Vodič za brucoše

Traže mlade novinare, a istovremeno tuže 'stare': HRT-ov oglas za pripravništvo komentirali iskusni, ali i mladi novinari

MojFaks | Nakon predavanja, 11.03.2019.Traže mlade novinare, a istovremeno tuže 'stare': HRT-ov oglas za pripravništvo komentirali iskusni, ali i mladi novinari

Oglasi za novinarske i druge medijske poslove svakodnevno stižu na mailove mladih novinara u potrazi za poslom. Tako im je s HZZ-a stigao oglas za pripravništvo na Hrvatskoj radioteleviziji koja već dugo nije na dobrom glasu među novinarima. Premda se čini da je nekada za novinare bio 'pojam' raditi na ovoj javnoj televiziji, danas su stvari ipak malo drugačije, pa se postavlja pitanje, kakvu ondje perspektivu imaju mladi novinari.

"HRT očajnički branio ministricu Gabrijelu Žalac", "HRT tuži Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i vlastite zaposlenike", "Poljski veleposlanik bijesan na HRT: Vaš prilog je skandalozna i nedopustiva manipulacija" – samo su neki od naslova s različitih domaćih portala kada je riječ o Hrvatskoj radioteleviziji. Iz samo nekoliko naslova i pola sata gledanja neke informativne ili druge emisije (osim specijaliziranih emisija poput 'Plodova zemlje' i sl.), čitatelj, gledatelj i slušatelj može naslutiti da nešto nije u redu s izvještavanjem na tom mediju.

Izvor: HRT

Kada kažemo da "nešto nije u redu", mislimo na to da ga tresu skandali. Trenutno se javnost ruga s činjenicom da HRT tuži nekoliko svojih novinara, ali i drugih medija. Hrvatsko novinarsko društvo (HND) napravilo je i brojač HRT-ovih tužbi protiv novinara i medija. Kako piše Telegram, radi se o tužbama s kraja prošle godine koje su počeli dolaziti redakcijama zbog tekstova koji kritički propituju rad javne televizije. Na HND-ovom brojaču piše da je HRT do sada podnio 36 tužbena prijedloga radi zaštite časti i ugleda, koji okvirno iznose najmanje 2 227 500 kuna. Prema podacima kojima HND raspolaže, vodstvo HRT-a podnijelo je po sedam tužbi protiv Nacionala i Indexa, četiri tužbe protiv Slobodne Dalmacije, po tri tužbe protiv 24sata i Jutarnjeg lista, dvije protiv Večernjeg ista i Telegrama, po jednu protiv Glasa Istre, Tportala, Novog lista, Media Daily, Novosti i Net.hr-a. Također, protiv HND-a i njegovih predstavnika podnesene su dvije tužbe, stoji na stranici HND-a. Neki od novinara koje je HRT tužio su Hrvoje Zovko i Sanja Mikleušić, a razlog za tužbu je "povreda ugleda".

Izvor: Unsplash

I sada, među svim tužbama i skandalima, HRT je odlučio unijeti malo "svježe krvi" u svoje novinarske redove. Naime, HRT traži tri pripravnika te od kandidata u prijavi traže prilično čudne stvari, poput potvrde o poznavanju informatičkih sustava. Budući da je riječ o pripravništvu, uvjet za zaposlenje je nula dana radnog staža što znači da se oglas odnosi na mlade novinare koji su tek kročili na tržište rada. No, privlači li danas mlade novinare uopće posao na HRT-u? Na tu temu razgovarali smo sa zaposlenim i još uvijek nezaposlenim mladim novinarima te s iskusnijim novinarskim licem, kako bi saznali kako danas (mladi) novinari uopće percipiraju posao ondje te privlači li ih ideja da ondje "bruse zanat" i "oštre" novinarska pera. Osim toga, komentirali su i dijelove oglasa.

HRT u oglasu od kandidata traži svašta pa čak i prilaganje potvrde o informatičkoj pismenosti – što na sve kažu iskusniji novinari?


HRT-ov oglas za pripravništvo izašao je 27. veljače, a traje do 14. ožujka. Neki od uvjeta su da osoba još nije bila zaposlena (logično, jer ipak je riječ o pripravništvu), da ima visoku stručnu spremu, znanje stranog jezika, znanje rada na računalu. Pod dodatne vještine, osobine i sposobnosti naveli su: komunikativnost, preciznost i temeljitost u radu, poznavanje i korištenje jezičnih normi, vozačku dozvolu B kategorije. Čitajući stavku "posao radnog mjesta" može se zaključiti da će pripravnik biti zadužen za različite novinarske zadatke poput prikupljanja i obrade informacija, javljanja uživo, snimanja izjava itd, ali čitajući ono što kandidati trebaju poslati u prijavi je malo neobično. Zapravo, dosta neobično za posao na nekom mediju i to u 21. stoljeću. Ono što kandidati moraju poslati u prijavi je u velikoj mjeri sve što se može provjeriti kroz tri dana probnog rada u mediju. Osim što zainteresirani u prijavi moraju poslati dokaz o državljanstvu, dokaz da kandidat nema radnog staža u traženoj struci, oni moraju priložiti i svjedodžbu ili potvrdu škole stranih jezika o znanju stranog jezika ili drugi odgovarajući dokaz te potvrdu (ECDL ili slično) o stupnju poznavanja upotrebe informatičkih sustava.

Izvor: FreePik

O oglasu i o perspektivi mladih novinara na HRT-u razgovarali smo s iskusnim novinarom, trenutno zamjenikom glavne urednice portala Index.hr, Nevenom Barkovićem. Zanimalo nas je, što iz njegove perspektive, kao malo "starijeg" novinara, uopće danas za mlade kolege predstavlja zaposlenje te što je predstavljalo prije otprilike 15 ili 20 godina. Barković kaže da s obzirom na veliku potražnju za novinarima kakva trenutno vlada na medijskom tržištu rada, zaposlenje na HRT-u je ekvivalent zaposlenja u državnoj službi.

"Zaposlenje na HRT-u predstavlja siguran posao, ali ne puno više od toga. Ukratko, ako vam je u životu ambicija biti novinarski uhljeb, HRT je pravo mjesto za vas. Ne treba se zavaravati, stanje s novinarstvom na HRT-u nikad nije bilo bajno i ne stoji teza da na HRT-u nema dobrih novinara. No, u zadnje vrijeme ih se može nabrojati na prste i predstavljaju iznimku, a ne pravilo.", komentira Barković.

Spomenute tužbe HRT-a s početka teksta, Barković smatra odličnim pokazateljem HRT-ovog doživljaja novinarstva. Drži da su najbolji novinari na HRT-u upravo oni koje tuži vlastita kuća koja bi ih trebala štititi od napada moćnika. Međutim, smatra da se pripravnici na HRT-u ne bi trebali plašiti tužbi (jer neće ni doći u situaciju da postanu dovoljno dobri da bi ih bilo tko tužio), više bi se trebali bojati uništenja vlastite vjerodostojnosti kao novinara. Barković ističe da su vjerodostojnost i kredibilnost jedina "valuta" kojom novinari raspolažu te dodaje da nije teško pogoditi koliko će toga mladi novinari steći na HRT-u. Ono što HRT u oglasu traži od pripravnika su "preciznost" i "temeljitost" u radu pa smo pitali Nevena Barkovića koliko sam HRT prakticira ono što traži od budućih zaposlenika. Kada je riječ o te dvije stavke, naveli smo primjer emisije "Dobro jutro Hrvatska" kada su o temi vjeronauka u školama raspravljala dva vjeroučitelja i svećenik (dakle suprotstavljenog mišljenja nije bilo) te emisiju "Otvoreno" i raspravu o udomiteljstvu istospolnih partnera bez predstavnika LGBT skupine.

Izvor: hrt.hr

"Velik dio novinara i urednika HRT-a, a naročito oni u informativnom programu zapravo se ne bavi novinarstvom nego PR-om za vladajuće strukture. Bave se pronošenjem službenih mitova o nepogrešivosti vladajuće partije, o svetosti Domovinskog rata, o neupitnosti moralnog vodstva Crkve, o HRT-u kao bastionu novinarstva... Uobičajene laži koje uz dovoljno ponavljanja postaju službena istina. Ovakvih primjera kakve ste naveli je na stotine - dovoljno je gledati 'informativni' program HRT-a dulje od pet minuta.", odgovorio nam je.

S Barkovićem smo se dotakli i teme novinarske etike na HRT-u jer se u oglasu spominje da će pripravnici morati poštovati novinarsku etiku te raditi u skladu s njom. Barković kaže da HRT drži do novinarske etike kao ova Vlada (ali baš kao i svaka druga do sada) do slobode medija. Smatra da je vrlo mala vjerojatnost da će mladi novinari na HRT-u naučiti što je novinarka etika i kako ju primjenjivati. Na kraju razgovora, zamolili smo kolegu Barkovića da prokomentira silne potvrde koje HRT traži uz prijavu na oglas, poput ove koja se odnosi na razinu informatičke pismenosti.

"Naravno, potvrde, obrasci i pečati su najvažnija stvar kod zapošljavanja novinara. Iskustvo, pismenost, brzina i vičnost društvenim mrežama su posve nebitni, bitno je da su svi pečati na broju. Šalim se naravno.  U realnom medijskom sektoru (s kojim HRT nema baš nikakve veze, iz čega i proizlazi velik dio problema tog medija) vještine su važnije od bilo koje diplome, potvrde ili pečata. No, onaj tko ima vještine lako će naći posao, a onaj tko ima pečate i potvrde neka se javi HRT-u - taman takve i traže.", zaključuje Barković.


Mladi i "stari" novinari dijele slično mišljenje o HRT-u


Oglas i zaposlenje na HRT-u komentirala je i zamjenica glavne urednice portala MojFaks, Ivana Petrić s naglaskom na to da ono što govori nije stav uredništva niti portala, nego njen osobni stav i mišljenje kao mlade novinarke.

Izvor: FreePik

"Kada razmišljam o televizijskom novinarstvu, osobito nakon četiri godine stalnog rada u medijima te najmanje četiri godine prije toga volonterski, Hrvatska televizija mi se nalazi na dnu ljestvice. Sjećam se da nekada nisam imala takvu percepciju HRT-a te dok nisam zaista kročila u novinarstvo još kao studentica, nisam zapravo shvaćala koliko je ono što se ondje radi neozbiljno. Prvenstveno mislim na pridržavanje nekih osnovnih principa novinarskog izvještavanja. Ne privlači me ideja rada na HRT-u, a kada bih uopće razmišljala o poslu na televiziji, odlučila bih se za neku od komercijalnih televizija. Mislim da je HRT zapravo ostao u glavama malo starijih hrvatskih građana kao neki 'old school' medij kojem se vjeruje. A da ne pričam što o njemu misle mlađi ljudi, osobito mladi novinari. Rijetko tko ima dobro mišljenje. Barem sam takav dojam stekla kroz razgovor s puno mladih i starijih kolega.", komentirala je.

Kao mlada novinarka, Ivana smatra da HRT-ove tužbe prema vlastitim novinarima te drugim medijima nisu ohrabrujuće za buduće mlade zaposlenike. Kaže da su svi tuženi jer su dobro obavljali svoj posao i da se zapravo tako šalje kriva poruka novinarima.

"Smatram da je cijeli oglas za mlade pripravnike na HRT-u jedna velika floskula i pretakanje iz šupljeg u prazno. Istina, mnoge od tih floskula vide se i u drugim oglasima za posao koji traže novinare pa se ponavljaju 'preciznost' i 'temeljitost', ali kada je riječ konkretno o HRT-u, ne smatram da prakticiraju ono što traže od budućih pripravnika. Temeljitost i preciznost sigurno nisu dovođenje dva vjeroučitelja i jednog svećenika da govore o temi vjeronauka u školi. Kao što temeljitost nije sastavljanje gostiju za emisiju na temu udomiteljstva u istospolnim zajednicama bez sugovornika iz LGBT skupine."
, smatra Ivana.

Kada je o novinarskoj etici riječ, Ivana ne misli da će mladi novinari ondje o njoj naučiti puno. Smatra da svaki mladi novinar kroz rad treba prakticirati i steći etiku (osobito kroz iskustvo rada), međutim, nije sigurna koliko je to moguće primjerice na HRT-u, gdje se u jutarnjoj emisiji promovira revizionistička knjiga Romana Ljiljaka "Mit o Jasenovcu" (koja relativizira fašizam) paralelno s filmom Jakova Sedlara "Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj 1918. - 2018.".

"Jasno mi je da je HRT kao 'državna' televizija pa su ondje natječaji za posao nešto drukčiji i više 'birokratskiji' nego na nekom privatnom mediju, međutim, čitajući taj oglas može se vidjeti koliko je bespotrebnih stvari kada govorimo o novinaru 21. stoljeća. Dakle, pripravnik će biti mlada osoba, vjerojatno tek izašla s fakulteta, i ta osoba treba u prijavi priložiti potvrdu o poznavanju informatičkih sustava? U 2019. godini? Prema mom mišljenju to je suludo jer u današnje vrijeme vjerojatno na prste jedne ruke se mogu nabrojiti mlade osobe koje se ne znaju služiti računalom i informatičkim sustavima. Dobro da nisu tražili 'poznavanje rada na pisaćoj mašini'. Dojma sam kao da nije važno uopće koliko dobro radiš, koliko si analitičan, brz, imaš li 'nos' za priču itd. nego samo da imaš nekakve potvrde. Budući da sam i sama vodila razgovore za posao s mladim novinarima, nikada mi nisu bile bitne potvrde nego zna li osoba raditi. To se lako otkrije kroz zadatke prije samih finalnih razgovora i tijekom probnog rada. Ako netko i ne zna raditi u nekom programu bitno je da je osoba spremna učiti. Kada smo već kod potvrda, čini se da ju ekipa s HRT-a nije tražila od svog communityja na društvenim mrežama. Zašto to kažem? Jer su napisali da je 'umro Veljko Barbieri' kada je umro kuharski chef Andrej Barbieri iako im u naslovu teksta stoji da je riječ o Andreju Barbieriju.", komentira Ivana i ističe da nije baš sigurna da je HRT-ov oglas motivirajuć za mlade novinare. Ne sumnja da će biti kandidata jer puno ljudi traži posao, ali da je njoj osobno oglas obeshrabrujuć i demotivirajuć. Ako ništa drugo, onda zbog silne "papirologije".Mladi novinar portala 24sata, Denis Gaščić, također je za MojFaks komentirao ovaj oglas. Rekao nam je da je jako zanimljivo i znakovito što se u oglasu pojavljuju fraze kojih se ni sam HRT ne drži. Iako smatra da u potpunosti objektivno novinarstvo ne postoji, jer se novinar, ma koliko god težio, ne može u potpunosti odreći utjecaja vlastitih stavova na priloge koje radi, u najmanju ruku smatra sramotnim što se u dobrom dijelu programa, službeno još uvijek javne televizije, može očitati jasan utjecaj samo jedne ideologije. Kada se radi o novinarskoj etici, Gaščić govori da bi rado volio razgovarati s pripravnikom HRT-a i o načinu na koji će ga njegovi stariji kolege naučiti novinarskoj etici. Isto tako, oglas ne smatra motivirajućim te postavlja te postavlja pitanje zašto bi netko radio kao pripravnik ako se može zaposliti na boljem radnom mjestu s većom plaćom jer su alumnijima novinarskih studija u zadnje vrijeme ponuđene bolje "pozicije". Potvrde koje kandidati trebaju priložiti u prijavi Gaščić smatra dvojakim problemom.

"Prvo, suludo je tražiti potvrdu o poznavanju informatičkih sustava koje kandidati za posao koriste u svakodnevnom životu. Međutim, problem bismo mogli sagledati i s druge strane, a to je, možda djelomice opravdano, opće nepovjerenje u obrazovanje stečeno na sveučilištima, posebice Zagrebačkom, za što je najviše krivo njegovo loše vodstvo.", kazao nam je Denis Gaščić koji nerijetko prati teme iz obrazovanja na 24sata.

Razgovor o ovoj temi nije mogao proći bez tek diplomiranih mladih novinara koji su u potrazi za poslom. Jedna od naših sugovornica je Matea Salopek. Matea je prije nekoliko tjedana primila svoju diplomu magistre novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu te je trenutno u potrazi za stalnim poslom u struci. Matea kaže da, budući da je još 'zelena' i svježe izašla s faksa, ne bi previše birala što se zaposlenja tiče jer smatra da joj je izbor ograničen. Vjeruje da bi se u nedostatku izbora možda i prijavila/zaposlila na HRT-u radi stjecanja iskustva, ali to bi gledala isključivo kao početak, a ne i nešto dugoročno.

Izvor: FreePik

"Iako je nekoć HRT možda predstavljao neku vrstu prestižnog radnog mjesta za ostvarenog novinara, danas više ne vjerujem da je tako. Realno, ne znam tko bi jedva čekao raditi negdje gdje se može bojati i tužbe od strane svog poslodavca u svakom trenutku, pogotovo ako ima izbora. Općenito vjerujem da su tamo ljudi zamjenjivi pa te stoga ni ne cijene onoliko koliko bi možda trebali. Kao što sam spomenula, mislim da nije niti malo ohrabrujuće za mene, kao mladu novinarku, okušavanje sreće na takvom mediju. Mislim da to nije dobra okolina za učenje (pogotovo u situaciji kad traže baš pripravnike i stručne suradnike koji iskustvo ne moraju imati) jer greške se događaju i na njima se najbolje uči, a kako se ne bojati pogriješiti u okolini gdje tužbe samo tako padaju. Preciznost i temeljitost, kao i objektivnost su po mom mišljenju odavno napustili ovu ustanovu i mislim da bi isprva sami morali biti primjer toga što traže kako bi mogli uopće dalje razgovarati o tome. Sve drugo su, izgleda, samo puke floskule jer nisu provedene u djelo.", komentirala je mlada novinarka.

Matea misli da se HRT ne drži novinarske etike u svakoj situaciji u kojoj se nađe. Mladi novinari bi vjerojatno svašta tamo mogli naučiti, samo ne misli da bi stopostotna etičnost bila jedna od tih stvari. Nakon što je Matei HRT-ov oglas stigao na mail, kaže da je poslije čitanja osjetila tešku demotiviranost. Nije joj jasno zašto bi se trebala priložiti potvrda o poznavanju informatičkih sustava te dodaje da ju niti nema i da bi trebala vjerojatno potrošiti hrpu novca na vađenje tih potvrda.

"Takva potvrda u današnje vrijeme zaista nema smisla, pogotovo ne u novinarskoj struci. Računalne tehnologije se izmjenjuju čak i u ovom trenutku dok razgovaramo, a koliko bi njima, u tom slučaju, nečija potvrda koja je možda i nekoliko godina stara, ne znam baš. Puno je važnija u ovom slučaju ažurnost, informiranost i želja za učenjem. Ono znanje informatičkih sustava koje jednom novinaru treba kako bi uspješno obavio svoj posao se može provjeriti u nekoliko zadataka za koje mislim da bi bili puno učinkovitiji način odvajanja 'kompetentnih' od 'nekompetentnih'.", kaže Matea.

Izvor: FreePik

HRT-ov oglas za pripravnike traje do četvrtka 14. ožujka, a do tada, mladi novinari koji žele zaploviti HRT-ovim vodama trebaju poslati svoju prijavu. Kao što se može zaključiti iz razgovora sa svim našim sugovornicima, novinari općenito nisu oduševljeni idejom rada na Hrvatskoj radioteleviziji na kojoj je nekada većina htjela "peći zanat". Danas, u 2019. godini ipak se postavlja pitanje žele li mladi novinari tamo raditi i što mogu naučiti od medija koji tuži vlastite zaposlenike kao i druge medije.

Cijeli HRT-ov oglas možete pročitati na linku.

autor/foto: MojFaks


HRTpripravnicimladi novinaripripravništvooglas


Prati nas na Instagramu!