Vodič za brucoše

Zagreb više nije broj jedan! Ovaj grad postao TOP destinacija studenata iz Bosne i Hercegovine

MojFaks | Nakon predavanja, 15.06.2020.Zagreb više nije broj jedan! Ovaj grad postao TOP destinacija studenata iz Bosne i Hercegovine

Povodom rođendana Sveučilišta u Splitu ove godine Rektorovom nagradom bit će nagrađeni studenti članovi udruge Herceg-Bosne koji su se istaknuli organizirajući originalne akcije prikupljanja sredstava za Caritas i aktivnim sudjelovanjem u studentskome životu.

Sve je počelo prije tri godine, 29. svibnja 2017. godine kada je održan prvi neformalni sastanak grupe studenata Sveučilišta u Splitu. Kako piše Slobodna Dalmacija, na sastanku se tada našlo preko 150 studenata koji vuku korijene iz Bosne i Hercegovine.

Željeli su osnovati udrugu studenata Herceg-Bosne u Splitu i uspjeli su. Tijekom sljedeće tri godine, predstavili su se kroz različite projekte poput organiziranja raznih tribina, predstavljanja knjiga, organizacije proslave dana studentskog doma "Dan dr. Franje Tuđmana" koji je okupio veliki broj studenata. Pokrenuli su i "Advent na Kampusu" ispred studentskog doma koji iz godine u godinu okuplja sve veći broj posjetitelja.

...Sveučilište u Splitu uskoro će dobiti novi studentski zbor: Pogledajte kada možete glasati!...


Mladima iz BiH Zagreb bio prvi izbor za studij, ali to se mijenja


Čelnik Udruge studenata Herceg-Bosne Igor Grgić već je šestu godinu u Splitu. Iz Viteza je i govori da mu je bio pun pogodak što se odlučio za Sveučilište u Splitu. Student je završne godine studija elektrotehnike na FESB-u i plan mu je vratiti se doma u Vitez nakon što diplomira.

"Pokušat ću naći posao u Vitezu, ali ne uspijem li, vraćam se u Split. Ovdje sam ionako često radio i tijekom studija, pa ne vjerujem da će biti problema pri pronalasku posla. I općenito prezadovoljan sam i Splitom kao gradom i svima bih preporučio da baš ovdje dođu studirati. Prije je mladim ljudima iz Bosne i Hercegovine, pogotovo Hrvatima, prvi izbor studija izvan BiH bio neki od fakulteta u Zagrebu, a sada se puno češće odlučuju za Split. Ne čudi onda da je baš naša zavičajna udruga studenata jedna od najbrojnijih udruga u Splitu", govori Igor Grgić za Slobodnu Dalmaciju.

Kako govori većina njegovih "zemljaka" odlučuju se za tehničke fakultete te ih 90 posto upisuje FESB ili neki od studija na splitskom Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije.

...WOW! Početkom 2020. otvara se preuređena splitska legenda - bit će među najboljim domovima u zemlji, pogledajte zašto! FOTO...


"Na žalost, puno njih nije uspjelo dobiti smještaj u domu i većina su podstanari. To je ujedno i najveći problem bio za sve studente koji su dolazili studirati u Split. Zato nas jako veseli što se završava rekonstrukcija Doma Bruno Bušić na Spinutu i što je rektor Dragan Ljutić najavio gradnju još jednoga studentskom doma na Kampusu. To će spasiti studente jer će dobiti siguran i povoljan smještaj kraj svojih fakulteta", govori Grgić.

Igor studentske dame provodi u domu na Kampusu i ističe da je zadovoljan smještajem i prehranom u menzama. Ponosni su i na Rektorovu nagradu.

...U studentskom domu predavanje održao ratni zločinac, studenti koji ga podržavaju aktivistima prijete na fejsu...


"Znači nam puno ova nagrada. Stvarno smo dobra ekipa. Međusobno se jako puno družimo, podrška smo jedni drugima, ali isto tako nije nam problem na brzinu se organizirati i raditi na projektima za dobro cijelog Sveučilišta”, tvrdi ovaj FESB-ovac.

Prikupili više od 10 tisuća kuna


Članovi udruge lani su sudjelovali i u humanitarnoj akciji "Ljubav na djelu i ti si dio mene" u kojoj su se prikupljala sredstva za Caritas. Kako i samo iz prve ruke znaju kako je teško biti u studentskom domu tijekom blagdana, pokrenuli su akciju ukrašavanja vrata studentskih soba kako bi unijeli malo božićnog duha. Valerija Maglica iz Livna i Ines Soldo iz Posušja, studentice na FESB-u bile su zadužene za ukrašavanje vrata koje je iznosilo 20 kuna, a sav prihod donirale su Caritasu.

Ostale članice udruge studenata Herceg-Bosne na jedan dan postale su vrsne kuharice i napravile raznorazne slastice, kolače i palačinke. Slastice su prodavale tako da svatko da koliko može, a tako su prikupile 3800 kuna.

Ukupno su svojim aktivnostima prikupili preko 10 tisuća kuna kojima su kupljene namirnice za Caritas u sklopu ove humanitarne akcije.

A.Z.
foto: Shutterstock By Pero Mihajlovic


studentistudenti iz Bosne i HercegovineSplitrektorava nagradaudruga studenata Herceg-Bosne