Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Zanima vas koliko su stvarno plaćeni neki poslovi u Hrvatskoj? Ovaj popis otkriva pravu istinu!

MojFaks | Nakon predavanja, 13.04.2017.Zanima vas koliko su stvarno plaćeni neki poslovi u Hrvatskoj? Ovaj popis otkriva pravu istinu!

Pretražujući poslove na oglasnim portalima nerijetko naiđemo na oglas koji nam se čini idealnim jer imamo sve osobine pa i kvalifikacije koje se traže, uvjeti rada su solidni, a jedino što nedostaje je satnica.

Kada naiđemo na oglas za posao koji nas zainteresira i susretnemo se s misterijom kada je u pitanju plaća pitamo se zašto poslodavac to nije odmah otkrio. Premda ćemo sve o plaći čuti na razgovoru za posao, teško se uopće zainteresirati za oglas u kojem satnica nije naglašena. S druge strane, neke poslove za nekog poslodavca obavimo te na kraju ostanemo "kratkih rukava" jer nas je premalo isplatio za rad koji smo obavili, što je duplo frustrirajuće.


Izvor: Pixabay

Nakon toga "kukamo" po forumima i tvitamo o svom bijesu, ali to više ne moramo raditi jer postoji internetska stranica Poslovna Aktiva. Iza stranice stoje fotograf Vedran Tolić i novinar Vanja Deželić te se uz nju više nećete morati pitati koliko je neki posao plaćen jer se ondje na jednom mjestu može pronaći koliko su ljudi diljem Hrvatske naplaćivali usluge u poslu kojim se i vi bavite ili koji ste obavljali.

Sve se može obaviti anonimno pa nitko ne mora znati za koga ste posao odradili niti tko ste


Smisao Poslovne Aktive je okupiti ljude svih dobi i obrazovanja na mjestu gdje mogu slobodno otkriti koliko su zaradili za ono što su radili. Kada netko u bližoj ili daljoj budućnosti odluči napraviti isto, može u samo nekoliko sekundi otkriti koliko realno vrijedi to što radi na temelju svih unesenih poslova.

...To smo čekali: Pokrenuo oglasnik za sve što se nudi i prodaje u studentskim domovima...


...'Upecaj stan': inovativni oglasnik za traženje idealnog studentskog smještaja...


Još jedna odlika ove stranice jest anonimnost, odnosno to da nitko ne mora znati za koga ste posao odradili kao ni tko ste. Sve što treba jest izabrati koji posao ste napravili i koliko vam je za njega plaćeno, bilo da je riječ o ukupnoj svoti novca, satnici ili mjesečnoj plaći. To se potom arhivira, sprema u označenu kategoriju i na dlanu je svakome kome bi moglo pomoći u budućnosti. Postupak unosa vrlo je jednostavan, samo kliknete ''podijeli posao'' i unesete podatke koje želite. Stranicu kreiraju sami korisnici i te će u konačnici pomoći jedni drugima.

Primjerice, jedna od objava na Poslovnoj Aktivi govori o poslu docenta na fakultetu i kaže da se radi o mjesečnoj plaći od 8000 kuna s normom od 300 sati i da je riječ o FOI fakultetu u Varaždinu. Godine ne pišu, ali postoji opcija upisivanja.

Docent, 8000 kuna mjesečno


Ime tvrtke: Fakultet organizacije i informatike
Posao: Docent
Opis posla: Održavanje nastave, 300 norma sati.
Zarada: 8000 kuna mjesečno
Sektor: Obrazovanje (instrukcije, edukacija, lektura, prevođenje)
Država obavljanja posla: Hrvatska
Grad obavljanja posla: Varaždin
Starost:
Spol: muško

U nastavku izdvajamo još nekoliko poslova i mjesečnih primanja:

Čistačica, 2400 kuna mjesečno

Suradnik u projektiranju, 3100 kuna mjesečno

Radnik proizvodnje, 3800 kuna mjesečno

IT Administrator, 8000 kuna mjesečno

Prodajni savjetnik u telekomunikacijama, 6000 kuna mjesečno

Otkupljivač plemenitih metala, 2600 kuna mjesečno

Java developer, 8800 kuna mjesečno

Voditelj ključnih kupaca, 9000 kuna mjesečno

Skladišni poslovi, 3600 kuna mjesečnoPoslovna Aktiva nije oglasnik ili burza rada i ne postoji kako bi promicala sivu ekonomiju


Poslovna Aktiva kao projekt potpuno je neprofitan i cilj mu je omogućiti ono što mnogi nisu imali kad su krenuli samostalno u obavljanje posla – informaciju o vrijednosti pojedinog posla. Budući da su stigla nova i modernija vremena, u kojima nije dovoljno do kraja života baviti se jednom djelatnosti, a nerealno je očekivati da možete do kraja radnog vijeka ostati kod jednog poslodavca ili u jednoj profesiji. Na tom je poslovnom putu svaka pomoć dobrodošla pa tako i ova.


Izvor: Pixabay

U moru informacija teško je pronaći one prave i zato valja posegnuti za Poslovnom Aktivom te želi u budućnosti postati arhiva za sve samostalne djelatnike.

Kako biste odmah vidjeli o čemu se radi kliknite na link.

Ivana Petrić
foto: Poslovna Aktiva


Poslovna Aktivaposloviinformacija