Vodič za brucoše

Godinama hranio studente i naučio vječnu istinu: 'Ako na meniju nema OVOG jela bune se i gunđaju – nema se što jesti'

MojFaks | Nakon predavanja, 08.01.2021., Autor: Anja Z.Foto: V.S. / Mojfaks

Nakon dugogodišnjeg staža u Studentskom centru Rijeka, Silvano Superina – voditelj legendarnog riječkog studentskog restorana Index, krajem 2020. godine otišao je u mirovinu.

Dva mjeseca prije službenog umirovljenja, Superina je u razgovoru za portal Studentskog centra Rijeka – Svjetionik, podijelio kako je bilo raditi sve ove godine i voditi restoran kroz koji su prošle generacije studenata. U Centru je radio od 1988. godine, a voditelj restorana Index postaje 2011.godine.

Kako u intervjuu priča, uloga voditelja restorana je kompleksna. "On brine o cijelom restoranu od formiranja jelovnika, narudžbi, rasporeda pa do čistoće prostora, dezinfekcijskih sredstava. Vrlo kompleksno je raditi i s ljudskim resursima. Sada u restoranu radi 50 djelatnika", kaže. Taman pred mirovinu, voditelj Superina imao je i priliku organizirati rad restorana Index u vrijeme pandemije koronavirusa, kada je došlo do značajnih promjena u načinu funkcioniranja restorana. 


...Omiljena studentska menza proslavila šezdesetu: Kuhalo se i do 100 kg graha dnevno, tete su same kiselile zelje...


"Restoran se dobro pripremio za ovo vrijeme pandemije. Ulazak u restoran bez maske nije moguć. Smanjili smo i kapacitet odnosno ukupno imamo 120 stolica, a inače imamo 400 stolica. Kako bi se izbjegla gužva, treba stalno paziti jer mladi nisu baš disciplinirani. Jedino za vrijeme obroka ne treba im maska", kaže Superina.

I do 1500 obroka dnevno


Restoran Index za vrijeme korone pripremao je oko 1.500 obroka dnevno, a inače su imali i do 3.000. "Osjeća se smanjenje, ali ipak nije loše. Možda je to smanjenje rezultat što neki ne žele ulaziti u zatvorene prostore, zbog korone. No, i dalje dobro poslujemo. Naše projekcije su bile da će Index biti na nekih 40 posto poslovanja od lani, ali smo došli na 60 posto. Uglavnom bolje nego što smo predviđali", kaže Superina. 


...Kako će raditi studentski restorani za vrijeme blagdana? Pogledaj GDJE i KADA možeš jesti!...


Umirovljeni upravitelj hvali jedan od najstarijih studentskih restorana u Hrvatskoj, ističući njegovu posebnost i zbog lokacije. Nalazi se u centru grada i dobro je povezan autobusnim linijama. "Ako je student u gradu, ne mora žuriti – može pojesti i onda otići na predavanje. Veliki smo, imamo puno menija, i jela po narudžbi", kaže.

Nekada jela na žlicu, sada pohano


Kada je riječ o slaganju jelovnika, nekadašnji upravitelj govori da se pazi da u njih ulazi ona hrana koja se subvencionira.

"Najviše se naručuje pohana piletina i pečeni krumpir, to jest pomfrit. Najmanje se traže jela sa žlicom. Ja, kada sam došao u Centar krajem 80 –tih godina prošlog stoljeća, jako su se tražila upravo takva jela. Više nema u ponudi ni jela od iznutrica. Generacije su se promijenile, ali i navike. Ako nema pohane piletine u ponudi, onda slijedi komentar da se nema što jesti. Što je gotovo nemoguće jer Index ima dnevno tri menija i do šest jela po narudžbi. Od pića, najviše se prodaju sokovi u tetrapaku, budući da su subvencionirani. Iako ni ostala pića prije svega mislim na gazirane sokove cjenovno su za studente puno povoljnija nego bilo gdje drugdje", govori za Svjetionik.


S obzirom na to da je Superina proveo nešto više od 30 godina u Studentskom centru i devet godina kao voditelj restorana, govori da se puno toga promijenilo s promjenom generacija. 


...Nema ih na meniju, a studenti ih žele: Ovo su top specijaliteti koje biste rado vidjeli u menzama...


"Puno se toga promijenilo  kako sam rekao od ponude – pa do načina pripreme i serviranja hrane. Nekad se sve ručno radilo, gulio se krumpir za pomfrit, a imali smo i svoj kiseli kupus. Neki sadržaji su ukinuti kako bi se dobilo na prostoru unutar objekta a jela su prebačena u kuhinju odnosno izdaju se na upit u samoposlužnoj liniji. Prije smo mi kolače radili, a sada to naručujemo od drugih tvrtki uglavnom zaleđeno a ako je riječ o kremastim kolačima naš dobavljač je riječki PIK", govori Superina te ističe da je, unatoč usponima i padovima u ovo vrijeme, restoranu Index ipak bilo najteže poslovati za vrijeme Domovinskog rata.


izvor: Svjetionik


upravitelj studentskog restoranaIndexRijekamenzastudentijela