Vodič za brucoše

Bube napale studentski dom! Studentica tvrdi: 'Vraćale se svaka 3-4 dana, iza kreveta bilo je leglo…'

MojFaks | Nakon predavanja, 20.04.2021., Autor: Rikardo StojkovskiU nekoliko soba stanari primijetili nove cimere...
Foto: privatna arhiva, objavljeno uz dopuštenje

'Stručne osobe detektirale su da se radi o silverfishu te dale uputu za suzbijanje. Preporuka je dobro prozračiti prostor i paziti na ostatke hrane', odgovorili su iz Domskog smještaja Studentskog centra u Rijeci.

Krajem ožujka, studentica slikarstva s Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci primijetila je neobične insekte u svojoj studentskoj sobi u studentskom naselju Trsat. Kad smo čuli za slučaj, odlučili smo je kontaktirati kako bismo dobili više informacija o ovom, ne tako banalnom, problemu s kojima se susrela ona, ali i drugi studenti u tom domu.


Bubice se vraćale svaka tri do četiri dana


"Prvi put je cimerica zapazila bube u svom krevetu, nakon toga smo išle prijaviti problem. No, i s dezinfekcijom od strane doma, bube su se i dalje pojavljivale nakon 3 do 4 dana. Ispočetka se radilo o 3 ili 4 bube, a kasnije smo ih nalazile i u ormaru s odjećom", započinje svoju priču.


Ona i cimerica, odmah su reagirale i javile se dežurnoj osobi, no bezuspješno. "Cimerica i ja smo prijavile problem dežurnoj osobi taj dan, ubrzo je slijedila dezinfekcija sobe, ali bezuspješno. Kada smo se od doma vratile u sobe, nakon 4 dana, bio ih je pun krevet. Opet smo išle prijaviti problem, a dotična gospođa, koja je bila dežurna taj dan, na naše pitanje kako da se problem riješi, odgovarala je s protupitanjem: 'A kako biste vi cure riješile problem?' Kao da ni sami ne znaju što im je činiti", govori.


foto: privatna arhiva, objavljeno uz dopuštenje


Neprimjeren komentar nadležne osobe


Kao što je studentica slikarstva spomenula, kada su se obratile gospođi koja je tog dana bila dežurna, dobile su drzak i neprimjeren odgovor, no uslijedio je odgovor koji ih je još više razljutio. Odgovorna osoba pokušala je krivnju za infestaciju "bubicama" svaliti upravo na našu sugovornicu i njenu cimericu. "Rekla je da smo mi možda krive zbog nečišćenja, iako stalno čistimo. Kada su došli u inspekciju, na stolu u sobi su bile banane, a dežurna gospođa pitala je zašto govorimo da ne držimo hranu u sobi, a banane su nam na stolu. Pitala je i zašto nam je prozor zatvoren, zašto ne provjetravamo. Banane su tada bile na stolu jer smo cimerica i ja tek ušle u sobu iz dućana te nismo stigle ni raspakirati stvari zbog cijele situacije koja nas je zatekla. Prozor je bio zatvoren jer je bilo hladno, a vani je i puhalo", govori nam ova studentica.


Upitali smo jesu li insekte pronašle i na drugim mjestima u domu. "Nama su bile na madracu i kasnije smo ih našle u ormarima s odjećom, budući da vole tamna mjesta. Kada su majstori došli očistiti sobu i skinuli dasku koja se nalazi između kreveta i zida, na ljepilu su našli leglo buba. Majstor se zgrozio", govori naša sugovornica.


Kako tvrdi naša sugovornica, iako je dobila korisne informacije od osoba koje su bile zadužene za čišćenje sobe, uprava te savjete nije smatrala vjerodostojnima pa nisu provedene u potpunosti. Zbog toga, naglašava, postoji mogućnost da se problem opet pojavi.


Njihova soba nije bila jedina u kojoj su se pojavili insekti


Studentica slikarstva rekla nam je da su joj se, nakon njene objave u grupi stanara riječkoga kampusa, mnogi kolege iz doma javili i tražili savjete upravo zato jer su se našli u istom problemu. Iako se problem donekle riješio u sobi ove studentice i njezine cimerice, to nije slučaj u svim sobama. "Problem je riješen, ali koliko čujem, u drugim sobama i dalje imaju problem s istim 'ljubimcima'", kaže naša sugovornica.foto: privatna arhiva, objavljeno uz dopuštenje


Uprava zaprimila nekoliko prijava


Nakon što je studentica s nama podijelila svoje iskustvo, odlučili smo kontaktirati i Upravu doma kako bismo provjerili o čemu se točno radi te saznali koliko se studenata na takav problem požalilo. Rekli su nam kako su postupili sukladno uputama izvođača dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije. Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:


"Do sada smo imali nekoliko prijava koje su odmah nakon dojave riješene sukladno uputi naših izvođača DDD mjera. Stručne osobe su detektirale da se radi o silverfishu te dale uputu za suzbijanje. Preporuka je dobro prozračiti prostor i paziti na ostatke hrane. Silverfish voli tamna i vlažna mjesta, a hrani se tvarima koje sadrže polisaharide, poput škroba i dekstrina. Dakle, postupamo sukladno uputi izvođača DDD mjera. Studenti se u slučaju bilo kakve potrebe javljaju recepciji objekta smještaja, a osim toga mogu se obratiti i porukom elektroničke pošte na dom@scri.hr", odgovorili su iz riječkoga SC-a.


Detaljan broj prijava nismo doznali, no svakako je jasno da se ne radi o slučaju izoliranome samo na sobu naše sugovornice i njene cimerice.


Profesionalci su jasni - potrebna je totalna akcija


Zbog ove smo situacije kontaktirali i profesionalce iz zagrebačke tvrtke Švajger koja se bavi dezinsekcijom i deratizacijom, savjetovanjem i uzorkovanjem.


"Srebrna ribica nije opasna, u ovom slučaju nema razloga za paniku ni zabrinutost", odmah nam je na početku rekao Rene Švajger, sanitarni inženjer kojemu ova problematika nije strana. Radi se o šećernome čekinjašu, primitivnoj vrsti insekta, u slučaju kojega je dovoljno godišnje napraviti jednu do dvije akcije dezinsekcije kako bi prostor bio oslobođen njihove prisutnosti. Kako nam objašnjava, ove bubice posebno vole saharide, fermentaciju, stare knjige (tutkalo), pa čak i starije tipove parketa koji se ponekad nalaze u domovima koji dugo nisu renovirani.


"Srebrne ribice nisu prijenosnici ni uzročnici bolesti, no u teoriji postoji mogućnost da bi protein iz njihova tijela uslijed raspadanja i udisanja zajedno s prašinom kod alergičara, imunokompromitiranih osoba ili pak osoba s atopijskim dermitisom mogao uzrokovati određene zdravstvene poteškoće", govori nam.
Zbog ovoga je naravno poželjno provesti kvalitetnu, globalnu, to jest totalnu dezinsekciju prostora. "Preporuča se što veću količinu sredstva aplicirati na što više površina u prostorijama, s time da se posebno pazi da se sredstvo ne aplicira na područja ili predmete koji dolaze u doticaj sa sluzokožom", upozorava.


Stručnjaci preporučuju temeljito pražnjenje prostorija, što je detaljnije moguće, jer je sukladno s time moguće koristiti i bolju tehnologiju. "Što je prostorija praznija, to je tehnologija koju možete koristiti bolja: zamagljivanje ili pak tinjalice ili dimilice koje dime prostor i suhim aerosolom uništavaju insekte", govori nam.


U kontekstu ovih savjeta jasno je da je, u slučaju lokaliziranog rješavanja problema, moguće da se bubice ponovo jave što ide u prilog izjavi naše sugovornice da se javljaju kolege koji, nakon njihove sobe, također u sobama primjećuju ovog "podstanara".


Sveučilište u RijeciStudentsko naselje TrsatKampus TrsatRijekaInsektiBubeDezinsekcijaStudentski domDomski smještajRikardo Stojkovski


Prati nas na Instagramu!