Vodič za brucoše

FOTO Top 5 jela iz hrvatskih menzi: Ovo su NAJOMILJENIJI obroci koje studenti s guštom počiste s tanjura

MojFaks | Nakon predavanja, 24.01.2018.FOTO Top 5 jela iz hrvatskih menzi: Ovo su NAJOMILJENIJI obroci koje studenti s guštom počiste s tanjura

U hrvatskim menzama hrani se velik broj domaćih i inozemnih studenata pa čak i onih koji kupuju iksice od onih kojima ne trebaju. Stoga ne čudi da su preferencije raznolike. Ipak, u moru obroka koje najčešće imate prilike jesti, neki se ističu kao favoriti studenata.

Sigurno ste čuli mnogo mitova o menzama. Neke su bolje, neke lošije, neke su privatne, a druge su državne. Zbog nekih menzi se isplati ići daljim putem doma s fakulteta dok neke menze izbjegavamo u širokom luku. Oko jednog se ipak svi možemo složiti – menze su najisplativiji i najpraktičniji način studentske prehrane.

Unatoč mnogim kritikama na kvalitetu i pripremu hrane, u studentskim menzama je uvijek gužva pa tako u užurbanom studentskom danu menza postaje savršeno mjesto, ne samo za obrok, nego i za druženje s prijateljima.

Favoriti na tanjuru studenata


Osim pokojeg "domaćeg" studenta, u menzama ćemo uglavnom vidjeti studente iz raznih djelova Hrvatske, samim tim nas ni ne čude različite preferencije što se izbora hrane tiče. Zato smo odlučili ispitati studente o njihovim najdražim jelima u menzama kako bi doznali koje to kriterije jedan ručak mora ispuniti kako bi postao razlog dolaska studenta u menzu, a ne na obližnje okretište po kebab. Sigurni smo da će među ovim top jelima biti barem jedno po vašem odabiru.


Menza studentskog doma Lašćina...foto: privatna arhiva

"Iako sam bila skeptična što se tiče menzi, moram priznati da me nisu nimalo razočarale. Naprotiv, gotovo uvijek kada idem u menzu se baš fino najedem", kaže ova studentica kroz smijeh. "Volim ići u brzu menzu na Savi, ali kad bih morala izdvajati favorita, onda je to svakako ovo: naravni odrezak, pommes frites i snjeguljica. Sve skupa košta više od 12 kn, ali vrijedno svake lipe!", zadovoljno dodaje.

Studenti se slažu da je jedina kuhinja koja je bez konkurenata – ona mamina naravno, ali mamina kuhinja je ponekad stotinama kilometara daleko tako da studenti imaju svega nekoliko opcija što se prehrane tiče.

Neke studentske sobe nemaju frižidere pa i to stvara dodatan problem kod skladištenja hrane. Jedna studentica sa Save se prisjeća: "Prošle godine sam bila u sobi u 5. paviljonu, tamo sobe nažalost nemaju frižider tako da sam hranu, u zimskim mjesecima, držala na prozoru. Sjećam se da su moje namjernice često privlačile i vrane koje borave na obližnjim stablima, tako je moj jogurt vječno imao rupice na poklopcu", smije se. "U ljetnim mjesecima mlijeko mi se kvarilo brzinom svjetlosti pa sam s vremenom navikla piti crnu kavu jer druge opcije nisam imala", prisjetila se.


Menza studentskog doma Stjepan Radić...foto: privatna arhiva

"Priznajem, nisam baš neki ljubitelj menze pa zato najčešće idem na sigurno. Trudim se da mi obrok u menzi bude hranjiv pa zato uglavnom jedem batak i blitvu. Ukusno je i često bude kao glavni meni, ali čak i kad nije cijena je veoma pristupačna. Inače uz ovaj obrok jedem juhu, ali ona nije u ponudi za večeru pa je tu čaj. Konkretno ovaj obrok košta oko 10 kn", objašnjava jedna studentica.

Uz omiljene obroke, postoje i omiljene menze u kojima ih se isplati pojesti


Najpopularnije menze među studentima su svakako one na Građevinskom fakultetu i na FER-u. Obje menze su privatne pa su i cijene malo više, ali kvaliteta hrane kompenzira ovaj mali nedostatak. Ukorak s njima idu državne menze u studentskim domovima Stjepan Radić i Cvjetno. Menza u sklopu studentskog doma Lašćina nije najpopularnija, pogotovo zbog činjenice što subotom ne radi poslijepodne, a nedjeljom ne radi uopće.


Menza Kampus, Split...foto: privatna arhiva

"Kao i većina muškaraca, u menzi najčešće uzimam dva obroka. Smatram da je ovaj oblik prehrane najbolja opcija za nas studente. U menzi sam svaki dan bar za ručak, ali ni večeru ne preskačem često. Živim u studentskom domu tako da zapravo nekog drugog izbora ni nemam", objašnjava nam svoju situaciju kolega iz Splita. "Iako nisam neki obožavatelj povrća, trudim ga se uvrstiti u svoju svakodnevnu prehranu tako da najčešće jedem ovu 'meksičku' mješavinu povrća u kombinaciji s nekim mesom. Juha je za mene obavezna pri svakom obroku tako da ni u menzi nije ništa drugačije.
Ovaj ručak je koštao 13 kuna
", pojašnjava naš sugovornik svoje "stanje" na tanjuru.


Menza studentskog doma Stjepan Radić...foto: privatna arhiva

"S obzirom da živim u stanu, a ne u studentskom domu, imam priliku kuhati doma tako da je menza za mene opcija za one dane kada nemam previše vremena za kuhanje ili se frižider ispraznio", kaže ova studentica. "U menzu prosječno odem dva do tri puta tjedno i to uglavnom na ručak. Inače jako volim jesti rižu, a iako mi je u menzi pomalo suha i dalje mi je jedan od najdražih priloga. Trudim se uvijek jesti salatu i juhu kako bi mama bila zadovoljna, i naravno meso bez kojeg obrok rijetko kad prolazi. Ovaj ručak sam platila 8,50 kn", zadovoljno odgovara na naša pitanja.

Student sa Ekonomskog fakulteta u Zagrebu nam govori: "Najveća mana menze na fakultetu je manjak sjedećih mjesta. Menza je jako mala i mjesta za jesti gotovo nikad nema. Ako idem s prijateljima (recimo kad nas je više do troje) uglavnom svi sjedimo za različitim stolovima. Iako je brza menza 'Kefa' jako lijepo uređena i hrana je super, od prošle akademske godine ponuda se dodatno proširila tako da sam jako zadovoljan", zaključuje ovaj kolega.


Menza Kampus, Split...foto: privatna arhiva

"Menza za mene predstavlja drugu opciju u danima kada sam cijeli dan na fakultetu ili učim u knjižnici. Živim kući s roditeljima tako da mi svakako nije neophodna, ali je lijepo imati tu opciju za dane kada znam da ću se kasno vratiti kući", govori nam ova studentica iz Splita. "U menzi se vodim logikom da je ono što najgora izgleda obično najfinije. Mislim da sam to naučila tako što sam jednom misleći da uzimam pileće ražnjiće, zabunom uzela soju. Moram priznati da nisam bila oduševljena", prisjeća se kroz smijeh. "Vodeći se tom logikom najčešće u menzi jedem variva, to jako volim. Ovom prilikom sam jela sarmu i iako nije bila ni blizu bakinoj, bila je zadovoljavajuća. Kao veliki ljubitelj slatkog, kolač ne preskačem. Mislim da sam ovo platila 8 kuna", kaže kolegica.

Iako iskustva u menzama većinom jesu pozitivna, prisjetimo se i onih malo manje dobrih.
foto: Facebook@Studentski dom 'Stjepan Radić' - 'Sava'

Na kraju zaključujemo da s menzama svakako treba imati sreće, ali i iskustva. S vremenom naučiš vrijeme kada su gužve najmanje, koja hrana je najfinija i svakako se trudiš više ne zaboraviti ponijeti usitnjen novac jer znaš da s novčanicom od sto kuna nećeš obradovati tetu na kasi.

Menza svakako jest zdraviji i jeftiniji izbor od McDonaldsa ili KFC-a i zato studenti – dobar tek!

Sara Barišić
foto: privatna arhiva


hrvatske menzetop obrociomiljeni menistudentska prehrana


Prati nas na Instagramu!