Vodič za brucoše

Ove akademske godine plaćaju smještaj, a u njemu uopće NE ŽIVE: 8 milijardi 'studentskih' kuna otišlo 'u vjetar'

MojFaks | Nakon predavanja, 17.02.2021., Autor: Lidija B.Studenti moraju pronaći novi smještaj, barem do kraja godine!
Foto: Peter Gudella via Shutterstock

Studenti u Velikoj Britaniji u ovoj akademskoj godini potrošili su čak 8 milijardi kuna na smještaj u kojem zbog online predavanja uopće ne borave, a samo 9% njih od stanodavaca je dobilo potpuni povrat novca.

Portal Save the Student procjenjuje da je čak 933,270,890 funti potrošeno na neiskorišteni akademski smještaj ove školske godine. Većina studenata preselila se na kampuse u rujnu, na poticaj odgovornih s fakulteta. Međutim, zbog vladinih savjeta vezanih uz pandemiju koronavirusa, čak je trećina studenata otputovala kućama.


...Tko to more platit'?! Svaki mjesec bacaju tisuće kuna u vjetar: Studiraju od kuće, a i dalje unajmljuju stanove jer NE ZNAJU dokad će sve biti online...


Studenti jedna od najgore pogođenih demografskih skupina


Save the Student je proveo anketu među 1300 studenata diljem Velike Britanije. Rezultati su pokazali da su dva od pet studenata tražila povrat novca, a trećini je ponuđena refundiranje sredstava. Međutim, samo je 9% ispitanika dobilo 100%-tni povrat sredstava dok je 23% njih imalo mogućnost djelomičnog povrata, piše The Tab.


Financijski stručnjak iz Save the Student, Jake Butler, apelirao je na vladine dužnosnike kako bi u suradnji sa sveučilištima i stanodavcima pomogli studentima u ovim okolnostima. "Milijarda funti je ogromna svota za studente, a suma će nastaviti rasti. Još se jednom pokazalo da su, u ovoj pandemiji, studenti jedna od najgore pogođenih demografskih skupina", kazao je. "Više puta vlada je obećavala razmotriti nezavidnu situaciju u kojoj se nalaze studenti, no još uvijek nismo vidjeli konkretne korake. Apeliram na vladu da u suradnji sa sveučilištima i stanodavcima studentima ponude financijsku podršku u plaćanju stanarina za smještaj koji se ne koristi", dodaje.


...Privatnost u doba korone – NULA: Stanodavci ulaze u unajmljene stanove studenata 'da prozrače jer ih dugo nema'. Tko je u pravu?...


Nekim je studentima, osim financijskog izdatka, plaćanje stanarine i psihičko opterećenje. Anketa je također pokazala da polovina studenata jedva uspijeva platiti stanarinu, a čak 60% studenata tvrdi da im ovaj stres i napor pogubno utječu na zdravlje.


Roditelji u dilemi: trebaju li djeca iseliti ili da i dalje plaćaju?


U Hrvatskoj situacija nije mnogo drugačija. Kako smo već pisali, i domaći studenti plaćaju privatni, ali i domski smještaj u kojem ne borave. I mlade i roditelje muči činjenica da ne znaju dokad će ovo stanje trajati stoga se nalaze u nezavidnoj situaciji što se najma stanova tiče: otkazati ili nastaviti plaćati u slučaju brzog povratka na fakultete.


Početkom ove akademske godine, nakon što je pulsko Sveučilište objavilo da će se nastava na svim sastavnicama odvijati on-line, neki roditelji zapitali su se hoće li im Županija subvencionirati plaćanje privatnog smještaja koji u ovim okolnostima studenti napuštaju do daljnjega. "Da li nam možete reći dokle će to trajati? Da li ćemo mi roditelji i dalje plaćati smještaj ili da nam djeca isele iz stanova? Možda nam Istarska županija pomogne u plaćanju troškova stanovanja?", napisala je tada jedna majka na službenoj FB stranici Sveučilišta.


...Ovo Svečilište – prvo u Hrvatskoj – u POTPUNOSTI prelazi na online! Roditelji ogorčeni: 'Do kad će to trajati i moramo li nastaviti plaćati stanove iz kojih nam djeca odlaze?'...


U Hrvatskoj ipak ima i pozitivnih primjera, kao što smo već pisali. Naime, u razgovoru sa studentima i stanodavcima, pokazalo se da je tijekom prvog proljetnog "lockdowna" ipak bilo privatnih iznajmljivača koji su studentima izašli u susret pa im "oprostili" plaćanje režija ili su im pak prepolovili trošak najma dok traje ova nezavidna situacija.


Ima i stanodavaca koji su mladima izašli u susret


Josip iznajmljuje stan dvojici studenata u Zadru i govori nam kako ne traži plaćanje stanarine dok se stvari ne srede. "Situacija je teška. Vjerojatno će biti puno teža. Svatko od nas mora se pokazati kao čovjek i prvo krenuti od sebe i napraviti što može pozitivno u ovom trenutku", kaže nam ovaj zadarski stanodavac.


Još jedna stanodavka, Hana Medin iz Zadra, samohrana je majka dvoje djece koja nema drugih prihoda osim najma – no i ona je odlučila oprostiti studentima mjesečnu stanarinu. "Ta mi je odluka pala izuzetno teško, no također znam upravo kao roditelj, a i kćer jedne samohrane mame koja je plaćala moje studiranje, da je financiranje užasno skupo. Prema svojim spoznajama kroz život i trenutno, odlučila sam se maksimalno stisnuti bar mjesec dana da budem korektna i fer, jer otet novac nije i pošten novac. No isto tako, bude li ova situacija potrajala i dulje od petog mjeseca, morat ću otkazati studentima, jer dalje od toga ne mogu živjeti", kazala nam je prošlog proljeća Hana.


...Hoće li se stanodavci SMILOVATI STUDENTIMA i osloboditi ih plaćanja stanarina? Pronašli smo par iznajmljivača koji su to već napravili...


Situacija sa studentskim domovima slična je. Tijekom proljetnog "lockdowna", studenti su se uspjeli izboriti za oslobođenje od plaćanja soba u kojima nisu uopće boravili, no ove jeseni situacija je ipak bila drugačija. S početkom studenog počela su masovnija putovanja studenata kućama, što zbog pogoršanja epidemiološke situacije, što zbog nadolazećih blagdana, no iz SC-a su imali drugačiju poruku – oslobođenja od plaćanja neće biti. Iz Studentskog centra, krajem prosinca, u razgovoru za HRT poručili su da je popunjenost u domovima i dalje velika kao i da ne planiraju uvoditi neke promjene. "Mi ne razmišljamo o tom modelu, vjerujemo da on neće biti potreban, niti imamo informacije da se od strane Ministarstva mijenjaju kakvi odnosi subvencije", naglasio je tada sanacijski upravitelj Studentskog centra u Zagrebu Mirko Bošnjak za HRT.


Neki već apeliraju na studente da pronađu smještaj


Nove najave o održavanju nastave u ljetnom semestru zasad su također najčešće u korist nastave na daljinu, no neka će sveučilišta svakako inzistirati na kombiniranom modelu.


Jedno od njih je i Sveučilište Sjever koje je među prvima objavilo službenu odluku o mješovitom modelu nastave za ovaj nadolazeći semestar te su studente pozvali da se već u ovoj fazi pobrinu o privatnom smještaju, kako bi s početkom nastave bili spremni za pohađanje nastave.


stanarineonline nastavaplaćanje stanarineprivatni iznajmljivačiprivatni smještajstudentski domovi


Prati nas na Instagramu!