Mojfaks.hr u Nakon predavanja

O studentskim menzama i raskuhanom grašku: Petra i Kristijan pitaju vas 'E-si gladan?'

Kuhanje je nekima hobi, drugima profesija, a trećima predstavlja ljubav i posvećenost. Budući da svi volimo i moramo jesti, svakodnevno u svojim kuhinjama pripremamo omiljena jela. Kreativni gurmanski duo iza stranice učinio je korak dalje te krenuo pisati o hrani bez koje - nema života.

31. svibnja 2017 17:29
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Petra Sedlanić i Kristijan Kereša kriju se iza Facebook stranice E-si gladan? na kojoj svakodnevno objavljuju nove recepte zanimljivih i neobičnih jela. Petra je studentica četvrte godine novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a prije nego što je Kristijan uplovio u vode profesionalnog kuharstva studirao je turkologiju i hungarologiju.


Petra studira novinarstvo, a Kristijan je chef... foto: privatna arhiva

Strast prema hrani i kuhanju je ovaj 24-godišnjak gajio još od djetinjstva te pokazivao izniman talent dok je Petra uz Kristijana shvatila da je hrana dobar "sadržaj" s kojim se može raditi u medijskom i kreativnom smislu. Budući da je Petra studentica novinarstva bilo je logično da će se ljubav prema pisanju u jednom trenutku pomiješati sa strasti prema kuhanju i tako je nastao E-si gladan?

Smatraju se food kolumnistima i food-Instagramerima


Kao specijalist kuharstva, Kristijan osmišljava sve recepte te kuha dok je Petra zadužena za stvaranje sadržaja, pisanje, društvene mreže i organizaciju. Kažu da sebe ne nazivaju food blogerima jer nemaju blog, ali da se na neki način bave sličnim poslom.

...Menze na udaru studenata s Ekonomije: Probavaju i fotkaju hranu da vi lakše odlučite gdje ćete jesti...


"Nismo food blogeri jer nemamo blog. Mi obožavamo hranu, kreiramo sadržaj vezan uz hranu i Kristijan svakodnevno živi gastronomiju kroz restoran u kojem radi, \'E-si gladan\'? i mnoštvo drugih stvari, tako da bi se možda moglo i reći da mi jesmo svojevrsni food blogeri, samo što nemamo blog. Mi smo \'food-Instagrameri\', \'food-Facebook-pageri\' i food-kolumnisti. U bližoj budućnosti, vjerojatno će se otvoriti i neka naša platforma, ali to su trenutno \'samo\' planovi. Koristimo maksimalno društvene mreže i svoj prostor na gastro portalu", otkriva gastronomski duo.


Izvor: Facebook@E-si gladan?

Tvrde da ne recenziraju restorane i hranu jer bi to značilo kritičko preispitivanje istog. Na njihovoj stranici objavljuju isključivo preporuke mjesta koja su im se sviđala. Kada je o vjerodostojnosti riječ, Kristijan smatra da se može vjerovati chefu, ali valja imati na umu da svatko ima vlastiti ukus i da nema garancije ako se nešto svidjelo njima da će se ujedno svidjeti i drugima. Hranu ne seciraju nego jednostavno napišu je li jelo bilo ukusno i kvalitetno pripremljeno te ne pričaju o tome zašto bi trebalo posjetiti baš taj restoran. U slučaju da nemaju ništa lijepo za reći u vezi restorana tada neće to ni podijeliti jer smatraju da loše stvari ne zaslužuju prostor jer žele stvoriti pozitivnu zajednicu ljubitelja fine hrane.

Uloge još nisu zamijenili, ali Petra voli kad njenu kuhinju pohvali chef


Kako bi bio u tijeku s trendovima u kuhanju te proširio horizonte, Kristijan prati sam vrh svjetskog kuhanja što ga često dodatno inspirira. Kao vjerni pratitelj food blogova, Kristijan kaže da ljudi krivo percipiraju ljude koji pišu o hrani te da misle da oni znaju baš sve o gastronomiji.


Petrin i Kristijanov ramstek za "ekipu"... foto: Facebook@E-si gladan?

"Većina \'food\' blogera nisu profesionalni kuhari i tekstove ne pišu novinari ni kuhari već su to ljudi koji su zaljubljeni u hranu kao takvu i samo svoja iskustva žele prenijeti na internet. Zanimljivo mi je ponekad pogledati što tko od njih radi, ali većinom se fokusiram na chefove koji se sada sve više \'digitaliziraju\'", tvrdi mladi chef.

...Danas jedeš kavu, sutra pola menze: 5 prehrambenih navika koje prakticira svaki student...


S druge strane, Petra ne prati blogove o hrani nego one posvećene biznisu, životu i pisanju poput bloga Andree Tintor ili Nine Slišković. Premda spomenute blogerice ne pišu o hrani, one pokrivaju područja koja Petru osobito zanimaju i vezane su uz pisanje, motivaciju i inspiraciju. No, priznaje da domaće food blogere tu i tamo "škicnu". Iako o hrani voli pisati i čitati Petra se u budućnosti ne vidi u gastro novinarstvu ili u nekom drugom vidu klasičnog novinarstva. No, gastro novinarstvu pod okriljem E-si gladan? kaže veliko "da" jer se ipak radi o vlastitom projektu i priči.


Instagram profil E-si gladan...izvor: Instagram

Kada govore o hrani, ne vole ništa komplicirano, a Kristijan i najjednostavnije jelo pretvori u nešto malo drugačije pa su zato Petri omiljene špagete dok je Kristijan veliki obožavatelj lazanja. Zanimljivo je što uloge još nisu zamijenili pa se Petra nije imala prilike pretvoriti u profesionalnog chefa, ali kada nešto skuha voli dobiti pohvalu kuhara. No, to ni ne čudi s obzirom na to da ima puno obaveza pa ne stigne kuhati pa naglašava da ipak više voli jesti. Kada postanu prepoznatljivi kao "ona piše, on kuha" tada će eksperimenta radi zamijeniti uloge.

Preporučuju manje i privatne menze jer smatraju da je ondje kvaliteta hrane bolja


Njihove ideje su suprotne od "brzog" i "jednostavnog" jer kako Petra kaže, Kristijan zna puno o hrani i modernoj kuhinji te bi bilo šteta neiskoristiti njegovo znanje i talent. Budući da internet vrvi jednostavnim receptima smatrali su da je blesavo krenuti s tim istim stvarima.

...Studentica razvila i ispekla krumpirušu u domu i oduševila kolege...


"Budući da je koncept brze i jednostavne hrane \'u jednom loncu\' sad in, mi smo odlučili lagano zakrenuti priču. Kod recepata koje smo počeli pisati, potrebno je uložiti određeno vrijeme. To ideš raditi kad želiš nešto drugačije, posebno, kad se hoćeš počastiti. Primjerice, za onaj osjećaj kad daš sve ispite i završiš akademsku godinu. Recepti koje smo počeli stvarati za kolumne nešto su kompliciraniji od \'jednostavnih\' i nešto su jednostavniji od \'restoranskih\'. Prilagođeni su uobičajenim kuhinjama i namirnicama iz dućana. vjerujem da studenti tu i tamo mogu odvojiti malo vremena i počastiti se, ne učimo baš po cijele dane i noći (barem ne svi). Imam frendicu koja svoje studentske dane provodi motajući i kuhajući sarmu tako da mislim da imamo vremena za finu hranu. No, sarma je već druga priča", kaže Petra.


Izvor: Facebook@E-si gladan?

Petra često ide u studentske menze, a kako kaže, nekada se u menzi može najesti, a nekada dođe kući razočarana. Prema njenom iskustvu, uvijek su bolje manje i privatne menze u kojima se kuha manja količina hrane. Oboje misle da se generalno u menzama mogu naći "pristojna" jela.

"Nekad sve pliva u ulju, nekad je salama u zagrebačkom sumnjiva, nekad misliš da jedeš pire, a zapravo su to ostaci restanog krumpira – nekad zna biti upitno, a nekad te okusi vrate doma u djetinjstvo u maminu kuhinju i sretan si k\'o ptičica", opisuje studentica iskustva iz menze.

Kristijan opet smatra da je teško pametovati o hrani u menzi i njenom pripremanju jer važna je i pozadina cijele priče. Napominje da te menze netko i financira te ne misli da su menze toliko loše, ali drži da bi tponuda i kvaliteta mogle biti bolje.

...Student se zaljubio u ovaj umak iz SC-a: \'Nijedan mu nije ni blizu\'...


"Kada bi se malo više uložilo, namirnice bi bile kvalitetnije, a ljudi koji rade na menijima motiviraniji pripremiti jela većih nutritivnih vrijednosti. Ponavljam, sigurno se i sad može naći nešto takvo, ali općenita slika menza mogla bi biti puno bolja. Primjerice, čemu onaj vječno raskuhani bezukusni grašak? Može se pripremiti puno ukusnijih priloga, nekad su male promjene dovoljne da bi jelo bilo bolje", smatra Kristijan.

Upoznati su s radom mladića s bloga Menzanje o kojima smo još prije pisali. Hvale njihov projekt koji je nastao u sklopu kolegija na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a zanimljivo je da je i E-si gladan? prvotno bio dio Petrin fakultetskog projekta E-reaList. Riječ je o lifestyle blogu, a E-si gladan? se ondje našao kao dio gastro kutka.


Izvor: Facebook@E-si gladan?

"O našoj gastro platformi pričamo otkad se znamo, pa se \'E-reaList\' učinio kao dobar početak – i bio je, usmjerio je naše interese i od ideje \'ajmo napraviti nešto o hrani\' došli smo na konkretniju ideju, suzili smo tematiku na ono što Kristijanu najbolje leži i što mislimo da je najzanimljivije. Puno je tu segmenata na koje treba paziti i zapravo smo i dalje u početnoj fazi, ovo ljeto ćemo ozbiljnije krenuti. Kad smo dobili ponudu da budemo kolumnisti na gastro.hr, bilo nam je blesavo da jedino mjesto na koje možemo slati čitatelje bude Instagram", otkriva Petra.

Zato su i napravili dugo planiranu Facebook stranicu, a to znači da E-si gladan? tek kreće.

Studentima preporučuju svoj "Antiburger"


Najnoviji recept koji su objavili na stranici gastro.hr preporučili bi i svim studentima. Radi se o "Antiburgeru" jer to je, kako njihov prijatelj Dan kaže, "Onak, najsadržajniji burger koji je ikada jeo". Ovaj neobični hamburger su nazvali "Antiburger" zbog šparoga koje idu u njega, ali i zato što nije tipični burger: nema tipično pecivo ili salatu, a k tome je i "fancy".

"Iako je koncept brze i jednostavne pripreme hrane u jednom loncu trenutno IN, ovo je ipak drugačije. Za ovo će vam trebati vremena i volje. Isplatit će se. Uz stručno vodstvo, sve će biti lakše. Krenimo ipak s nešto laganijom pripremom. No, jaaako ukusno!", piše na gastro.hr.


Foto: Maja Lončarek / izvor: gastro.hr


Ovako izgleda njihov "Antiburger"... foto: Maja Lončarek / izvor: gastro.hr

Za ovaj recept studentima će trebati mljeveno meso, pršut, luk, slanina, šparoge, sol, papar, šnite kruha, maslac, mladi luk, mileram te sok polovice limuna. Još zanimljivih recepata ovih mladi gastro kreativaca možete pronaći na njihovoj Facebook stranici E-si gladan? ili na gastro.hr

Ivana Petrić
foto: Maja Lončarek

Još vijesti