Vodič za brucoše

Treba li iz doma izbaciti neuredne stanare? 'Sram me kad vidim nečiji uložak, dlake ili tjesteninu na podu…'

MojFaks | Nakon predavanja, 08.03.2021., Autor: Anja Z.Studenti raspravljaju trebaju li se uvesti kazneni bodovi za neuredne docimere
Foto: By Motortion Films / Shutterstock

Suživot u studentskom domu sa sobom nosi određenu dozu kompromisa, na koji se pojedini teže privikavaju.

S obzirom na čitavu situaciju s koronovarusom, oni koji su život u studentskom domu jesenas isprobali po prvi put, zasigurno su se brzo upoznali s dodatnom listom pravila ponašanja, nadopunjenom u odnosu na prethodne godine.Tako su, po službenim pravilima, okupljanja studenata u zajedničkim prostorijama zabranjena, obavezno je nošenje maski i držanje razmaka, a održavanje osobne higijene, tako i čistoće prostora, dvije su prioritetne stavke ugodnog suživota svih stanara.


...Kako je smeće podijelilo mlade: Prljaju li Jarun studenti iz Zagreba ili 'dotepenci'?...


Zbog epidemiološke situacije zimi i strožih mjera koje su tada bile na snazi, studenti nisu imali previše opcija za druženja, ali su se ipak snalazili. Tako su se manja okupljanja po sobama ili čajnim kuhinjama ipak događala, a "soli" su im na "rep" stavljali samo zaštitari domova. Ove je godine ipak manje masovnih druženja po domovima, nego što je to bio slučaj prethodnih godina, pa su i dojave sustanara i "cinkanja" preglasnih docimera rjeđa. Međutim, ono čini se da su i ove godine postojani oni koji ne mare mnogo za urednost i čistoću zajedničkih prostorija.


...Higijenski užasi u zagrebačkim domovima: I teti čisti dozlogrdilo pa poručila djevojkama #budicura...


Portal MojFaks već je u nekoliko navrata pisao molbama teta spremačica studentima da nakon burnih vikenda, a i svakodnevnih obveza, pospreme za sobom ono što bi sigurno porspremili kod kuće: suđe iz sudopera, dlake iz tuš kabina, ostatke hrane po sobama i čajnoj kuhinji i slične tragove svakodenvnih aktivnosti. No, čini se da i studenti među sobom ponovno raspravljaju o urednosti.


Kako sankcionirati neuredne docimere?


Naime, u grupi Studentski dom "Stjepan Radić" – "Sava" na Facebooku, studentica pete godine požalila se na neurednost docimera te upitala kolege na koji način takvo ponašanje sankcionirati? "Postoji li neki mehanizam prijave ili nešto neurednih docimera nadležnima kad više ljubazne porukice, zamolbe i pokunjeno čišćenje za njima ne pomaže? Peta sam godina, nemam više snage za ove stvari", napisala je u grupi.

Prema komentarima kolega, pojedini smatraju da bi trebali postojati mehanizmi kojima bi se kažnjavali oni koji ne vode računa o zajedničkom prostoru.

"Trebali bi postojat kazneni bodovi za dom za sve one koji ne znaju poštovati zajednički prostor (čitaj: poštovat' drugu osobu). Svakome se dogodi jednom, dvaput da mu ostane nešto, ali ako je to kronično, hitno treba smislit' sankcije jer biti akademski građanin ne znači samo ić' na fakultet. Ako osobe mogu biti izbačene iz doma zbog toga jer im netko prespava ili zbog buke, tim više mogu zbog neurednosti jer čak može doći do razine ugrožavanja zdravlja (npr. ucrva se neko meso)", smatra jedan student.

I dok pojedini savjetuju odgojne metode (poput one da sve ostatke koje nađe u kuhinji studentica odnese ispred vrata sobe u kojoj stanuju "neuredni" docimeri), studentica koja je napisala objavu smatra da bi se ipak svi stanari doma trebali međusobno više poštovati i zadovoljavati minimalne standarde čistoće.


...'Majstor' Lovro s Prometa oduševio kolege: Zbog genijalnog drvenog predmeta ovog studenta domska kuhinja bit će urednija i ljepša FOTO...


"Ne da mi se razmišljati o tome kad dolazim u sobu i dovodim frendicu je li u wc-u slučajno ostao nečiji uložak, griva kose, a u kuhinji pašta na podu (govorim o 11. paviljonu) i žalosno je da moram pola sata prije dovođenja reći da mi dolazi netko i da bih voljela da je pod uredan i bez blata bar dok dođe. Em nije higijenski, em nije ok prema drugoj osobi, em se druga osoba crveni zbog tebe. Nije nasilje rješenje, ali jasno i glasno reći neke stvari definitivno treba, pa čak i ako je ovako neugodna tema"
, smatra ona.

Iako možda neugodna, tema o održavanju čistoće zajedničkog prostora kojime dnevno cirkuliraju deseci studenata, ne bi trebala biti zanemarena, već je aktualiziranje ovih rasprava i pokušaj iznalaženja rješenja važan, naročito u vrijeme epidemije.


studentineredstudentski domobjavagrupa


Prati nas na Instagramu!