Vodič za brucoše

Uspješne studentice i predane sportašice: Upoznajte ovogodišnje kandidatkinje za Miss sporta

MojFaks | Nakon predavanja, 27.04.2017.Uspješne studentice i predane sportašice: Upoznajte ovogodišnje kandidatkinje za Miss sporta

Da ništa nije nemoguće dokazuju ove studentice koje uz studiranje, učenje, održavanje visokog prosjeka i intelektualne radoznalosti grade i sportsku karijeru, treniraju i ispituju granice svoje fizičke i psihičke izdržljivosti. Upoznajte tri heroine koje se ove godine natječu za laskavu titulu Miss Sporta Hrvatske.

Dorja Cepetić, Jelena Lež i Danijela Ivandić predstavljaju studentsku populaciju na ovogodišnjem natjecanju za Miss sporta Hrvatske. Osim što predano i ambiciozno kroče putem stjecanja diplome, posvećene su i napornim treninzima i sportski discipliniranom životu.


Dorja je studentica prve godine Farmacije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu koji je upisala nakon što je završila V. gimnaziju i maturirala među top 30 maturanata. Veslanjem se počela baviti 2011. godine.


Jelena je apsolventica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu gdje završava primarno obrazovanje i anglistiku dok paralelno završava trenersku specijalizaciju na Hrvatskoj olimpijskoj akademiji, a uz sve to bavi se twirlingom.Osim što prkosi onima koji kažu da nije moguće studirati dva studija, raditi i trenirati, Jelena kao da prkosi i gravitaciji...foto: privatna arhiva


Danijela je brucošica na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu, a brzim klizanjem bavi se četiri godine.


"Često sam prezentacije i seminare pisala na putu ili u svlačionici..."


Ako ste se zapitali koliko sati ima dan u životima ovih studentica, nitko vas neće osuđivati zbog toga. Djevojke su hrabro zagrizle veliki komad kolača, a to najčešće znači žrtvovanje, bilo društvenog života, slobodnog vremena u kojem odmaraju ili pak treninga nauštrb ispita koje je tijekom rokova potrebno položiti što je više moguće.


...Dobitnica Dekanove nagrade i kandidatkinja za Miss sporta: upoznajte Kristinu Banić...


"Treninge sam dosad uspješno usklađivala s obavezama na fakultetu, izuzev doba ispitnih rokova kada sam ih morala žrtvovati. Vjerujem da je uz dobru volju i organizaciju moguće usklađivati treninge i fakultet te ću davati sve od sebe da to održim", kaže Dorja.Značajniji Dorjini rezultati su osvojeno prvo mjesto u dvojcu na pariće i treće mjesto u samcu na međunarodnoj veslačkoj regati “Jumbo” 2012., četvrto mjesto na juniorskom međunarodnom natjecanju na Bledu 2012. te 3. mjesto na državnom natjecanju na ergometrima 2016. godine. foto: privatna arhiva


Sličnog je razmišljanja i Jelena koja kaže da je usklađivanje fakultetskih obaveza s treninzima u početku bilo jako teško. "Često sam prezentacije i seminare pisala ili na putu ili u svlačioni ili u mikropauzama koje sam hvatala. Najveći problem je umor koji utječe i na kognitivne funkcije, a treninzi su svaki dan. Većina profesora i prodekan znali su za moju drugu profesiju što mi je izuzetno pomoglo u nastavku studiranja", kaže Jelena.Nakon magisterija Jelena će na doktorat...foto: privatna arhiva


Najteže joj je bilo nakon operacije koljena kad je dulje izbivala s fakulteta, a sve je morala ravnopravno nadoknaditi sa ostalima, ali i u tome je uspjela. Dapače, njeni planovi za budućnost su impresivni. "Često odlazim na stručne skupove, sportske seminare kao i Ljetnu školu kineziologa gdje u koautorstvu predstavljam objavljene znanstvene radove. Nakon magisterija planiram doktorat upravo na Kineziološkoj katedri", otkriva nam.


Danijela kaže da trenira dvaput dnevno i u većini slučajeva uspije kombinirati fakultet i treninge, međutim kad se predavanja zaredaju, prepolovi broj treninga.Danijela trenira dvaput dnevno...foto: privatna arhiva


Prijave za Miss sporta nisu bile njihova ideja


Djevojke kažu da su ideje za prijavu na natjecanje za ovu laskavu titulu stigle od poznanika koji su u njima prepoznali potencijal te im predložili da se uključe u natjecanje.


"Iskreno, prijava za Miss sporta nije bila moja ideja, a kada mi je to bilo predloženo, pomislila sam zašto ne, moglo bi biti zabavno, tako da težište stavljam na zabavu u sudjelovanju, a manje na natjecanje", otkriva Dorja.


Slično iskustvo ima i Jelena koja kaže da nije sama došla na tu ideju, ali od izbora očekuje dobro društvo, nove sportove i još jedno životno iskustvo. "Ne razmišljam o pobjedi, a želim da titulu osvoji najbolja", kaže.


Danijelu je pak na natjecanje potaknuo jedan fotograf, a njoj se to učinilo kao super ideja. "Bila bih presretna da odnesem titulu Miss sporta Hrvatske", otkriva Ivandić.Sigurni smo da će Danijela lako doklizati do svake sportske pobjede...foto: privatna arhiva


Uživaju u studentskom životu


Unatoč brojnim obavezama i rigoroznim treninzima, djevojke ipak stignu uživati u studentskom životu.


"Oduševljena sam i fakultetom i ljudima koje sam upoznala, a najviše mi se sviđa to što sam okružena ljudima koji imaju iste interese kao i ja, pa mi uz prijatelje nije teško nositi se s ispitima", kaže Cepetić.


Jelena je otkrila da svoj studentski život pamti po kasnonoćnim okupljanjima, partyjanju srijedama, privatnim rođendanima, druženjima s cimericom, kao i nestašlucima na predavanjima i oko fakulteta. "S obzirom na sportski život, morala sam paziti te nisam bila svugdje, ali mislim da se treba znati ponekad i opustiti", dodaje u šali.Sportski život podrazumijeva disciplinu, ali treba se ponekad malo i opustiti...foto: privatna arhiva


Danijela živi s oba roditelja tako da nema iskustvo stanovanja u domu i specifičnog studentskog života koje podrazumijeva, ali i dalje izlazi s prijateljicama gotovo svaki vikend i druži se s ljudima iz stranih zemalja što je, kako kaže, predivno iskustvo.

Neka pobijedi najbolja


Djevojke se još nisu imale prilike upoznati pa nisu mogle reći koja im je kandidatkinja favorit, ali uskoro će imati priliku i za to.


"Trenutno nemam favoritkinju niti poznajem svoje kolegice u izboru, ali uskoro ću ju dobiti čim uživo upoznam svaku djevojku. Volim kad me netko impresionira u svom sportu posebice ako je jasno što stoji iza svakog vrhunskog sportaša", poručuje za kraj Lež.


Držimo palčeve djevojkama. Da se nas pita – sve tri podijelile bi pobjednički tron jer su volja, trud i predanost kojom pristupaju jednako studiranju kao i sportu impresivni i vrijedni svake pohvale.


Samo hrabro naprijed!


L.B./foto: privatna arhiva/objavljeno uz dopuštenje


Miss sporta HrvatskeDorja CepetićJelena LežDanijela Ivandićstudiranjeintervju


Prati nas na Instagramu!