Vodič za brucoše

Za njih navijaju i studenti i umirovljenici: Prvi hrvatski nogometni klub u kojem igraju izbjeglice

MojFaks | Nakon predavanja, 04.11.2016.Za njih navijaju i studenti i umirovljenici: Prvi hrvatski nogometni klub u kojem igraju izbjeglice

Zahvaljujući zajedničkom angažmanu 'Bijelih anđela' (White angels), bivše navijačke skupine NK Zagreb, organizacija civilnog društva poput CMS-a, Zelene akcije i BRID-a, 2014.godine osnovan je nogometni klub 'Zagreb 041'.

Od početka im je geslo borba protiv svih oblika diskriminacije, a danas su tim sastavljen od domicilnog stanovništva i imigranata iz prihvatilišta "Porin".

"Trenutno je registrirano 26 igrača, no, to nisu izbjeglice, jer se, zbog toga što nisu prijavljeni i nemaju dokumente da su građani RH, oni ne mogu registrirati u klubu, nego uglavnom samo dolaze na treninge. Njihov dodatni problem je njihov status, jer ako ne dobiju rješenje, moraju napustiti državu. Na treninge ih je prošle godine dolazilo pet, šest, s time da ih se još toliko pojavilo u određenim trenucima", kaže Josip Miličević, jedan od volontera Kluba.

Osnivanje omladinskog pogona


Zbog činjenice da nemaju predsjednika, nego su svi članovi jednaki, u počecima su imali problema s registracijom, koje je uspješno riješio njihov odvjetnik. Jednako tako, ne dobivaju nikakva financijska sredstva od gradskih ili državnih vlasti, nego ih prikupljaju kroz donacije individualnih članova, programe koje provode i članarinu (150 za fizičke i 350 kuna za pravne osobe).


NK Zagreb 041 podržao je i Plenum FFZG-a tijekom "obračuna" studenata ovog fakulteta s bivšim dekanom Previšićem...foto: Facebook

Tako je prošle godine klub imao 117 članova, ove godine njih 40 je obnovilo članstvo, a došlo je i 15-ak novih. Trener Celestine i igrač Sadou jedini su emigranti registrirani u klubu, a s povećanjem broja izbjeglica u prihvatilištu u "Porinu", dolaze još dva nova mladića i svi oni žele kroz ovakvo druženje prenijeti poruku solidarnosti i jednakosti.

"Poruka ovakvog oblika udruživanja je da su svi dobrodošli, da u nogometu nije bitno koje si nacionalnosti, vjerskog opredjeljenja ili spolne orijentacije, kako na terenu, tako i na tribini, jer među navijačima jednako imamo i studente i umirovljenike, i žene i muškarce. Zbog dobre i otvorene atmosfere imamo stalne goste na tribini, ali i one koji ne vole nogomet ili prvi puta dođu, pa se vrate i po nekoliko puta", priča Miličević.

Zaigrali i sa studentima Filozofskog fakulteta u Zagrebu


Klub se trenutno natječe u trećoj zagrebačkoj ligi, prošle godine su zauzeli četvrto mjesto, a ove im je cilj biti prvi na ljestvici. Trenutno rade na osnivanju omladinskog pogona (uključivanje djece u nogomet) i miješanih klubova (dječaci i djevojčice).


Jasna poruka iz Kluba...foto: Facebook

Josip se trudi emigrante uključiti u aktivnosti koje su za njih, zbog pravnih stvari, dostupnije i jednostavnije, te dodao da je prošle godine Klub studenata Filozofskog fakulteta organizirao nogometni turnir.

"U klubu smo prikupili novac, okupili deset momaka koje smo prijavili na turnir i njima je to bilo super, jer su mogli sudjelovati bez ikakvih predrasuda i biti jednaki drugima", dodao je za kraj.

Jasna Ožanić
foto: Facebook@Nogometni klub "Zagreb 041"


Zagreb 041imigrantidirektnodemokratski nogometni klubJosip Miličević

Prati nas na Instagramu!