Vodič za brucoše

Nemoj učiti 'samo za prolaz': Ovo je TOP 6 razloga da jače 'ugriješ' stolac i upišeš bolje ocjene u indeks

MojFaks | Nakon predavanja, 29.04.2021., Autor: MojfaksBit će svakakvih dana...
Foto: Darko Ba, MojFaks

Učenje je zahtjevan proces, a ocjene su samo jedan oblik nagrade.

Ocjene predstavljaju krunu složenog procesa učenja, koje obuhvaća mnogo truda, rada i zalaganja. Upravo zbog toga fokus i značaj ne trebaju biti samo na ocjeni i broju od 1 do 5. Međutim, kada na kraju naše znanje bude valorizirano nekom brojkom, što nam to zapravo znači?

Nemoj učiti "za prolaz"


Možemo li zaista učiti isključivo za 2 ili 3? Koliko je onda to naučenog gradiva - 40 ili možda 60% naučene knjige? Na kraju, čini se da je potrebno više vremena utrošiti na izračunavanje koliko je točno usvojenih stranica potrebno za točnu određenu ocjenu, nego naučiti sve što je potrebno ili koliko nam vrijeme dozvoljava. Zato je najbolje učiti kao da učimo za 5. U slučaju odlične ocjene možete biti ponosni, a ako bude niža od planiranoga - bit će to pozicija s koje ste krenuli, zar ne?


Znanje je mnogo više od broja


Potrebno je u svemu što učimo izvući višestruku korist i to znanje povezati i primijeniti u praksi. Kada ti neko gradivo djeluje besmisleno ili potpuno beskorisno, mnogo ćeš se teže motivirati da ga zapamtiš. Zato u svemu što učiš, kada već moraš uložiš određeno vrijeme u taj proces, traži smisao i poantu. Tako ćeš brže pamtiti jer vidiš smisao, bolje ćeš ga reproducirati jer si ga povezao s nečime praktičnim i spojio kockice u glavi, a na taj način lakše ćeš informaciju pohraniti u dugoročnoj memoriji.


Dakle, ako se trudiš učiš najbolje što možeš, treba li osim toga razmišljati o ocjeni koju ćeš dobiti i o prosjeku koji ćeš imati? Postoji nekoliko situacija u kojima će ti odličan prosjek ocjena dobro doći.
 

Krediti i stipendije


Postoje razne vrste stipendija - gradske, državne ili pak stipendije koje dodjeljuju posebne institucije, zaklade i slično. Informiraj se o uvjetima i rokovima. Ako unaprijed planiraš, izbjeći ćeš situaciju da ti jedna loša ocjena pokvari prosjek i uskrati priliku da se prijaviš na natječaj.
 

Školarine


Ovo je stavka koja varira od fakulteta do fakulteta, ali je svakako jedna od značajnih faktora - ocjene su od presudnog značaja u ovom slučaju.
 

Daljnje školovanje - magisteriji, doktorski studiji ili studiji u inozemstvu


Ukoliko na odabranoj instituciji prilikom odabira kandidata rang-listu izrađuju na temelju prosjeka, ocjene ovdje igraju presudnu ulogu. Naravno da na prvoj ili drugoj godini studija ne trebaš donijeti neopozivu odluku o tome želiš li nakon diplomskog studija nastaviti studirati po nekom poslijediplomskom programu, ali ako imaš afiniteta prema tom akademskom putu, potrebno je već na početnim godinama studija ocjenama "utabati teren" kako bi to kasnije mogao i ostvariti.Proces učenja je jako dugačak, a tijekom tog vremena mijenjat ćete se i ti i tvoje odluke. Unatoč tome, bitno je uvijek planirati korak unaprijed: ako na četvrtoj godini odlučiš upisati određeni poslijediplomski studij, onda već na trećoj godini moraš dati sve od sebe da do četvrte godine ispuniš uvjete za taj program.


Svoju karijeru vidiš na fakultetu


Ovo je još jedan od slučajeva u kojima je prosjek jako bitan ili barem ocjene iz određene grupe predmeta. Vrlo često će se dogoditi da će najbolja tri studenta na nekom predmetu ili grupi predmeta određene katedre dobiti ponudu da budu demonstratori, što bi kasnije moglo prerasti u asistenturu i tako redom. Ako je to i tvoja želja, uz neophodno znanje, potrudi se da i tvoje ocjene budu njegovi pokazatelji.


studentiučenjeocjeneprosjek


Prati nas na Instagramu!