Vodič za brucoše

Tinder za odabir cimera – treba li postojati aplikacija kojom bi pronašli idealnog sustanara?

MojFaks | Nakon predavanja, 26.03.2021., Autor: Zrinka PCimer može biti osoba s kojom se dogovarate oko paljenja svjetla i okretanja termostata, ali i prijatelj za cijeli život.
Foto: MojFaks

Premda se nalazimo u sredini akademske godine i većina Hrvatske studira 'online', daleko od predavaonica i studentskih domova, u nadi da će sljedeća akademska godina biti u 'staronormalnim' uvjetima, zanima nas je li studentima studiranje olakšano kada su im cimeri kompatibilni.

Uz brojne probleme o kojima studenti brinu svake jeseni, početkom svakog zimskog semestra, jedan od navećih sigurno je odabir studentskog smještaja i pronalazak cimera.


Zagrebačkim studentima sustav prijavljivanja za studentske domove često zadaje glavobolje jer se tijekom odabira smještaja javljaju tehničke poteškoće pa je često sreća ono što presudi u borbi za željenu sobu. Kao i smještaj, važno je pronaći cimera s kojim će studiranje biti lakše.


>>>Pala i oklada! Cimerice iz zagrebačkog doma napokon doznale kako se PRAVILNO spava: Glava prema zidu ili stolu?<<<


Premda postoje brojne Facebook grupe na kojima se traže cimeri prije izbora studentskih soba, prevladava mišljenje da je bolje kada je tijekom upoznavanja grada i nove sredine uz nas netko poznat. Život u studentskom domu zahtijeva disciplinu, suživot, dogovor, odgovornost.


Cimer može biti prijatelj za cijeli život, ali i samo poznanik


Što kada se u studentskome smještaju spoje nekompatibilne osobe, utječe li to na njihov život i studiranje?


"Postoje ljudi koji žele birati cimere 'na blef'. Ekipa piše postove u kojima navodi svoje zahtjeve pa se tako biraju oni sličnih interesa. Meni je ugodnije s nekim s kime se mogu družiti i popričati, a opet postoje studenti kojima je OK biti samo poznanik s cimerom i svejedno im je s kime će živjeti", smatra Katarina, studentica na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu.


>>>Spojiš domske krevete i uživaš! Kad bi studenti u vezi mogli zajedno useliti u sobu u domu... Evo što ekipa misli o tome<<<


Takvo mišljenje dijeli Iva, studentica komunikologije koja je, kaže, imala sreće jer je sa svim cimericama imala skladan odnos u studentskom domu. "Cimer može biti osoba s kojom samo dijeliš tih par kvadrata i s kojom se moraš dogovoriti oko onih banalnih stvari kao što su gašenje i paljenje svjetla, a može ti postati i prijatelj za cijeli život, a mislim da, kad bi birali, svi bi radije drugu opciju", govori nam.


Iva smatra da bi se traženje cimera olakšalo kada bi studenti imali više informacija o mogućim kandidatima. "Inače preostaje jedino potraga po društvenim mrežama koja može ponekad biti i uzaludna, npr. moj spoj imena i prezimena je, izgleda, dosta čest pa mi se svake godine jave dvije, tri cure s pitanjem jesam li ja TA koja će im biti buduća cimerica", kaže Iva.


Biranje da, ali uz određena ograničenja parametara


Je li kompatibilnost uistinu važna ili je upoznavanje kolega različitih osobnosti prilika za nova poznanstva i prijateljstva?


Studentica iz Splita koja živi u Zagrebu predlaže da bi bilo poželjno da studenti sami biraju cimere. "Trebao bi postojati profil studenata pa da možeš u slučaju da nikoga ne poznaješ izabrati nekog sa sličnim mišljenjem o suživotu bez da mu se javljaš u inbox i tražiš ga na društvenim mrežama", kaže.


>>>Netko već ima savršenog cimija, a drugi BJEŽE od bivših: TOP 4 razloga zašto studenti mijenjaju sobe u domovima<<<


Ideja o "Tinderu za traženje cimera" sviđa se i Katarini jer smatra da bi se na taj način olakašao izbor i skratilo vrijeme na pretraživanje idealnog cimera u moru objava, no upozorava na problem koji bi se mogao javiti.

"Aplikacija za cimere bila bi praktičnija nego čitanje tisuću objava na grupi, ali opet, trebalo bi fiksno odrediti broj parametara jer ako bi ih bilo previše, možda se nikada ne bi pronašle dvije osobe sličnih navika. Bilo bi dobro da se navede smjer na fakultetu i godina studiranja jer je, zbog rasporeda, zgodnje da su npr. dvije brucošice u sobi, nego netko s pete godine i brucoš", ističe Katarina.Ako se studenti i nađu u situaciji da nisu u dobrim odnosima s cimerima, a zamjena trenutačno nije moguća, trebalo bi pokušati pronaći kompromis, smatra psihologica Lisa Damour. U članku za NYT ističe da bi fakultet trebao biti prilika za učenje jer nas i život s problematičnim sustanarom može naučiti važnu lekciju o međuljudskim odnosima koja se može primijeniti i na buduće odnose.


studentistudentski domtraženje cimerakompatibilnost


Prati nas na Instagramu!