Vodič za brucoše

Studenti sestrinstva idu na teren? Ministar Beroš poslao dopis, a kao pomoć sustavu planiraju uključiti i učenike

MojFaks | Nakon predavanja, 04.11.2020.Studenti sestrinstva idu na teren? Ministar Beroš poslao dopis, a kao pomoć sustavu planiraju uključiti i učenike

Studenti u Zagrebu, Rijeci, Splitu pomažu u borbi protiv pandemije, volontirajući u call centrima, a pojedini medicinari su i na terenu.

Prošli tjedan Medicinski fakultet u Zagrebu priopćio je da se oko 300 studenata stavilo na raspolaganje sustavu. Pa tako studenti odgovaraju na telefonske pozive informativnoga pozivnog centra za koronavirus i daju epidemiološke upute, odrađuju epidemiološke poslove i trijažu pacijenata pri ulasku u bolnicu, pomažu pri uzimanju uzoraka i rad u tercijarnim centrima, a sve je to dio i njihove praktične nastave na fakultetu. 


No, sa stalnim porastom brojki novooboljelih i onih pacijenata koji zahtijevaju kliničko liječenje, situacija u zdravstvu je na nezavidnom nivou. I dok je prethodno, ministar zdravstva Vili Beroš pozvao umirovljene liječnike da se ponovo angažiraju, jučer se dopisom obratio i ministru obrazovanja Radovanu Fuchsu.

Ministar Beroš u dopisu traži da se po hitnoj proceduri razmotri mogućnost da se učenici završnih godina strukovnih medicinskih škola i studenti završnih godina preddiplomskih studija sestrinstva uključe kao pomoć u sustavu zdravstvene zaštite tijekom pandemije Covida-19.

"Tijekom proteklih desetak dana značajno se povećao broj bolesnika u zdravstvenim ustanovama. Kako bi pravovremeno pripremili eventualne dodatne potrebe medicinskih sestara, molimo Vas da razmotrite mogućnost uključivanja učenica/učenika završne školske godine srednje strukovne škole za stjecanje kvalifikacije medicinske sestre opće njege te završne godine sveučilišnog/stručnog preddiplomskog studija sestrinstva za pomoć u sustavu zdravstvene zaštite u narednom periodu, ako dođe do pogoršanja epidemiološke situacije tijekom pandemije COVID-19. Rad tijekom epidemije COVID-19 omogućio bi učenicima i studentima stjecanje kliničkih vještima", stoji između ostalog u dopisu koji potpisuje Beroš. Dopis je dostavljen Ministarstvu obrazovanja, ali i na adrese 24 škole širom Hrvatske.

Sličnosti sa situacijom u Češkoj


Dopis je podsjetio na nedavne vijesti prema kojima su u Češkoj zbog naglog porasta broja zaraženih Covidom-19 bolnice pred kolapsom tako da su u skrbi za oboljele angažirani čak i srednjoškolci u dobi od 16 godina.

Činjenica je da i u Hrvatskoj nedostaje medicinskih sestara. Taj manjak u normalnim okolnostima procjenjuje se na oko 4000, a u jeku drugog vala osjeća se osobito u bolnicama koje zbrinjavaju oboljele od Covida-19, piše Index.hr.

Hrvatski učenici neće raditi s oboljelima od Covida-19


No Ana Ljubas, magistra sestrinstva, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra KBC-a Zagreb, za Index govori   da u Hrvatskoj srednjoškolci sigurno ne bi bili uključeni u rad s oboljelima od Covida-19."Tako nešto nije nikada bilo opcija. Učenici se zasigurno ne bi hvatali izravno ukoštac s covidom-19. U našoj ustanovi ni nema potrebe za njihovom pomoći", kaže Ljubas.

Učenicima nedostaju potrebne vježbe


S druge strane, ističe, učenici i studenti trenutno ne odrađuju svoje vježbe kako bi trebali zbog mjera opreza, kako ne bi donijeli virus na odjele.

"Učenici sami žele odraditi svoje vježbe. Nastavnici nas već duže zovu. Mi smo u našoj ustanovi, čim je bilo nekih slučajeva infekcije, zamrznuli vježbe za učenike medicinskih škola i za studente preddiplomskih studija kako bi epidemiološka situacija bila sigurna, kako za učenike tako i za pacijente. To smo učinili kako bismo smanjili broj osoblja na odjelima, osigurali distancu, smanjili fluktuaciju i slično. Ja sam za to da se praksa za učenike održava kad god je to moguće, ali uz poštivanje svih mjera. U bolnicama postoje mjesta gdje se to može osigurati za manje grupe. Zamrzavanjem vježbi i drugim epidemiološkim mjerama mi smo u našoj ustanovi osigurali da imamo jako dobru epidemiološku situaciju i jako mali broj samoizolacija. Naime, ako se praksa održava na odjelu i onda uz osoblje koje tu radi dođe još nekoliko učenika na praksu, teško je održavati distancu između osoblja, učenika i pacijenata. Ako vam na hematološki ili kirurški odjel dođe pet ili šest učenika, vi ne možete osigurati distancu od metar i pol ili dva. Unatoč tome što svi imaju maske, vizire i svu potrebnu zaštitnu opremu, distanca je jedna od najvažnijih mjera. Svaki kontakt izvana je važan. To su mlade generacije i logično je da se druže i da mogu pokupiti virus", tumači prva sestra KBC-a Zagreb za Index.

A.Z.
izvor: Index.hr
foto: Shutterstock By Cryptographer


studentimedicinasestrinstvozdravstveni sustav


Prati nas na Instagramu!