Vodič za brucoše

Kakva dezinfekcija, nije bilo vremena ni za usisavanje?! Vratili se u studentski dom, dočekale ih ovakve sobe: 'Je li ovo očišćeno i dezinficirano?!' FOTO

MojFaks | Nakon predavanja, 08.10.2020.Kakva dezinfekcija, nije bilo vremena ni za usisavanje?! Vratili se u studentski dom, dočekale ih ovakve sobe: 'Je li ovo očišćeno i dezinficirano?!' FOTO

Krajem rujna započelo je useljavanje i povratak studenata u studentske sobe.

Nakon potresa koji je pogodio Zagreb, u SD "Cvjetno naselje" uselili su građani čija je imovina stradala u potresu i ostali su tu sve do sredine rujna, kada su demobilizirani. Studenti koji su ostvarili pravo na subvencionirani smještaj, vratili su se u sobe, ali pod novim uvjetima. 


Većina pravila donesena je kako bi se spriječilo širenje koronavirusa. Tako su studenti morali osobno useliti u dom uz predodžbu identifikacijskog dokumenta, obavezno je nošenje maski u zatvorenome prostoru, nema okupljanja po sobama niti posjeta, a ni zamijene istih.

I dok se studenti potiču na održavanje fizičke distance u studentskom domu, te higijensko pranje i dezinfekciju ruku, u sobama koje ih dočekaju prilikom useljenja ovaj je bitni savjet zanemaren, barem ako je vjerovati fotografijama nekolicine studenata koji su zabilježili nimalo čisto stanje u kutevima soba i iza ležajeva.


Upitno nekoliko soba


Nekoliko studenata koji su se vratili na Cvjetno požalili su se na stanje u kojem su zatekli dodijeljene im sobe. "Jel' ovo isto ide u onu imovinu za koju s 500 kuna garantiramo da ju nećemo oštetiti? Čisto da znam... da se ne bih opekla", zapitala se jedna studentica u Facebook grupi i podijelila fotografiju uz opis: "Dezinficirani 3. paviljon".

foto: privatna arhiva 

Nakon što je jedna od stanarki doma i članica Studentskog zbora kontaktirala Upravu doma, prema riječima naše sugovornice, iz Uprave su korektno postupili.

foto: privatna arhiva 

"Zgrozili su se i rekli neka im se dođemo javiti odmah ujutro i da će poslati čistačice da to riješe, ali smo mi već oprale... Ja Upravu kužim, ne mogu oni u svaku sobu ulaziti i provjeravat, i oni su malo zatrpani trenutno. Tako da ja mislim da je primarno problem taj što nitko živ ništa ne govori", komentira naša sugovornica.

"Soba je bila prljava i smrdljiva..."


No njena soba, nažalost, nije izuzetak. Još nekolicina studenata požalila se na neočišćene osobe koje su ih dočekale. I dok se iz Studentskog centra najavljivala dezinfekcija soba u kojima su boravili građani nakon potresa, čini se da vremena nije bilo ni za usisavanje.


"Mi smo dobile sobu u 2. paviljonu, gdje su bili smješteni ljudi zbog potresa i te sobe su trebale biti očišćene i dezinficirane, a od toga ništa. Soba je bila prljava i smrdljiva (ova slika je samo mali dio), cimerica je u ladici pronašla ugašenu cigaretu i duhana je bilo posvuda, ribale smo sobu valjda par sati. WC također u užasnom stanju, a najbolje od svega, na stolicama i policama nedostaju svi vijci, k'o da ih je netko pokrao. Uglavnom, stvarno tužno da nitko to nije pregledao. Mi smo uselile u petak kad više nije bilo čistačica, a trenutno nijedna od nas nije u Zagrebu jer nam faks nije počeo tak da nismo još stigle prijaviti, ali planiramo odmah kad se vratimo", govori još jedna naša sugovornica.  

Stanje u sobama možete vidjeti na fotografijama:

foto: privatna arhiva 

foto: privatna arhiva

foto: privatna arhiva

Anja Zulić
foto: privatna arhiva i Pixabay by paulracko


studentiCvjetno naseljesobedezinfekcijaprljavština


Prati nas na Instagramu!