Vodič za brucoše

Visoke cijene, prljav prostor i dosadne gazdarice: Studenti u Osijeku vode borbu s pronalaskom stana

MojFaks | Nakon predavanja, 26.07.2017.Visoke cijene, prljav prostor i dosadne gazdarice: Studenti u Osijeku vode borbu s pronalaskom stana

Nije novost da studenti u Dalmaciji imaju problema s pronalaskom stana ljeti tijekom turističke sezone, a izgleda da ni osječki studenti nisu pošteđeni borbe pronalaska stana. No, oni ne očajavaju zbog turističke sezone nego zbog previsokih cijene stanova, ali i prljavog i zapuštenog smještaja.

S dolaskom ljetnih mjeseci u Osijeku su se, prema običaju, počeli prazniti unajmljeni stanovi, u kojima inače velikim dijelom žive studenti. Upravo zbog toga srpanj i kolovoz pravo su vrijeme samcima, mladim parovima, obiteljima, ali i studentima da potraže novi stan, piše Glas Slavonije.


Ilustracija... izvor: Njuškalo

S kakvim se problemima susreću, Glas Slavonije čuo je od čitatelja koji se obratio njihovoj redakciji, a zatim su porazgovarali s nekoliko studenata koji su im potvrdili, kako kažu, "očajno stanje" na tržištu stanova za iznajmljivanje.

Blatni prozori, hrpa prašine i madrac koji "propada"


Čitatelj Glasa Slavonije ispričao je svoju priču o traženju stana. Njemu je trebao novi smještaj zbog novog posla od kojeg je udaljen 40-ak kilometara pa za prvu ruku nije ni mogao previše birati.

...Otkrivaju najgore stanodavce: Studenti snimaju grozne stanove koji se iznajmljuju mladima...


"Lokacija mi je savršeno odgovarala, cijena najma bila mi je malo previsoka s obzirom na kvadraturu i činjenicu da je stan u suterenu, ali svejedno nisam očekivao ono što sam našao u stanu. Prozori su bili doslovce blatni, oko tuš-kabine i iza perilice rublja nakupila se tona prašine, kao i iza kreveta. Štoviše, kad sam zavirio ispod madraca, dočekao me najveći šok: nije bilo podnice, nego je madrac bio postavljen na očito nasumično prikupljene daske i propao sam čim sam pokušao leći na njega", pojadao se čitatelj za Glas Slavonije.


Ilustracija... izvor: Njuškalo

Prilikom posjeta navedenoj zgradi gospođa koja ondje živi već godinama povjerila nam je kako su najmodavci prenamijenili podrume i skladišta u stanove i sada ih masno naplaćuju jer misle da je dobra lokacija dovoljan razlog za to.

Studentima nije jasno zašto su se cijene stanova u Osijeku izjednačile i sve su iste bez obzira na lokaciju i stanje stana


Ništa sretnije priče o potrazi za stanom nemaju niti studenti koji već neko vrijeme ne mogu pronaći kulturan smještaj po "normalnoj" cijeni u Osijeku. Studentica Marija smatra da su cijene stanova u Osijeku za iznajmljivanje previsoke.

...Moja kućica, moja katastrofica: Pet tipova stanova u kojima ćete živjeti tijekom fakulteta...


"Prije se bar znalo da su stanovi najskuplji u samom središtu grada, i(li) ako su iznimno lijepo uređeni, a sada su se u svim dijelovima Osijeka cijene gotovo izjednačile, dakle ne ovise o lokaciji, kvadraturi, uređenosti i opremljenosti stana, što nikako nije u redu", kaže Marija koja s prijateljicom i cimericom traži dvosoban stan, no dosad nije pronašla jeftiniji od 1800 kuna mjesečno.

Studentica Jasna nema toliko zamjerki na stan koji je iznajmila koliko na gazdaricu koja, kaže, ne poštuje njezin privatni prostor.


Ilustracija... izvor: Njuškalo

"Studentica sam treće godine i već dugo tražim novi stan da ga unajmim. Stan u kojem sam trenutačno posve je u redu kada su u pitanju cijena i uređenost, ali želim se preseliti zbog gazdarice koja živi u zgradi prekoputa. Naime, čim shvati da sam u stanu, dođe i smeta mi. Kad za vikend odem kući k roditeljima, ulazi u stan i kopa mi po stvarima, premješta ih i ostavlja neumjesne poruke", prepričala je svoje iskustvo studentica Jasna.

Student Patrik je trenutno u potrazi za stanom s dvojicom cimera jer mu je tako jeftinije. Da traži stan samo za sebe, kaže, ne bi mogao proći bez dvije tisuće kuna mjesečno samo za stanarinu i režije.

"Ovako ćemo cimeri i ja plaćati 100 eura po osobi i dijeliti režije, što će me u konačnici stajati 1000 kuna mjesečno, a i stan koji ćemo vjerojatno iznajmiti je u neposrednoj blizini našeg fakulteta", ispričao je Patrik.

Studenti tvrde da iznajmljivači stanova lažu u oglasima


No, tu horor ne završava jer posljednji sugovornik Glasa Slavonije, apsolvent Marin, kaže da najmodavci uglavnom lažu u oglasima. Marin tvrdi da iznajmljivači ne govore istinu o uređenosti i opremljenosti stana, a on kaže da neće pogledati stan u lošem stanju ili bez interneta.

...Kako izgleda tvoja studentska gajba? Zavirili smo u sobe zagrebačkih studenata...


"Znalo se dogoditi da dođem vidjeti stan i da nije ni u približnom stanju kakvim ga je vlasnik opisao, dapače, u katastrofalnom – bez hladnjaka, perilice za rublje, s pokidanim i trulim namještajem i uništenim sanitarijama. Osim toga, preko telefona tvrde da je internet dostupan, a kad dođeš kažu da se možeš spojiti na gradski Wi-Fi Hotspot", prepričao je Marin te dodao da će mnogi od stanodavaca stan iznajmiti isključivo muškim ili isključivo ženskim osobama, a većina ih ne tolerira pušače i vlasnike kućnih ljubimaca.


Ilustracija... izvor: Njuškalo

Cijeli članak o borbi s osječkih studenata s pronalaskom stana pročitajte ovdje.

Ivana Petrić
izvor: Glas Slavonije
foto: ilustracija/Njuškalo


Osijekstanovipotraga za stanomosječki studenti


Prati nas na Instagramu!