Vodič za brucoše

Zagrebački studenti preko apeliraju da u menzama bude hrane i za one koji trebaju posebnu prehranu

MojFaks | Nakon predavanja, 28.12.2018.Zagrebački studenti preko apeliraju da u menzama bude hrane i za one koji trebaju posebnu prehranu

Zagrebačke menze imaju različite obroke te u svojim menijima nude različitu hranu. Tako nešto za sebe hranu mogu pronaći i vegetarijanci među studentima kao i 'mesojedi', ali, nažalost, studenti koji zbog različitih zdravstvenih problema ne mogu jesti svu hranu, često ostanu praznih tanjura.

U studenom prošle godine prenijeli smo poruku studentice Mije koja je javno poslala apel zagrebačkim menzama te isto upozorenje uputila Studentskom zboru. Naime, jela je pileći paprikaš i kasnije dobila alergiju. Ono što je problem u cijeloj priči jest činjenica da studentica nije alergična niti na piletinu niti na neki sastojak iz paprikaša, nego na tunjevinu. Studentica je u jelu koje je "obilježeno" kao "pileći paprikaš" pronašla tunjevinu što ne bi bio nikakav problem da nije alergična upravo na tu hranu pa su dvije žlice takvog pilećeg paprikaša izazvale u njenom tijelu alergijsku reakciju.

Izvor: scst.unist.hr

"Prema procjenama, svaki je četvrti Hrvat na nešto alergičan. I dok dobar dio toga postotka odlazi na pelud i sezonske alergije, zamjetna je brojka onih alergičnih na neku vrstu hrane. Među nama se kreću studenti s alergijom na mlijeko, soju, orašaste plodove, studenti s celijakijom i različitim drugim zdravstvenim problemima. U redu, studenti alergični na soju ne uzimaju sojine medaljone u menzi, ali što kad je soja u ćevapima ili pljeskavicama? Student alergičan na orahe iz poetskog naziva kolača na jelovniku u menzi ne može znati što je u biskvitu i neće znati sve dok ne zagrize, a tada je možda već kasno. Problem se u suštini svodi na to što jedemo, a ne znamo što jedemo. Obično negdje na vratima i na početku reda u menzi stoji jelovnik s jako šturim ili nikakvim pojašnjenjem i općim nazivima tipa 'varivo' ili 'kolač', a često se znalo dogoditi i da ono što piše ne odgovara onome što se poslužuje.", napisala je studentica.

Studenti sa specifičnim prehrambenim potrebama


Mia predlaže da se u menze uvede drugačiji sustav: da svako jelo bude jasno obilježeno s istaknutim popisom sastojaka i potencijalnih alergena. Ističe da to ne bi tražilo ulaganja od strane menze jer zdravi studenti ne bi bili zakinuti niti inkomodirani, a studentima s alergijama i zdravstvenih problemima popis sastojaka u jelu bi olakšao život.


S Mijom bi se sigurno složili i studenti koji su nedavno napraviti Facebook grupu naziva "Studenti sa specifičnim prehrambenim potrebama". Ondje studenti koji imaju različite zdravstvene probleme iznose svoje probleme te upozoravaju zašto bi se zbog njih trebala i promijeniti prehrana u menzama, odnosno, da i za njih postoji obrok koji će moji bez straha i problema pojesti.

Izvor: scpu.hr

"Imam celijakiju i vjerujem da ste se i vi ostali susretali s istim problemom kao i ja, a to je nedostatak prihvatljivog obroka u studentskim menzama za osobe sa specifičnim prehrambenim potrebama. Budući da smatram da uistinu postoji potreba da se poduzme nešto u vezi toga da se jelovnik prilagodi i nama kontaktirala sam sanacijskog upravitelja SC-a Zagreb, Mirka Bošnjaka. Ta je tema izazvala njegov interes pa je pristao na to da se napravi nešto i za nas s celijakijom, intolerancijom na gluten i sličnim problemima. Odlučili smo napraviti predavanje na ovu temu kako bi se svim studentima s određenim problemima pomoglo pri odabiru jela koja smiju konzumirati te kako bi se informirali o potrebama studenata. Sada tražim vašu pomoć i molim da se učlanite i javite (meni) kako bismo znali otprilike koliki je broj studenata s navedenim problemima te kako bismo zajedničkim snagama omogućili nama prilagođene obroke te doveli do promicanja svijesti o svemu navedenom.", napisala je jedna od studentica u grupi.


Inicijativa ovih studenata je za svaku pohvalu jer kao da se zaboravlja da neke osobe jednostavno zbog zdravlja ne mogu konzumirati svu hranu i trebaju posebnu prehranu. Nadamo se da će se i konkretno poduzeti nešto po tom pitanju, a ne da sve ostane na najavljenom predavanju o kojem studentica iz grupe govori.
 
Ivana Petrić
foto: scpu.hr


posebna prehranastudentimenzahrana