Vodič za brucoše

Stiže novi radio: Na valovima FER-a slušat će se glazba talentiranih studenata

MojFaks | Nakon predavanja, 27.09.2017.Stiže novi radio: Na valovima FER-a slušat će se glazba talentiranih studenata

Na zagrebačkoj adresi Unska 3 smješten je Fakultet elektrotehnike i računarstva baš kao i KSET - Klub studenata elektrotehnike. Na istoj adresi smjestit će se i novi radio koji će promovirati glazbu mladih grupa i izvođača.

FER-ove brucošijade su toliko popularne da za njih zna svaki student u Hrvatskoj, a upravo će takva dobra glazba, baš kao i na brucošijadama, uskoro zasvirati na radiju. Riječ je o radiju koji pokreće FER-ov Zavod za Elektroakustiku u suradnji sa KSET-om. O ovoj temi razgovarali smo s voditeljem KSET-a Lukom Zadrom te profesorom Miljenkom Krhenom sa Zavoda za Elektroakustiku. Profesor Krhen nam kaže da je FER često imao ulogu pokretača mnogih aktivnosti – kako kod studenata, tako i kod zaposlenika.


Izvor: Facebook@Glazbena sekcija KSET-a

Budući da upravo studenti FER-a svoje brojne ideje pretoče u djelo te organiziraju različite događaje i projekte, tako su sada odlučili pokrenuti svoj vlastiti radio. Ideja o pokretanju radija FER-a došla je s FER-ovog Zavoda za elektroakustiku te se pokazala vrlo interesantnom i svidjela se mnogima. Dobru mogućnost za promicanje njihove djelatnosti prepoznala je i Uprava FER-a i tako je nastao ovaj radio.

Prvo će se na radiju puštati samo glazba i time će se promovirati mladi izvođači


Zadro nam je ispričao da je od osnutka KSET-a u njemu djelovala i Radio sekcija smještena na 13. katu C zgrade. Natjecali su se u radioamaterskim natjecanjima Jugoslavije i često pobjeđivali zbog čega su se odlučili i za najveći projekt, postavljanje radio antene na vrh zgrade. Ističe da ne treba zaboraviti ni njihove pohode na Elektrijadu kada bi u posjećenim mjestima njihova improvizirana radio stanica postala popularnija od domaćih.


Izvor: Facebook@Glazbena sekcija KSET-a

"U prvo vrijeme zamišljeno je da će se emitirati glazba koju izvode studenti FER-a, kao samostalni izvođači ili članovi nekog glazbenog sastava, muški (AKMUZ) i ženski (Rezonanca) zbor FER-a koji već aktivno postoje i djeluju nekoliko godina. Program radija FER-a tako će promovirati i tu djelatnost naših sadašnjih i već diplomiranih studenata", otkrio je profesor Krhen.

 
Zadro kaže da je radio FER-a idealna platforma za promociju većih događanja na Fakultetu poput raznih predavanja, natjecanja, radionica pa sve KSET-ovog programa i tradicionalne Brucošijade FER-a. Kako bi se radio i njegov program razvijao, tako bi studenti brže i lakše dolazili do zanimljivih novih informacija o zbivanjima na Fakultetu, pogotovo o nekim izvannastavnim aktivnostima.

...Postanite njihov 'čovik' - iskustvo NIJE BITNO: Studentski Radio Kampus traži novu radnu snagu...


...Na valovima Save: Studenti u domu pokrenuli radio...


Za sada, emisije na radiju neće postojati jer ipak studenti, uz rješavanje studentskih obaveza, moraju sve sami realizirati pa će na početku u ponudi biti 'samo' glazba. Tu će postojati prostor za suradnju i s drugim fakultetima, ali srećom ne moraju daleko tražiti jer su studenti iz KSET-a, kojih ima s cijelog zagrebačkog Sveučilišta, uvijek voljni volontirati i uskočiti s novim idejama.


Izvor: linuxzasve.com

"Budući da je FER svugdje prepoznat kao vodeća znanstvena i istraživačka institucija, prvenstveno ipak u tehnici, već sama tehnička realizacija tehnike radija služit će i kao promocija naše struke. Pretpostavljamo da je jasno da je cjelokupna infrastruktura i tehnika realizirana na infrastrukturi FER-a. Nadalje, tehnika je danas izuzetno vezana i uz umjetnost i glazbu. Multimedijski proizvodi naša su svakodnevica. Elektronička glazba, sustavi ozvučenja, virtualna stvarnost .... sve su to pojmovi vezani uz tehniku, a i druge discipline, pri čemu je to sve povezano s tehnikom, FER-om, i čini jednu nedjeljivu multimedijsku cjelinu", kazao nam je voditelj kluba.

Ako ste željni kvalitetnih tonova te biste željeli poslušati neke "nove klince" svakako uskoro prebacite na FER-ovu frekvenciju na radio.fer.hr.

Ivana Petrić
foto: Glazbena sekcija KSET-a


FERradioKSET


Prati nas na Instagramu!