala je rektora Sveučilišta u Sarajevu Rifata Škrijelja koji im je kazao da te podatke nije imao u momentu donošenja odluke.


...Teams, Zoom i Skype 'sisaju' život iz tebe? Uz ovih 5 savjeta predahni od tehnologije...


"Profesorica je bila na angažirana da predaje na Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu. Na sjednici Senat je odobrio taj angažman, jer angažman nastavnika s druge visokoškolske ustanove podrazumijeva suglasnost Senata. Tu proceduru do Senata je proveo Farmaceutski fakultet, a mi kao Senat nismo u momentu donošenja odluke imali informacije da je na bolovanju u drugoj državnoj instituciji. Da smo imali ne bismo je ni angažirali jer smo mijenjali drugu profesoricu koja je bila na bolovanju", kazao je Škrijelj za Oslobođenje. Navodi da tek kada je došlo do problema sa spomenutom docenticom provjerio je o kome se radi.


Čija je zaposlenica?


"Razgovarao sam neslužbeno s rektoricom Sveučilišta u Tuzli i dobio sam informaciju da nije ona njihov zaposlenik. Kod njih netko može biti izabran, a da nije zaposlen na Sveučilištu u tom periodu i ona je rekla da je ona zaposlenica Federalnog ministarstva zdravlja koja je tog momenta bila na bolovanju", ističe Škrijelj,


Kako bi provjerili jesu li na Farmaceutskom fakultetu u Tuzli obaviješteni da je docentica na bolovanju kontaktirali su i dekanicu ovog fakulteta, Mensuru Ašćerić. Na samom početku razgovora kazala im je da ona nije njihov zaposlenik te da je ona samo zaposlena u Federalnom ministarstva zdravstva.


...'Dosta je ovog cirkusa!' Studenti PETICIJOM traže povratak na fakultete najesen...


"Ona nije naš zaposlenik, ona nama ne donosi doznake jer ona ima svog poslodavca. Što se tiče bolovanja, ona nije bila od samog početka na bolovanju. Još jednom moram da istaknem da ona nama ne donosi doznake i otkud mi znamo tko je na bolovanju, a tko ne. Zaista, nismo znali da je ona na bolovanju. Ponavljam, ona je izabrani nastavnik i angažirana je na Ugovor o djelu"
, zaključila je Aščerić za Oslobođenje.


S obzirom da ni na Sveučilištu u Sarajevu niti Sveučilištu u Tuzli nisu bili obaviješteni da studentima predaje docentica koja je na bolovanju, kontaktirali su i Federalno ministarstvo zdravstva, čiji je Edisa Trumić zaposlenik. Razgovarali su sa Zlatanom Peršićem, stručnim savjetnikom za odnose s javnošću koji je kazao da takve odgovore mogu dobiti samo putem upita. Međutim, sve do objave teksta odgovori nisu stigli. NI federalni ministar zdravstva, Vjekoslav Mandić, do objave teksta nije odgovarao na pozive novinara.  


izvor: Oslobođenje


studentionline nastavaprofesoricaEdisa Trumićgafuvredakerovi


Prati nas na Instagramu!