Vodič za brucoše

'Najbolji profesor na svijetu' treba pomoć: Predaje na 5 fakulteta, studenti ga obožavaju i sad pomažu skupiti novac za njegovo liječenje

MojFaks | Nakon predavanja, 21.11.2019.'Najbolji profesor na svijetu' treba pomoć: Predaje na 5 fakulteta, studenti ga obožavaju i sad pomažu skupiti novac za njegovo liječenje

Zagrebački profesor Krešimir Mikić nosi titulu najboljeg profesora na svijetu u području filma. Član je američke filmske akademije, ima počasni doktorat sveučilišta UCLA, u Hrvatskoj je završio tri fakulteta, a predaje na njih pet.

Studenti Akademije dramskih umjetnosti, novinarstva na FPZG-u, Filozofskog i Arhitektonskog fakulteta i VERN'a imaju čast da im ovaj profesor predaje. Njegov posljednji projekt je osnivanje studija filmskog, televizijskog i multimedijskog oblikovanja na privatnoj visokoj školi. Proučavanje i poučavanje o filmu ono je što profesor Mikić živi. 

Zbog samozatajnog života kojeg vodi, profesor Mikić nije bio mnogo u javnosti. Sve do nedavno. Nažalost, ovaj 70-godišnji profesor boluje od leukemije. Za liječenje u Americi, koje bi mu moglo spasiti život, njegove kolege, studenti i prijatelji već su skupili 200.000 dolara za prvi dio liječenja. Profesoru je potrebna transplantacija koštane srži koja košta 38 tisuća eura. Dio je već skupljen ali je nedostajalo još 14 tisuća kuna zbog čega je prekjučer navečer pokrenuta i crowdfunding kampanja. 


"Za bolest profesora smo saznali preko njegovog Facebook profila kada je prvi put odlučio to podijeliti s prijateljima u molbi za pomoć. Crowdfunding kampanju je napravio sam, na naše veliko oduševljenje jer smo ga tjednima nagovarali da ode javno s time, a on nije htio jer mu je film važniji od bilo koje bolesti. Čim smo vidjeli da je to učinio, odlučili smo poslati to svim medijima, poslali smo preko 30-ak mailova i sretni smo što je to uspjelo", govori Mikićeva studentica s VERN'a, Vida Žagar. 

Kako nam govori već je prikupljeno 90% iznosa, a to nisu očekivali u tako kratkom vremenskom roku. Novac za liječenje trebao bi se skupiti što prije jer je donor za profesora dostupan još šest dana, odnosno do 27. studenog. 

Dvadesetogodišnja studentica Žagar predvodi studente u ovoj kampanji pomoći profesoru, a kako nam kaže kada pomisli na predavanje profesora Mikića prvo stvar koja joj padne na pamet je napredak.

Studenti hrle na njegova predavanja


"Taj napredak koji sam vidjela u svom radu nakon jednog semestra slušanja njegovih kritika i komentara je nevjerojatan. Uz to, ono što ga čini najboljim profesorom je definitivno činjenica da ima takvo ogromno znanje koje ne drži za sebe nego mu je iskreno stalo da jednog dana i svi mi imamo isto to znanje. Pristupačnost, volja za razgovorom.. Mogla bi nabrajati do prekosutra", priča nam Žagar.

"Profesor koji ima takvo znanje, treba i puno vremena da to znanje ispriča. Na svako predavanje dolazite svjesni da ćete za par sati izaći iz predavaone s nekom novom lekcijom, s novim pogledom na film, s nečime o čemu sigurno možete promišljati do sljedećeg tjedna i novog predavanja", opisuje nam Žagar kako izgledaju predavanja kod najboljeg profesora na svijetu. 

Vjerujemo da će profesor pobijediti i da će svojim studentima još dugo držati inspirativna predavanja. 

A.Z.


najbolji profesor na svijetucrowdfunding kampanjaKrešimir Mikić


Prati nas na Instagramu!