Vodič za brucoše

Student servis na proljeće bilježio pad od 40%, a sada situacija bolja od očekivane: 'Onaj tko ima vremena i može raditi, pronaći će posao'

MojFaks | Nakon predavanja, 04.11.2020.Student servis na proljeće bilježio pad od 40%, a sada situacija bolja od očekivane: 'Onaj tko ima vremena i može raditi, pronaći će posao'

Epidemija koronavirusa ostavila je traga i na studentskom tržištu rada.

Prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova, minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova po satu izračunava se tako da se iznos minimalne bruto plaće u Hrvatskoj, sukladno posebnome propisu, podijeli sa 160, a kako je Vlada za iduću godinu predložila povećanje bruto minimalne plaće na 4.250 kuna, to znači da bi od 1. siječnja minimalna studentska satnica trebala iznositi 26,56 kuna.

Trenutačno minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova po satu za 2020. godinu iznosi 25,39 kuna, a u Studentskom centru Rijeka kažu da će visinu minimalne studentske naknade objaviti nakon što stigne odluka ministra znanosti i obrazovanja, što bi moglo biti već u prosincu.


Iako je epidemija ostavila traga i na studentskom tržištu rada, voditeljica riječkog Student servisa Ljiljana Badurina u razgovoru za Novi list govori da je situacija ipak bolja od očekivane. Ovog rujna u odnosu na prošlogodišnji zabilježen je pad potražnje za studentima kao radnom snagom od 30 posto, dok je u listopadu taj pad iznosio 25 posto.

"S obzirom na to da smo na proljeće imali pad od 40 posto, očekivali smo da će potražnja za zapošljavanjem studenata ostati na toj razini međutim ipak je bolje od očekivanog. Nema dana bez da se ne pojavi novi oglas za zapošljavanje studenata, bilo da se radi o duljem ili kraćem periodu zapošljavanja", ističe Badurina. Najveća ponuda poslova je u trgovačkim lancima koji najčešće studentice traže za rad na blagajni ili lijepljenje deklaracija, dok se studenti zapošljavaju u skladištima. Ima ponude radnih mjesta i u administraciji, kao i u informatici, ali manje. 

Studenti su, dodaje Badurina, i dalje traženi u ugostiteljstvu. Iako manje nego prije epidemije, ali pronalaze posao kao konobari, a studentice pak kao promotorice i hostese. Nude im se i transportni poslovi utovara i istovara robe, rade i na građevini, ali u call centrima.

"Onaj tko ima vremena i može raditi, pronaći će posao. Sa svakom novom akademskom godinom idu nova učlanjenja studenata. Ova akademska godina je tek započela, a imamo 3.500 učlanjenih studenata", zaključuje Badurina u razgovoru za Novi list.

A.Z.
izvor: Novi list
foto:MojFaks


studentistudentski posaokoronaoglasi


Prati nas na Instagramu!