Vodič za brucoše

Stan u najam iz pakla: 'Za jednu prostoriju stanodavka je izjavila da nije za živjeti i da treba renovaciju'

MojFaks | Nakon predavanja, 02.07.2019.Stan u najam iz pakla: 'Za jednu prostoriju stanodavka je izjavila da nije za živjeti i da treba renovaciju'

Sezona masovnih traženja stanova u najam za studente u Zagrebu već je odavno počela, a problema je sve više – od astronomskih cijena stanarina, stanja u kojem su ti stanovi, do problema sa stanodavcima. U potrazi za stanovima po Zagrebu, otkrili smo da na Facebooku postoji i tzv. Crna lista stanova.

Zagrebački studenti možda nisu u tolikom strahu da će završiti na ulici čim krene sezona turista kao oni u Splitu, ali zato prilikom traženja stana moraju jako dobro pripaziti na red flagove koji bi ih kasnije mogli koštati živaca i novaca, a kanala za pronalazak stanova je mnogo – Njuškalo, Oglasnik, Facebook grupa Tražim stan/sobu/cimera/cimericu.


'Bakin ponos Jugoslavije'


Web stranice koje smo mi istražili nude stanove u rasponu cijena od 400 do 600-tinjak eura, ovisno o broju soba i lokaciji. Studenti često traže da namještaj ne bude "bakin ponos Jugoslavije", a oni studenti koji traže cimera ili cimericu često traže i nepušače, što bi moglo stvarati probleme mnogim studentima pošto, prema podacima HZJZ-a, svaki je treći student u Hrvatskoj pušač.


Prijašnjih godina često su osvanjali sumnjivi oglasi muških najmodavaca koji će iz nepoznatih razloga ugostiti isključivo djevojke, no ovih dana kada se traže studentice, većinom je to zbog ostalih ženskih sustanarki. Zanimljivo, studenti kada traže cimere rijetko kada navode da bi voljeli isključivo muško društvo u stanu.


Lutajući stranicama Facebooka, naletjeli smo na zanimljiv post studentice Filipe koja je htjela upozoriti ostale tragače stanova na nepouzdan stan s još potencijalno nepouzdanijom stanodavkom. Na prvi pogled jeftin, a dobro uređen stan, s odličnom lokacijom, a opet na mirnijem dijelu, Filipa je objasnila kako je vlaga u stanu ogromna, a dočekao ju je i stan bez namještaja.


Nije za živjeti


"Rekla je da ce namještaj doći i za drugu prostoriju je izjavila da nije za živjeti te da treba renovaciju, a vlaga u stanu je tolika da se uopće ne može disati", objasnila nam je.Naravno, ovaj slučaj nije iznimna, što nas je i dovelo do grupe "Crna lista – najam stanova Zagreb", a priče su raznovrsne. Najmodavci često pokušavaju 'podmetnuti' svoje režije najmoprimcima, zbog čega one ponekadu ispadnu i do tri tisuće kuna, a nerijetke situacije su i kada stanodavci ulaze u stanove i kopaju po stvarima te prijete mijenjanjem brava.


"Gazdarica je skroz poludjela, mi smo placali nekakve dugove.. U jednom mjesecu smo dobivali po čeitiri računa od HEP-a.. Maltretira, prijeti da ce ući u stan i promjeniti bravu.. Pologe zaboravite da će vratiti", bio je jedan opis, kojih na ovakvoj stranici ima mnogo.


Najmoprimci pak često stanove pri izlasku ostavljaju u ogromnim neredima, a neki ostavljaju dugove veće od 15 tisuća kuna....Rad na sezoni iz pakla: 'Rekla sam mu da sam i ja nečije dijete, na što je on rekao da to njega ne zanima'


P.H.

Foto: Freepik


stanovinajamZagrebstan iz paklanajmodavcistanodavcistudenti


Prati nas na Instagramu!