Vodič za brucoše

Menza koja će razveseliti i vegane, smještaj za 13 kuna dnevno, život bez plastike... Sve je više cool studirati u ovom hrvatskom gradu

MojFaks | Nakon predavanja, 03.06.2020.Menza koja će razveseliti i vegane, smještaj za 13 kuna dnevno, život bez plastike... Sve je više cool studirati u ovom hrvatskom gradu

Od dvjestotinjak mjesta za tadašnje studente, danas nudi čak 1400 kreveta domaćim i inozemnim kolegama...

Više od pola stoljeća, Studentski centar Rijeka brine o standardu studenata Sveučilišta i Veleučilišta u Rijeci i jedna je od najstarijih članica Sveučilišta. Otkako postoji, prema riječima ravnatelja Dinka Jurjevića, Studentski centar radi na principu solidarnosti, cijena usluge sve vrijeme formira se po istoj formuli, a kapacitet je rastao tijekom godina.

Brojne posebnosti


I dok pojedini Studentski centri i dalje malim koracima pokušavaju poboljšati prehranu studenata, riječki SC uveo je vegansku i vegetarijansku prehranu. Ovaj Studentski centar poseban je i po razvrstavanju otpada, uvođenju "plastic free" sustava, ozelenjavanju površina. Prema riječima rektorice, Studentski centar Rijeka ima visok studentski standard, tako studenti imaju teretanu, bežični internet te niz različitih tečajeva, od kuhanja do samoobrane.


"Naime, uz smještaj, prehranu i zapošljavanje Studentski centar brine i o slobodnom vremenu svih studenata tako da nudi društveno–kulturne i sportske sadržaje poput izleta, izložbe, tečajeva fotografije, plesa, kuhanja, umjetničkih radionica te niza drugih sadržaja", ističe rektorica. 

...Raste trend smanjenja interesa za krevet u studentskom domu...


U trenutku osnivanja Studentski centar raspolagao je kapacitetom od 216 ležajeva na dvije lokacije - Sušaku i Podmurvicama, a osnovan je odlukom Kotarskog vijeća i Vijeća proizvođača za potrebe smještaja, prehrane, organiziranje aktivnosti studenata te vođenje njihove zdravstvene zaštite. Trenutni smještajni kapaciteti narasli su na 1400 ležajeva.

...Studenti koji su ostvarili pravo na smještaj mogu ostvariti dodatnu subvenciju: Pogledajte detalje...


Što sve nudi riječki Studentski centar?


"U okviru svojih djelatnosti Studentski centar studentima pruža usluge stanovanja, prehrane, privremenog ili povremenog zapošljavanja te organizira slobodno vrijeme studenata. U 60 godina smještajni kapaciteti narasli su na 1400 ležajeva, a usluga prehrane nudi se u 3 restorana, 4 bistroa, 2 buffeta i 6 caffe barova. Zapošljavamo 260 djelatnika, a s obzirom na to da studenti smještaj primjerice u Studentskom naselju Ivan Goran Kovačić plaćaju 13 kuna te država dodaje 7 kuna razlika se pokriva iz drugih prihoda. Prvenstveno se radi o prihodima od djelatnosti zapošljavanja studenata. U posljednje vrijeme prihodi Studentskog centra pali su za više od 90 posto i zahvalni smo Vladi što nam je tu pomogla, a nadamo se normalizaciji poslovanja najesen”, kazao je ravnatelj u razgovoru za Novi list.

...Mobiliziran prvi studentski dom u Hrvatskoj! Pripreme za iseljavanje studenata počinju već sutra...


Predsjednica Studentskog zbora, Tea Dimnjašević, istaknula je pak da je riječki Studentski centar po ulaganju u studentski standard i studentskih život prepoznat ne samo u hrvatskim, već i u europskim okvirima, a slično je mišljenje iznijela i rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. Snježana Prijić ocijenivši da se radi o Studentskom centru koji predstavlja iskorak među istim ustanovama u Hrvatskoj.


"Osim u infrastrukturnom radu Studentski centar posljednjih je godina veliki iskorak napravio u djelatnosti, a znamo da nije lako pratiti studente. Oni su najprogresivniji element svakog društva", kazala je rektorica za Novi list.

A.Z.
izvor: Novi list
foto: Studentski centar Rijeka @Facebook


Studentski centar Rijekastudentistandardprehranaposlovi


Prati nas na Instagramu!