Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Zbog novih odluka ostat će bez studentskog života? Nove mjere Stožera tiču se MLADIH, a oni poručuju: 'Družit ćemo se dok nas pendrecima ne otjeraju!'

MojFaks | Nakon predavanja, 14.10.2020.Zbog novih odluka ostat će bez studentskog života? Nove mjere Stožera tiču se MLADIH, a oni poručuju: 'Družit ćemo se dok nas pendrecima ne otjeraju!'

Ove srijede u Hrvatskoj je zabilježen rekordan broj novooboljelih od koronavirusa, a na snagu su stupile i nove mjere.

Prema podacima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, danas je 748 novozaraženih koronavirusom. Grad Zagreb u srijedu broji 211 novih slučajeva, a zbog stalnog rasta u utorak su objavljene i nove epidemiološke mjere.
 

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar izvijestio je da je zagrebački Stožer civilne zaštite, na prijedlog "Štampara" i uz suglasnost gradonačelnika Milana Bandića, donio program mjera za Grad Zagreb po kojima je obavezno nošenje maski za lice ili medicinskih maski u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te odvijaju manifestacije, kulturni i drugi programi, vjerska i druga društvena okupljanja

...Markotić poručila mladima da PAZE: Suzdržite se od druženja s ekipom i odlazaka na tulume!...


Također, obavezno je korištenje maski za lice ili medicinskih maski i na otvorenim prostorima gdje nije moguće održavanje fizičke distance od minimalno dva metra. Šostar je kazao i da se povećava broj vozila u javnom gradskom prijevozu (tramvaji i autobusi) s obzirom na kapacitete ZET-a.

Okupljanja mladih će se nadzirati


Posljednjih dana, s porastom broja novooboljelih, ponašanje mladih kritizirano je od strane Stožera, a neke nove mjere tiču se upravo njih.

Tako je najavljeno i pojačavanje mjera nadzora na neformalnim okupljanjima u Zagrebu kao što je to ispred HNK, gdje je zabilježeno deset osoba pozitivnih na koronavirus, ispred ugostiteljskih objekata (pogotovo u centru grada u dane vikenda) i u studentskim naseljima

Podsjećamo, veliki broj mladih se već nekoliko mjeseci okuplja ispred HNK, a prošli petak održana je i "Brucošijada Save" u jednom od zagrebačkih noćnih klubova te su stotine studenata druženje nastavili ispred ŠRC "Mladost", bez obaziranja na epidemiološke preporuke.  Taj čin, Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu smatra sebičnim i ističe da se treba djelovati tako da se educira mlade ljude, da se dopre do njihove svijesti kako bi postali odgovorni. "Ovo je sebično ako oni misle samo na sebe, oni su svi iz nekih obitelji, dolaze doma svojim roditeljima, djedovima i bakama koji sigurno puno lakše obolijevaju i mogu imati teže posljedice", kazao je Trut u emisiji Otvoreno HRT-a.

No, nekoliko studenata za naš portal govori kako se ne planira prestati okupljati, usprkos propisanim mjerama.

"Žao mi je ovih generacija koje će 90% kontakata s kolegama s faksa imati online. Dodajmo ovdje i da mjera nije bilo kad su turisti donosili eure ili kad se orgijalo u Kovačevićevim klubovima, ali kad studenti na vrhuncu mladosti naprave okupljanje onda je to skandalozno i neodgovorno. Podrška studentima, družite se sve dok vas pendrecima ne otjeraju", komentar je jednog studenta.

Studentica psihologije govori nam da nedostatak druženja i puno ograničenja utiču na mentalno zdravlje.

"Hrana iz menze, prozori koji propuštaju, alkohol i nespavanje su se pobrinuli da nam je imunitet ekstra snažan. Korona nam je već uzela dovoljno studentskog života, ne trebamo ga davati više", govori naša sugovornica.

Vikend pred nama pokazat će tko je uporniji - mladi ili Stožer.

A.Z.
foto: Facebook @Seoski Selebriti


studentiokupljanjakoronavirusgrad Zagrebepidemiološke mjereHNKstudentska naselja